Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Nye overenskomster er en bombe under pensionssektoren

Carsten Vitoft

søndag 19. april 2020 kl. 22:50

Pensionssektoren kommer nu i åbent slagsmål, da danskerne fremover kan vælge at anvende nye øgede pensionsindbetalinger til andet end pension, eksempelvis til privatforbrug eller flere fridage. Det er det overraskende resultat af de overenskomstforhandlinger, som bliver stemt hjem i løbet af de kommende måneder. Branchen virker helt overrumplet af den nye udvikling.

De største fagforbund lægger nu op til en ny linje for fremtidens pensionsopsparing på arbejdsmarkedet, hvor danskerne i højere grad selv bliver herrer over, hvor meget de sparer op til pension, og hvor meget de vil anvende på andre formål. En del af de fremtidige økonomiske fordele på arbejdsmarkedet skal tilgå en såkaldt fritvalgskonto, hvor man selv bestemmer, om man vil bruge pengene på pension eller eksempelvis få dem udbetalt på lønkontoen.

Fritvalgskontoen er ikke ny. Men den har fået et gevaldigt boost i de netop overståede overenskomstforhandlinger, som er blevet godkendt i den forløbne uge. I de kommende år er der lagt op til, at fritvalgskontoen skal stige fra 4 pct. af lønnen i 2019 til 7 pct. allerede i 2023.

HØJ PRIORITET
”Vi har lavet den her fritvalgskonto for at give flere muligheder for vores medlemmer, hvor vi har mærket mange forskellige behov. Det har vist sig at være en meget populær ordning hos medlemmerne. Derfor har det haft en høj prioritet hos os at styrke kontoen i overenskomstforhandlingerne, og det vil vi også have fokus på fremover,” siger sektorformand Simon Tøgern fra HK Privat.

Det er medlemsorganisationerne i Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforening, der er blevet enige om stigningerne, som altså i første omgang kommer til at betyde, at godt en tredjedel af alle beskæftigede nu får en ekstra procent ind på Fritvalgskontoen hvert eneste år.

Pr. 1 marts steg den til 5 pct. af lønnen, og allerede i 2023 vil danske virksomheder altså skulle indbetale 7 pct. af lønnen til en fritvalgskonto, mens de betaler 8 pct. ind til pension. Dermed ser fritvalgskontoen ud til at kunne spise den fremtidige vækst i pensionsindbetalingerne.

Hvordan danskerne så vil bruge fritvalgskontoen, bliver altså meget afgørende for hele pensionssektoren i de kommende år. Som navnet antyder, er det op til medlemmerne selv, hvordan de vil bruge fritvalgskontoen. Mulighederne er udbetalt på lønsedlen, frihed eller pension.

”Det viser sig, at medlemmerne bruger pengene meget forskelligt. Nu bruger de det meget på at bytte til frihed på arbejdspladsen. Men med tiden kan det jo ændre sig til at være pension, hvis mange kommer bagud med det. I dag er billedet meget bredt,” forklarer Simon Tøgern.

Han henviser til en undersøgelse, som HK Privat har foretaget hos medlemmerne, hvor 42 pct. valgte at få pengene udbetalt. Men pension lå trods alt nummer to på listen med 13 pct. I samme undersøgelse viste medlemmerne massiv tilslutning til, at fritvalgskontoen bliver et hovedkrav i overenskomstforhandlingerne. 75 pct. af de adspurgte støttede op om dette, og at kontoen skulle vokse fra 4 til 8 pct. af lønnen. Altså så medlemmernes arbejdsgivere i fremtiden skulle bidrage lige så meget til fritvalgskontoen som til deres pension. 21 pct. af medlemmerne angav også, at de i fremtiden gerne vil bruge fritvalgskontoen til at indbetale mere til pensionen.

BRANCHEN AFVENTER
For pensionsbranchen er det både godt og skidt nyt. Godt nyt at der efter mange års stilstand igen er mulighed for, at danskerne indbetaler flere penge til pensionen. Skidt nyt, at branchen ikke synes at have fået den gode idé i dette budskab bredt ud til mere end 13 pct. af danskerne. ”Det er rigtigt, at ansatte i virksomheder med overenskomst har en fritvalgskonto, hvor man hver måned opsparer en del af sin ferieberettigede løn. Disse penge kan udbetales i forbindelse med ferie, børneomsorgsdage, seniorfridage og lignende. Hvis man ønsker det, kan man også vælge indbetale til ens pensionsordning. Hvor mange der vælger at gøre hvad, har vi ikke overblik over hos os,” lyder det fra Forsikring & Pension.

I mange år har pensionsopsparingen i Danmark ligget omkring 100 mia. kr. årligt. Arbejdsgiverne står for cirka to tredjedele af dette beløb, så det viser, hvor mange ekstra penge, der fremover tilflyder danskernes fritvalgskonto, og dermed potentielt pensionsområdet.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank