Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Kapital- og venturefonde værre ramt end under finanskrisen

Økonomisk ugebrev

søndag 29. marts 2020 kl. 21:11

Visse danske kapitalfonde opererer nu med op til tre scenarier for likviditet og afkast frem til 1. juli. Nye kapital– og venture fonde får det særlig svært, men også ældre fonde er i problemer. Konkursbølge kan til gengæld åbne for nye forretningsmuligheder, skriver fagredaktør Carsten Steno.

Coronakrisen ser ud til at blive værre for de danske kapital- og venturefonde end det, der ramte dem under finanskrisen i 2008-2009. Især virksomhederne inden for transportsektoren og oplevelsesøkonomien er tæt på dødeligt ramt. Men også de mange industrivirksomheder, som kapitalfondene ejer, bliver alvorligt svækket.

Mens finanskrisen var en finansiel krise, der ramte lånemuligheder og kassekreditter, er coronakrisen en verdensomspændende sundhedskrise, der pludseligt har reduceret, og i nogle tilfælde helt fjernet, virksomhedernes omsætning. I den forgangne uge har kapital- og venturefond-verdenen brugt tiden på at få overblik over porteføljevirksomhedernes situation.

FORSKELLIGT RAMT
Maj Invest har delt porteføljen op i tre grupper: De virksomheder, der er direkte ramt af samfunds-nedlukningen, som restaurantkæderne Sticks & Sushi og Sorvino, samt rejsebureauet A Class. En anden gruppe af industrivirksomheder er mellemhårdt eksponeret over for krisen. Og endelig er den tredje gruppe i første omgang gået fri af krisen, f eks. fødevarevirksomheder.

”I vores scenarier regner vi med, at samfundsnedlukningen først er tilendebragt omkring 1. juli med tilbagevenden til mere normale forhold. Med det som udgangspunkt vurderer vi likviditetsbehov, cashflow og afkast,” siger adm. direktør Erik Holm.

De fonde, kapital- og venturefonde rejser, strækker sig typisk over otte til ti år. De fonde, der er ved at være afsluttet med salg af næsten alle porteføljevirksomhederne, kommer bedst igennem krisen. Hovedparten af det afkast, der er lovet investorerne, er her allerede i hus.

Fonde, der er etableret de seneste to til tre år, befinder sig i opkøbsfasen. De må imødese mindst et års tabt indtjening i de porteføljevirksomheder, der allerede er erhvervet. Ældre fonde, hvor ikke alle virksomhederne er solgt, kan typisk forlænges i et år eller to efter aftale med investorerne, men deres afkast bliver lavere end lovet, fordi virksomhedspriserne falder. Afhængigt af, hvor hårdt porteføljevirksomhederne er ramt på deres omsætning, kan de få svært ved at overholde de lånebetingelser, der er aftalt med bankerne. I de værste tilfælde må man forudse, at kapitalfondene smider nøglerne til virksomhederne og overlader det til bankerne rydde op.

Omvendt rummer krisen også muligheder for kapitalog venturefonde, fordi den konkursbølge, der må forudses, efterlader en række i princippet levedygtige virksomheder, som blot skal rekonstrueres.

Kapital- og venturefondes muligheder for at imødegå krisen er ikke ubegrænsede. Selvom mange af dem råder over det, der i branchen kaldes ”tørt krudt”, det vil sige ubrugte kapitaltilsagn fra investorernes side, som ikke kan opsiges, vil de typisk højest kunne bruge 20 pct. af tilsagnene på opfølgningsinvesteringer i de tilkøbte virksomheder. Resten skal ifølge de typiske kontrakter med investorerne bruges direkte til nye virksomhedsopkøb.

KAN SÆTTE GANG I FRASALG
Krisen rammer selvsagt de svageste fonde først. Et eksempel er Catacap, der har rejste to fonde siden 2013, uden endnu at have realiseret en regulær exit. Catacap har investeret heftigt i en skandinavisk barkæde, Rekom, og måtte senest sende porteføljevirksomheden Mobylife, der reparerer mobiltelefoner, ud i en konkurs.

Andre kapitalfonde sidder tilbage med kapitaltunge investeringer i detailhandlen. Svenske EQT ligger inde med Tiger, hvis koncept med salg af småvarer i forvejen er ramt af den stigende klimabevidsthed. Et andet dansk EQT-aktiv er typehusproducenten HusCompagniet, som igennem længere tid har været på salgsblokken. En af de ældre danske kapitalfonde, Polaris, er eksponeret mod krisen med Molslinjen og detailhandelsvirksomhederne Deres Tøjekspert og Babysam. På venture-siden har danske Heartcore netop rejst en ny fond på 900 mio. kr., mens Seed Capital er i gang med at rejse sin fjerde fond. Ledende partner i Heartcore, Jimmy Fussing Nielsen, har ligesom Erik Holm i Maj Invest brugt ugen på at få situationen analyseret i porteføljeselskaberne. Han forudser, at fonden vil være mere afventende med nye investeringer.

I den nuværende situation er det sandsynligt, at ventureselskaberne vil afvikle de selskaber, der hænger med dårlige resultater, hurtigere end ellers.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Nyt job
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Nyt job
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank