Tema: BørsmæglerRating Aktier: Selv om ATP, som et pensionsselskab med forvaltning af egne midler, ikke er underlagt MiFID II, har man krævet at få tilsvarende rabatter som de forvaltere, der er under direktivet, har opnået. ATP har også skruet ned for at brugen af danske aktieanalyser, mens man bruger udenlandske analyser mere end tidligere, fortæller Claus Wiinblad, aktiechef i ATP.
Den mest attraktive danske investeringskunde for aktiemæglerne er danskernes kæmpestore pengetank, ATP. Det statslige pensionsselskab kommer desuden med den fordel, at det ikke er omfattet af MiFID II – direktivet gælder kun for asset managere, der forvalter andres kapital. På den måde kunne man i princippet fortsætte som før, inklusive prismodellen, da direktivet trådte i kraft ved årsskiftet til 2019.
Men sådan gik det ikke. Da ATP så, hvordan asset managerne fik mæglernes ydelser billigere, krævede også de lavere priser, oplyser Claus Wiinblad, aktiechef i ATP, til Økonomisk Ugebrev.
”Vores aktivitet var i realiteten business as usual. Men den afledte effekt, der har været af MiFID II, er jo, at det har skabt et ikke ubetydeligt prispres i systemet, i henseende til hvad folk betaler for diverse services. Uden at sætte detaljer på har vi også benyttet lejligheden til at tilpasse, hvad vi betaler,” siger han.
DE LONDON-BASEREDE MÆGLERE
ATP har også fulgt markedets eksempel på den måde, at man har indsnævret brugen af de danske mæglere. Derimod samarbejder man i højere grad end tidligere med de London-baserede banker, så som J.P. Morgan, Merril Lynch og Goldman Sachs.
Det sidste er imod markedstrenden. De internationale banker sælger billige analysepakker, der også omfatter danske aktier. Men der er tilsyneladende ikke mange, der køber dem. I hvert fald udtrykker respondenterne i BørsmæglerRatingen lavere kendskab til disse banker, end de gjorde før MiFID II. Men ATP – der i modsætning til asset managerne ikke behøver betale eksplicit for disse analyser – ser en fordel i at kombinere input fra danske og udenlandske mæglere.
”De (udenlandske, red.) kan noget andet, end de danske børsmæglere kan. De kender måske ikke det enkelte selskab helt i detaljen, men de er dygtige på at kende sektorerne,” siger Claus Wiinblad.
De danske mæglere har klart givet udtryk for, at med den reducerede betaling for deres ydelser er der også færre penge til at skabe kvalitet i analyse og andre services. Det kan f.eks. gå ud over analysedækningen af nogle selskaber. Claus Wiinblad vil dog ikke kommentere, om han ser et sådant kvalitetsfald, da det berører en politisk diskussion om fordele og ulemper ved MiFID II.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.