Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

MT Højgaard nærmer sig ny storhed, næste år

Morten W. Langer

lørdag 29. februar 2020 kl. 13:01

Den tidligere kriseramte entreprenørkoncern kom ud af 2019 nogenlunde som ventet. I år forventer ledelsen et moderat, men ikke prangende, overskud, bl.a. fordi effekten af restruktureringsplanen først slår fuldt ud igennem i 2021. Den nye ledelse erkender dog, at den udmeldte overskudsforventning for 2020 også er en kende forsigtig. Læs interview med den nye adm. direktør Morten Hansen.

MTHH (MT Højgaard Holding) er efter flere års oprydning, restrukturering, kapitaltilførsler og flere gange skift af den daglige ledelse og hovedparten af bestyrelsen, nu ved at komme ud på den anden side som en ny virksomhed. I det netop aflagte regnskab for 2019 tegnes et billede af et selskab, som er nået langt med at skabe en ny strategi, en ny organisationsstruktur og en anderledes virksomhedskultur.

Men der er stadig en del oprydning tilbage. Dels i form af arbejdet med den igangværende restruktureringsplan, som skal munde ud i besparelser på 130-150 mio. kr. Dels færdiggørelse af de sidste store ulønsomme byggeprojekter fra den tidligere løse projektstyring. Dels afslutning af en stribe byggetvister fra tidligere og endelig den kostbare oprydning efter de såkaldte MGO-vindplader efter den efterfølgende erstatningssag, hvor der er hensat i alt over 300 mio. kr.

Plus i moderselskab
På trods af disse hængepartier virker den udmeldte forventning til årsresultatet på 125 mio. kr. som meget forsigtig. Økonomisk Ugebrevs analyse viser, at hvis minushullet på 140 mio. kr. lukkes i moderselskabet, står koncernen alt andet lige til et driftsoverskud på 190 mio. kr. I 4. kvartal var driftsunderskuddet 50 mio. kr., hvoraf 35 mio. kr. var aftrædelse til ca. 140 funktionærer.

Ledelsen bekræfter, at der ventes plus på bundlinjen i moderselskabet MT Højgaard i år, for første gang i mange år. ”Der er andre forhold, der på den korte bane trækker ned i overskuddet i år. For det første havde vi en svag ordreindgang i de første to kvartaler af 2019, som påvirker vores omsætning negativt i starten af 2020. Samlet forventer vi derfor også et omsætningsfald på 400 mio. kr. i år. For det andet er der stadig ulønsomme projekter i porteføljen for 300 mio. kr., som kommer til at løbe gennem bøgerne med et nul i avance, og hvor der tidligere er hensat til underskuddene.”

Videre siger han: ”For det tredje anvender vi mange interne ressourcer på at afvikle MGO-sagerne, hvor vi mangler 250 mio. kr. i opgaveudfø-relse, som tidligere er hensat, men som ikke rammer bundlinjen. Endelig har vi fortsat en stribe tvistsager fra tidligere, som det koster ressourcer at rydde op i, og der går et par år, før vi når et normalt niveau her.” Men alligevel virker jeres årsudmelding meget forsigtig? ”Det er du ikke den første, der har sagt. Historisk har selskabet skuffet mange gange, og det har vi ikke lyst til igen. Og så skal man huske på, at vi fortsat er i gang med vores turn around, som vi ikke skal forcere.”

Fungerer det med decentraliseringen og beskæ-ringen af organisationen med 130-140 funktionærer i moderselskabet? ”Man skal huske på, at organisationen i moderselskabet har været det, vi kalder overdimensioneret. Den er ikke slanket i samme omfang, som omsætningen er faldet de seneste år. Et overdimensioneret administrativt apparat har, ud over de ekstra omkostninger, den negative effekt, at de interne processer bliver meget stive og fryser fast, og beslutningerne sker ikke i det nødvendige tempo. Nu får vi beslutningerne tilbage på de enkelte projekter, og det øger både kvaliteten og tempoet i processerne.”

Faktum omkring økonomien i MTHH er, at hvis moderselskabet blot leverer en overskudsgrad på halvdelen af målsætningen på 4 procent, og datterselskaberne leverer uændret, så vil det samlede koncerndriftsoverskud lande på ca. 240 mio. kr, som er den langsigtede målsætning. Grundlæggende skal der altså ikke meget til, for at koncernen lever op til den langsigtede målsætning om overskudsgraden. Med den forventede omsætning i år på 5,9 mia.kr. svarer det til et driftsoverskud på 236 mio. kr.

Når I rammer en overskudsgrad på 4 procent, antageligt næste år, er I så kommet i mål? ”Der er ingen tvivl om, at vi skal fortsætte med at optimere virksomheden. Bl.a. vores nye porteføljestrategi skal fremme dette. Fremover vil koncernledelsen i højere grad udfordre og sparre med de enkelte forretningsenheder, der bliver ansvarlige for egne resultater,” siger Morten Hansen.

Læs tidligere analyser af MT Højgaard her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her .

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank