Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Covid-19-krisen koster Danske Bank 7 mia. på bundlinjen

Morten W. Langer

søndag 19. april 2020 kl. 23:13

Banken har netop indsamlet dugfriske analytikerestimater, hvor forventningen er et overskud før skat på 4,7 mia. kr. Tilsvarende forventede analytikerne midt i februar et overskud før skat på 12 mia. kr. Vi gennemgår her udsigterne for bankens Q1-regnskab, som offentliggøres den 30. april.

Meget tyder på, at årets første kvartal bliver rigtigt ringe for Danske Bank. Ifølge de estimater, banken selv netop har indsamlet fra 13 analytikere, ventes et resultat før skat på blot 51 mio. kr. (som er medianen på skønnet). I forhold til de estimater, banken indsamlede midt i februar, altså for blot to måneder siden, er der tale om en dramatisk forringelse, fra et resultat på 3,1 mia. kr.

Ifølge estimaterne (se tabellen) kan hovedparten af forringelsen henføres til forøgede bogførte tabshensættelser, som nu ses at lande på 2,5 mia. kr., mod tidligere forventet 368 mio. kr. Økonomisk Ugebrev har i tidligere artikler beskrevet, at netop tabshensættelserne er den store joker for bankerne.

HÅRDT RAMTE BRANCHER
Særligt de store banker risikerer nemlig massive hensættelser på store udlån til virksomheder i de hårdest ramte brancher, bl.a. olieindustrien, hotel- og rejseindustrien samt de store kapitalfondsejede detailhandelskæder, som angiveligt er tæt på at være nødlidende. Hertil kommer effekten af en ændret risikovurdering efter IFRS 9-regimet, hvor der skal hensættes til sandsynlige fremtidige udlån.

For året som helhed venter analytikerne samlede tabshensættelser på 7,5 mia. kr. for Danske Bank, og det er næsten 6 mia. kr. mere, end de forventede medio februar 2020. I første kvartal er langt den største resultatforringelse da også tabshensættelser. Faktisk ventes bankens basisindtjening før nedskrivninger at holde ganske godt stand med et plus på 3,1 mia. kr., mod tidligere forventet 3,5 mia. kr. Næsten hele faldet skyldes færre handelsindtægter på værdipapirer og valuta, med et fald på 450 mio. kr. Nettorente- og gebyrindtægter falder også en smule, men ikke noget, der rykker det store billede.

Tendenserne svarer meget godt til det, der fremgår af Sydbanks Q1-regnskab , hvor der også ses et stort fald i beholdnings- og handelsindtjening. Generelt har øgede kredit-spænd på obligationer gjort det vanskeligere at tjene penge, men til gengæld viser Sydbanks regnskab fremgang i den basale forretning, fremmet af fortsatte lånekonverteringer. For Danske Bank er der større uenighed end normalt blandt de 13 analytikere: Mens medianen altså angiver et resultat før skat på 55 mio. kr. i kvartalet, ligger den mest optimistiske analytiker på et overskud på 3,35 mia. kr., mens den mest pessimistiske analytiker spår et underskud på 2,2 mia. kr. Altså en difference på hele 5,6 mia. kr., Den mest optimistiske analytiker ligger på alle regnskabsposter mere positivt end alle de øvrige analytikere. For det første er nettorente- og gebyrindtægter noget højere end medianestimatet fra februar, og det er måske ikke helt skævt, hvis man skeler til fremgangen i Sydbanks tilsvarende regnskabsposter.

For det andet ser den optimistiske analytiker betydeligt lavere omkostninger end i medianskønnet. Laveste omkostningsskøn ligger på 6,3 mia. kr. i kvartalet, mod medianen på 6,9 mia.kr. hvilket er nogenlunde det samme som skønnet i februar. Ifølge bankens 2023-plan skal der især skæres 5 mia. kr. i omkostningerne, og det har været udmeldt, at man startede med at nedlægge 400 stillinger og afskedige 230. Det er imidlertid tvivlsomt, om dette allerede har positiv effekt i Q1. For det tredje ser den mest positive analytiker kun bogførte hensættelser på knap 800 mio. kr., mod medianskønnet på 2,5 mia. kr. Hvis Danske Banks tabshensættelser i kvartalet bliver på niveau med Sydbanks (ekskl. tilbageførte hensættelser fra landbrug), vil det svare til en udgiftspost på 2,8 mia. kr. Jokeren er, at Danske Bank har en lille andel af det samlede udlån mod hårdt ramte industrier. Mest sårbart er udlånet til ”transport, restauranter og hoteller” på 3,8 pct. af udlån og garantier, altså op mod 50 mia. kr.

Df2f098f756078a0be5d

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Nyt job
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank