Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe Aktietips

Morten W. Langer

lørdag 29. februar 2020 kl. 13:48

Et bud på, hvad der sker på finansmarkedet: Aktiemarkedet, obligationsmarkedet og andre finansielle risikoindikatorer tegner alle et billede af, at den globale økonomi nærmer sig en økonomisk recession, hvor værdiansættelserne også igen kommer ned på jorden. De professionelle investorers risk off kan føre aktiemarkederne meget længere ned. Udbredelsen af corona virus fra Kina til den vestlige verden var for alvor den udløsende faktor, der satte gang i nedturen på de finansielle markeder. Den forgangne uge blev den værste for aktiemarkederne siden finanskrisen i 2008. Over en bred kam er aktierne blevet sat markant ned, og der har ikke været mange heller på aktiemarkedet, heller ikke blandt de klassiske defensive aktier som big farma, bryggerier og forsyningssektorer.

Efter et fald torsdag på hele fem procent for S&P 500 indekset, og fortsatte fald natten til fredag, nåede det toneangivende indeks en vigtig teknisk støtte omkring 2900-3000, ca. 12-15 procent nede fra toppen. Vi ser endnu ikke markant forringede makrodata i Europa og USA, men markedet er overbevist om, at det ligger lige forude. Og det kommer sandsynligvis i to bølger:

Første bølge bliver den negative effekt af den brudte globale logistikkæde med Kina som det første led i kæden, der knækker. Mange danske virksomheder har produktion i Kina og omkringliggende lande, og de vil snart blive ramt af et udbudschok på grund af manglende færdigvareleverancer. Anden bølge bliver når europæerne og amerikanerne trækker sig ind i selv for at undgå smitte, og både det konkrete privatforbrug og forbrugertilliden vil få et alvorligt knæk. Tydeligste – og første – eksempel afspejles i kursudviklingen på flyselskabsaktier, fordi de allerede bliver hårdt ramt på grund af styrtdyk i flytrafikken. På kort tid er Norwegian-aktien mere end halveret, og investorerne frygter tydeligvis, at forretningen går i stå med konsekvenser for selskabets likviditetssituation.

Stigende recessionsfrygt
Den stigende recessionsfrygt har udløst en brat opvågning hos de finansielle investorer, hvor især aktieinvestorer har lænet sig op af centralbankernes stimulanser som en central drivkraft under aktiekurserne, hvor værdiansættelserne er kommet alt for højt op på grund af de kunstige stimulanser. Så aktiemarkederne skal ikke bare tilpasse sig en endnu svagere økonomi. Coronavirus har ret beset været en udløsende faktor bag en genvunden realisme omkring værdiansættelserne på aktiemarkederne. Vi er nu nået dertil, hvor nedturen på aktiemarkederne er blevet selvforstærkende, dels på grund af negativ markedspsykologi og dels på grund af en gigantisk formuedestruktion i kølvandet på aktiekurstabene.

Grundlæggende er kursfaldene også drevet af øget usikkerhed. Så hvis usikkerheden omkring udbredelsen af coronavirus igen reduceres, vil det kunne danne platform for mere optimisme. Der kan være tale om, at udbredelsen i Kina bremser op, og udbredelsen i USA og Europa kan kontrolleres (hvilket dog er meget tvivlsomt). Der kan også være tale om, at der udvikles en effektiv vaccine. Usikkerheden vil fortsætte, så længe blandt andet de danske sundhedsmyndigheder ikke tager selv de mest oplagte initiativer, eksempelvis ved at udstede en generel anbefaling om, at hjemvendte danskere fra smitteområder bliver hjemme i 14 dage.

Hvis denne simple foranstaltning var indført herhjemme, som i mange andre lande, ville den smittede TV2-journalist ikke være gået på arbejde efter hjemkomsten fra skiferie i Norditalien. Med denne uansvarlige håndtering af smittefare fra myndighedernes side ser vi stor sandsynlighed for spredning i det danske samfund, hvor store lokale områder i sidste ende sættes i karantæne, og hvor hele samfundet groft sagt lukkes ned.

Så indtil videre er det vores holdning, at kursfaldene er helt berettigede.

Men vi ser også øgede købsmuligheder i en stribe stærke defensive aktier indenfor life science, som også er unikke vækstmaskiner. I Økonomisk Ugebrevs Portefølje har vi for tiden investeret 45 procent af den samlede kapital, og pengene er især placeret i mellemstore danske farmaaktier. Afkastet var fredag middag for året 5,1 procent mod minus 2,8 procent i Copenhagen Benchmark indeks. Vi bemærker, at der siden anden verdenskrig har været 26 større markedskorrektioner med et gennemsnitligt kursfald på knap 14 procent. Altså hvor vi stort set er nået til nu. I gennemsnit har det taget fire måneder fra bunden på disse korrektioner at nå tilbage til startpunktet. Det forventer vi ikke vil ske denne gang.

Når markedet går i et egentligt bear marked, med et markedsfald på 20 procent eller mere, ser billedet mere dystert ud. Typisk tager et bearmarked 14 måneder med nedtur, og efterfølgende tager det to år at komme tilbage til startpunktet.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank