Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Vi er nået til anden ud af tre bølger efter coronavirus

Morten W. Langer

fredag 06. marts 2020 kl. 16:58

Vi står på kanten af anden bølge efter udbredelsen af coronavirus, hvor nedbrud af de globale forsyningskæder for alvor begynder at påvirke makroøkonomien. I en gennemgang af følgeeffekterne af den globale virus vurderer Saxo Bank, at udbudschokket nu begynder at blive synligt, og at det vil sætte sig bredt i erhvervslivet. Forvent også en tredje bølge med negative effekter på kreditmarkederne og stramning af finanserne for SMV’er, lyder vurderingen.

Samfundsøkonomisk har vi kun lige set starten på de makroøkonomiske effekter af coronavirus, som senest er begyndt at brede sig i Europa og USA. Saxo Bank gennemgår i en analyse de tre faser, som bankens analytikere ser udspille sig for tiden. Analysen gengiver vi her hovedpunkterne i, fordi vi vurderer, at bankens overvejelser om forløbet herfra virker realistiske og saglige.

Den første bølge ramte os for alvor for to uger siden, da det stod klart, at coronavirus ikke var et isoleret kinesisk fænomen, men at det ville blive verdensomspændende. Efter flere hundrede millioner kinesere ret tidligt i januar blev sat i karantæne, stod det klart, at kinesisk økonomi ville blive ramt. Men også de mange virksomheder, som leverer komponenter og færdigvarer til europæiske og amerikanske virksomheder bliver ramt. Effekten på de finansielle markeder var som bekendt abrupt med aktiekursfald på over ti procent på en enkelt uge.

Saxo Bank skriver: ”The Second Wave is just starting.” Et meget synligt tegn på den anden bølge er blandt andet, at den seneste opgørelse af erhvervstilliden fra de amerikanske indkøbschefer i ISM særligt viser problemer i supply chain, og det skaber problemer i mange virksomheder med at få vigtige komponenter til deres produktion, blandt andet inden for fødevarer, elektronik, bryggerier og tobak. Analytikerne forventer, at der snart kommer en tredje bølge, i form af et credit squeeze på grund af strammere finansielle markedsvilkår, og det vil i særlig grad ramme den brede underskov af SMV-virksomheder i erhvervslivet.

De centrale risikoindikatorer på kreditmarkeder har de seneste uger vist klare tegn på stramninger og markant reduceret risikovillighed hos professionelle investorer.

Eksempler herpå er udviklingen i iTraxx Crossover, der afspejler forsikringspræmien mod konkurs i en vifte af europæiske erhvervsobligationer. Torsdag nåede iTraxx et foreløbigt lavpunkt, og det laveste siden foråret 2017, med undtagelse af nogle få uger i december 2018. Samme billede tegnes af amerikanske BB-ratede junk bonds, US High Yield BB Option-Adjusted Spread , som ligger på det højeste niveau siden efteråret 2016.

Saxo Bank skriver, at centralbanker og regeringer vil gøre meget for at undgå, at det udvikler sig til en likviditetskrise. Men banken påpeger også, at det er opfattelsen, at de finansielle problemer vil kulminere omkring tre må-neder efter det oprindelige virusudbrud. ”A race against the clock is engaged because we are already two months into this crisis.”

Den amerikanske centralbank kom med en krisenedsættelse af den korte rente forleden, altså to gange en kvart procent ned uden for den almindelige møderække. Den implicitte forventning til den amerikanske centralbanks renteactions på næste møde den 18. marts har den seneste uge ændret sig på dramatisk vis.

100 procent sandsynlighed for rentenedsættelse
Nu ser markedet 100 procent sandsynlighed for en nedsættelse af den korte rente til en halv procent, efter at centralbanken forleden nedsatte renten fra 1,75 procent til aktuelt 1,25 procent.

Det er tydeligt, at markedet nu frygter ikke kun en økonomisk recession, men også et likviditetssqueeze, som kan ramme både den finansielle sektor og den brede underskov af SMV-virksomheder.

I Europa har ECB åbenlyst diskuteret muligheden for at bidrage med nødberedskab for likviditetsstøtte til SMV-virksomheder. Men for det hjemlige erhvervsliv skal Nationalbanken stå for eventuelle initiativer i den retning. De enkelte landes nationalbanker ses at kunne yde likviditetsstøtte mod sikkerheder, og der ventes en udmelding herom på næste ECB-møde den 12. marts. Også en mindre rentesænkning ligger i kortene, selvom det næppe vil have den store effekt at øge minusrenten til endnu mere minus.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Finance Manager
Region Nordjylland
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank