Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Sidste chance for udfordret ISS-strategi

Morten Sørensen

søndag 24. maj 2020 kl. 17:52

ISS’ nye topchef Jacob Aarup-Andersen kommer på en bunden opgave: Bestyrelsen vil have løst koncernens indtjeningsproblemer gennem en bedre eksekvering af den eksisterende strategi. Men udgør selve strategien i virkeligheden et fundamentalt problem for koncernen, spørger fagredaktør Morten A. Sørensen.

Er den strategi, som er blevet ledsaget af stadig dårligere resultater i ISS siden børsnoteringen i 2014, den rigtige? Ja, den har bare ikke været eksekveret ordentligt, mener ISS’ bestyrelse. Den satser på, at den hidtidige Danske Bank-direktør Jacob Aarup-Andersen nu vil bevise, at den har ret.

Jacob Aarup-Andersen erklærede i meddelelsen om hans udnævnelse til ISS-chef i den forgangne uge, at han spændt ser frem til opgaven ”executing the current strategy.” ”Opgaven bliver at eksekvere,” supplerede ISS-næstformand Henrik Poulsen i medierne.

Markedet tror, at Jacob Aarup kan gøre det bedre end sin forgænger: Meddelelsen om chefskiftet medførte en umiddelbar kursstigning på 19 pct. Kun da Kaare Schultz kom til Lundbeck i 2015, er der i de seneste ti år set et større kurshop efter meddelelsen om et chefskifte i en stor dansk virksomhed.

Den strategi, som Jacob Aarup-Andersen efter eget udsagn skal eksekvere mere ”benhårdt”, går ud på at koncentrere en stadig stigende del af ISS’ omsætning i brede, internationale facility service-kontrakter med store kunder. Disse key accounts har udgjort en stigende andel af ISS’ omsætning siden 2014, og de stod i første kvartal for 65 pct. af gruppens omsætning, mod 63 pct. i 2019.

DRIFTSMARGIN FALDER OG FALDER
Strategien har dog foreløbig ikke ført til imponerende finansielle resultater. Siden 2016 er driftsmarginalen faldet fra 5,6 til 4,2 pct. i 2019. Et yderligere fald ned mod niveauet 3 pct. er sandsynligt i virus-året 2020.

Jeff Gravenhorst lancerede i 2018 et to-årigt program, der skulle forbedre indtjeningen. Det betød salg af aktiviteter og gearing af koncernen mod større kontrakter. Foreløbig – i 2019 – faldt driftsmarginalen så alligevel yderligere, mens nettogælden steg til kritiske tre gange EBITDA. Standard & Poor’s ændrede den 24. marts outlook for ISS’ kreditrating på BBB fra stable til negative, altså kun et par trin ned til Junk bond-status

At ISS skulle have ny chef var ventet. Det var valget af en bankmand, Jacob Aarup-Andersen, ikke. Han roses for evnen til at sætte sig ind i komplekse situationer, for at forstå servicebranchen og – oplagt nok – for sin evne til at kommunikere med finansverdenen.

ISS’ regnskabsrapporter fra de seneste år antyder, hvor han måske kan eksekvere bedre: Der er f.eks. tabt indtjening på ind- og udfasningen af store key account-kontrakter. Netop disse processer kan muligvis systematiseres og effektiviseres. Jacob Aarups finansekspertise kan måske også hjælpe ISS til at dæmpe effekten af de valutaudsving, der ofte har kostet indtjening – og til at håndtere finansfolkene i Kirkbi, aktiemarkedet, långivere og ratingbureauer. Men den grundlæggende strategi skal han tilsyneladende ikke røre, selv om den virker udfordret. Meget tyder på, at konkurrencen på markedet for store facility service-kontrakter rent faktisk er blevet hårdere end ISS – og storaktionær Kirkbi – selv ventede ved børsnoteringen i 2014.

ISS PRESSET AF AGGRESSIVE RIVALER
Der er store og mere specialiserede konkurrenter, der præsterer en højere driftsmargin end ISS, og det giver ofte anledning til kritisk benchmarking af ledelsen. Men for ISS’ sælgere er det et større problem, at der i dag er rivaler som accepterer en lavere margin. Et eksempel:

ISS har mistet kontrakter til Atalian – en konkurrent med base i det franske marked, hvor ISS har haft vanskeligheder. Atalian ekspanderer aggressivt, driftsmarginen er kun 2,4 pct., nettogælden på hele 6,5 gange EBITDA, og man kan mene, at sådan kan det da ikke fortsætte.

Men mens ISS’ omsætning er stagneret, har familieejede Atalian – ved hjælp af opkøb, aggressive tilbud og tilsyneladende barsk behandling af ansatte – på fem år mere end fordoblet omsætningen til 23 mia. kr. Uanset svage finanser er ekspansive selskaber, der som Atalian accepterer at tjene mindre på deres kontrakter end ISS, en realitet i et marked, der stadig er stærkt fragmenteret. Det virker plausibelt, at i sådan et marked er der stadig ikke andet for ISS at gøre end at effektivisere i stort og småt og forsøge at udnytte sit omdømme, sin størrelse og sin globale tilstedeværelse. ISS giver sin strategi endnu en chance – velsagtens den sidste.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Nyt job
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank