Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Anspændt stemning ved jordbærboden

Sten Thorup Kristensen

søndag 22. marts 2020 kl. 17:39

Indtil torsdag var det en statshemmelighed, hvordan aldersfordelingen er blandt de sygehusindlagte med covid-19. Vi andre kan kun gisne om hvorfor, men myndighederne må have vurderet, at borgerne ville reagere uhensigtsmæssigt, hvis de fik dén information. Det er et eksempel på, at det ikke kun er borgere, der viser mistillid til myndighederne, når de eksempelvis hamstrer masker, selv om de udtrykkeligt har fået at vide, at der ikke er grund til det. En grad af mistillid går begge veje.

Det kunne være en selvfølgelighed, men netop i Danmark bryster vi os med rette over, at vi har en høj grad af tillid i samfundet. Så sent som i sin åbningstale i oktober talte statsministeren om den ubevogtede jordbærbod som en metafor for, hvordan vi har det med hinanden i Danmark. I disse uger bliver jordbærboden stresstestet.

Det er den virkelighed, medierne skal agere i. I en krisesituation kan man umiddelbart tænke, at man må holde våbenhvile og bare stole på myndighederne. Man kan se på sociale medier, at der også er mange, der efterspørger den tilgang.

Men den er forkert. Selvfølgelig skal vi gøre os ekstra umage med at holde en sober tone, men er den kritiske linje vigtig i normale tider, bliver den ikke mindre, men tværtimod mere, vigtig i krisetider. DR plumpede i vandet, da man i første omgang stillede P1 og Deadline i bero. Dermed signalerede man, at kun videreformidlingen af myndighedernes budskaber var vigtig, mens eftertanken om budskaberne ikke var det. Men de fleste andre medier synes uden omveje at være kommet til den konklusion, at deres opgave er at tænke med. Især Berlingske har været fremme i skoene for at stille spørgsmål om værdien og berettigelsen af de mange, drakoniske tiltag, der er taget fra regeringens side.

På pressemøderne er det især Ekstra Bladets udsendte, der stiller hårde og kritiske spørgsmål. Det er muligvis mest til ære for seerne hjemme i stuerne. Men tilgangen er rigtig. Det er også dejligt at se, at ministrene besvarer disse hårde spørgsmål stille og roligt, uden at være hverken tøsefornærmede eller patroniserende. Det kan de godt være til hverdag. Metaforen om de ubevogtede jordbærboder var aldrig god. Boderne står kun på steder, hvor man går ud fra, at kun naboerne og godhjertede turister kommer forbi. I resten af landet låser vi dørene og passer på penge og ejendele. Ikke

fordi vi tror, alle stjæler, men fordi vi ved, at nogle gør det. Samme princip gælder i forholdet mellem magt og medier. Og heldigvis ser vi i nødsituationen, at der er en moden forståelse for, at der er sådan, det fungerer og skal fungere.

HÅBEFULDE NYHEDER FRA MEDICINALBRANCHEN
En anden ting, ud over det med aldersfordelingen blandt de indlagte, som myndighederne ikke oplyser det store om, er al den medicin mod covid-19, som er under hasteudvikling. Den har været omtalt i mange medier, som Berlingske , Jyllands-Posten , Politiken og Ugeskrift for Læger . Også udenlandske medier er optagede af den vinkel. Her er en grundig gennemgang af de vigtigste aktuelle forsøg i The Economist. Hvad disse tiltag stiller i udsigt er noget af en gamechanger. Allerede i næste måned kan midlerne være klar, og potentielt kan de afværge skrækscenariet, hvor det danske sundhedssystem bliver overbelastet, som det italienske er det. Hvis man når dertil, hvor man er tryg ved, at sundhedssystemet kan klare presset, kan man åbne samfundet igen. Da medicinalindustri jo er stort i Danmark, kan mange af os i erhvervspressen tale med om klinisk udvikling. Vi er ikke medicinske eksperter, men vi forstår, hvad der ligger i udmeldingerne fra dem, som er det.

I udvikling af medicin kommer der næsten altid skuffelser. Derfor skal man ikke sælge skindet, blot fordi selskaber, der har set gode resultater, udtaler sig begejstret. Mange ting kan trække ned, og selv når medicinen er godkendt, skal den også produceres og distribueres.

Men alligevel er der grund til betydelig optimisme. Det er over 100 præparater, der bliver testet, og langt de fleste af dem er i forvejen testet og markedsført i andre sammenhænge. Dermed har man godt styr på bivirkninger, som ellers er noget af det, som de godkendende myndigheder skal bruge lang tid på at vurdere. En anden normalt tidskrævende proces er at fastslå, om den nye medicin har reelle fordele i forhold til den eksisterende. Det er ikke relevant her, eftersom der slet ikke er godkendt medicin mod covid-19 i forvejen.

Det er altså grund til at tro på, at effektiv medicin er lige på trapperne. Strengt taget kan den allerede anvendes nu. Lægemiddelstyrelsen synes også at være parat til at gøre noget ekstraordinært. Den er normalt striks og formel, og med dens standarder er udtalelserne til Politiken (link ovenfor) nærmest løsslupne.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Nyt job
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Nyt job
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank