Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Rating: Mellemstore aktiemæglere finder nye ideer

Sten Thorup Kristensen

søndag 08. marts 2020 kl. 14:49

Tema: BørsmæglerRating Aktier: Selv om Danske Bank og Nordea dominerer markedet for aktiemægling, synes de små og mellemstore aktører også at have fundet gode pladser til sig selv under MiFID II. Især har Jyske Bank haft bemærkelsesværdig fremgang blandt sine kunder, viser Økonomisk Ugebrevs årlige rating.

For snart to år siden afskedigede Jyske Bank to af sine garvede aktieanalytikere. Ikke at der var noget i vejen med dem, lød det fra banken, men med de faldende indtægter som følge af MiFID II var det nødvendigt at finde en nye forretningsmodel. Det synes hurtigt at være lykkedes: Jyske Bank ligger ganske vist i bunden af tabellen, men bedømmelsen fra investo-

rerne – som i denne henseende er kunderne – er gået brat op siden sidste år. På det område ligger Jyske Bank nu skulder ved skulder med AGB Sundall Collier midt i feltet. Analysechef Jacob Vinding Jensen forbinder det med, at analyseproduktet er ændret, så man kombinerer den klassiske selskabsanalyse med kvantitativ screening. I det sidste ligger, at man løbende følger regnskabstal for 3000 af verdens største virksomheder, hvor man så identificerer de brancher, hvor der er fremdrift i nøgletallene og attraktiv prissætning af aktierne. Ud fra det kan man så gå mere i dybden med relevante selskaber, og bruge mindre tid på dem, der kommer fra mindre attraktive brancher.

”Efter omstrukturering af vores analysesetup i 2018 er jeg stolt over, at vores kunder allerede har taget så godt imod vores nye koncept, hvor vi kombinerer input fra vores kvantitative screeningsmodel Jyske Quant Global Large Cap Equities med den mere klassiske fundamentalanalyse i både vores selskabsanalyse og vores strategiprodukt. Den markante fremgang blandt porteføljemanagerne løfter os fra de nederste placeringer til en fjerdeplads i år. Det underbygger, at vi med denne strategi rammer kunderne bedre end tidligere,” siger Jacob Vinding Jensen.

”Den store udfordring i år bliver naturligvis at få bredt dette koncept ud til langt flere kunder. Vores ordreeksekvering og serviceniveauet på salgsdesken er helt i top, og derfor forventer jeg også, at vi kommer til at erobre markedsandele i 2020,” fortsætter han, med henvisning til de specifikke karakterer (se stort skema på forrig side). Jyske Banks specifikke karakterer kommer dog med stor statistisk usikkerhed, da de er baseret på få besvarelser. Karaktererne til Danske Bank og Nordea er mere solidt funderede, og her fremgår det klart, at de får point for deres størrelse: Begge er gode til at håndtere det praktiske om aktiehandel, herunder at gennemføre store handler. Danske Bank er pt. et hestehoved foran Nordea på de analyserelaterede ydelser.

OPLÆRING AF NYE ANALYTIKERE
For så vidt angår analyserne ligger Carnegie, der i år rykker en placering op til tredjepladsen, på højde med storbankerne. Det er dog igen baseret på ret få specifikke bedømmelser, men meldingen fra markedet er, at både Carnegie og SEB, er stærke konkurrenter til Danske Bank og Nordea, når det kommer til de helt store investorer, som de prioriterer. BørsmæglerRatingen afspejler blot i højere grad mindre og mellemstore investorer. De to svenskejede huse er bl.a. kendt for at have stærke analytikere i staben, og Carnegies analysechef Lars Topholm blev f.eks. sidste år nummer 1 i Økonomisk Ugebrevs rating af aktieanalytikere.

”Vi er glade for den markante fremgang i bedømmelserne fra porteføljemanagere – det er primært dem, vi laver analyser for, ikke for IR-afdelingerne. Vi synes, vi har et godt miks af unge og mere erfarne analytikere. Carnegie har i løbet af de sidste år valgt at ansætte nogle nye, unge talenter som analytikere. Vi har alle sammen et ansvar for at få nyt blod ind i branchen, og det ser ud som om, det lønner sig, i takt med at de opbygger mere erfaring,” udtaler Lars Topholm i en kommentar til ratingen.

Carnegie vinder sin tredjeplads på bekostning af ABG Sundal Collier, der rykker ned på fjerdepladsen. Men det norskejede finanshus opretholder karakteren fra sidste år, nemlig 3,6. Det er bemærkelsesværdigt, fordi der over det seneste har været stor udskiftning blandt både analytikere og sælgere, hvilket ofte koster dyrt i rating.

ABG satser strategisk på at dække mindre aktier, og det bliver de også belønnet for i de specifikke karakterer.

Blandt de mange nyansatte er Morten Raunholt Eismark, der har afløst Tue Østergaard som head of sales. Eismark har ikke ønsket at kommentere ratingen i år.

For Sydbank er det ikke nogen stor tragedie at ligge som nummer seks og næstsidst – aktiemægling for institutionelle kunder er ikke noget, man satser på, og bankens aktieanalyse er f.eks. frit tilgængelige for kunder og alle andre.

”Vores fokus er på andre segmenter af investeringsinteresserede, men jeg er naturligvis tilfreds med, at IR-vurderingen af vores analytikere er steget. Karakteren tager jeg som udtryk for, at man godt kan sige noget begavet om selskaberne og aktierne, selv om man har fødderne plantet i Sønderjylland og ikke i København,” lyder kom-

mentaren fra aktieanalysechef Jacob Pedersen.

Jyske Bank kan, trods sin sidsteplads, som nævnt glæ-de sig over stor fremgang i bedømmelsen fra investorerne. Det bortforklarer dog ikke en meget lav karakter fra IR-managerne. ”Jeg vil hellere have det billede, vi har, hvor kunderne synes rigtigt godt om produktet, end det omvendte. Når det er sagt, så hænger tingene jo sammen. IR-managerne er vigtige kilder, og vores analytikere arbejder meget på at have en god relation til selskaberne,” siger Jacob Vinding Jensen.

Det har ikke været muligt at få kommentarer fra Nordea eller SEB Equities.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Nyt job
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank