Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Dansk Vækstkapital får svært ved at følge op på succesen

Økonomisk ugebrev

tirsdag 09. juni 2020 kl. 7:00

Mens Danmarks første fund of funds, Dansk Vækstkapital 1, har været givtig for investorerne, tegner det sig straks sværere for efterfølgeren DVK 2, som er skabt i en højkonjunktur, og hvor der er investeret 1 mia. kr. til høje værdiansættelser op til coronakrisen. Men også DVK 1 kan blive ramt af en negativ corona-sløjfe, skriver fagredaktør Carsten Steno.

Den særlige fund of funds, Dansk Vækstkapital 1, der på Løkke-regeringens initiativ blev skabt af Vækstfonden og danske pensionskasser i 2011, har hidtil været en succes. Fondens porteføljefonde har investeret bredt via mellemstore kapitalfonde og ventureselskaber, der har kunnet købe selskaber til gode priser i årene efter finanskrisen.

Derimod bliver det langt sværere for efterfølgeren, Dansk Vækstkapital 2, at leve op til forgængeren. Flere af DVK 2´s porteføljefonde er udfordret af coronakrisen, og krisen risikerer også at slå en negativ sløjfe på DVK 1. DVK 2 er etableret i 2016 med et investeringstilsagn på 3 mia. kr. Mens statens andel af DVK 1 – i praksis Vækstfondens andel – udgør 75 pct., har pensionskasserne og andre private investorer været lidt mere risikovillige i DVK 2, hvor statens ejerandel kun udgør 53 pct.

KRISERAMT BARKÆDE
Til dato er der i DVK 2 givet investeringstilsagn til 12 kapital- og venture-fonde for 2,3 mia. kr. DKV 2´s formand, Ulrik Spork, skriver direkte i årsberetningen, at COVID-19-krisen vil påvirke fonden negativt. Et eksempel på de risici, DVK 2´s porteføljefonde løber ind i, finder man hos kapital-fonden Catacap II, hvor DVK 2 har investeret 200 mio. kr.

Blandt de nye opkøb i denne fond er den nordiske barkæde Rekom, som er lukket ned af coronakrisen, og selskaberne T.P. Aerospace og Aerfinn, der begge er underleverandører til den kriseramte luftfartsindustri. De tre selskaber har en fin regnskabshistorik. De nyder samtidig godt af hjælpepakkerne og har kunnet holde på deres medarbejdere. Men luftfartsindustrien ser ifølge de fleste analytikere ikke ud til at komme på fode før tidligst i 2023. Samtidig har Catacap måttet bede investorerne om accept til at indskyde 160 mio. kr. i REKOM, hvis genåbning i Danmark foreløbig er udskudt til tidligst 1. september.

Blandt DVK 2´s øvrige porteføljefonde er Maj Invest 5, der bl.a. har investeret i Aclass, et online rejseselskab, som tilbyder kunderne oplevelsesrejser til destinationer i Afrika, Latinamerika og Asien. En anden porteføljefond er Capidea III, der for nylig har opkøbt Holidaygroup, som lejer sommerhuse ud til tyskere og danskere. Disse fonde, hvor DVK 2 har henholdsvis 8 og 21 pct. af kapitalen, har også en lang række industriselskaber med en god regnskabshistorik. Men deres fremtid er i nogen grad er usikker på grund af coronakrisen. Ulrik Spork siger til Økonomisk Ugebrev, at DVK 2 både kan blive ramt både negativt og positivt af COVID-krisen: ”Jeg har ingen krystalkugle, hvor jeg kan forudse udviklingen. Vi er stiftet på et tidspunkt, hvor virksomhederne blev handlet til priser, som nok er højere, end markedet tilsiger lige nu, hvor alle ser ind i hidtil usete udfordringer. Men porteføljefondene er stadig i høj grad i investeringsfasen, og det er jo bestemt muligt, at interessante selskaber i en kommende periode kan erhverves til lavere priser end førhen, som det også sås henover finanskrisen.”

BANER VEJ FOR DVK 3
DVK 1 havde ultimo 2019 tilbagebetalt 1,9 mia. kr. til investorerne, mens den bogførte værdi af porteføljeselskaberne var 3 mia. kr. Dermed har investorerne fået 1,6 kroner igen for hver krone, de har skudt ind, idet der ved årsskiftet var investeret 3,1 mia. kr.

Fondens formand, Lars Nørby Johansen, siger til Økonomisk Ugebrev, at DVK 1 er en succes, som coronakrisen ikke kan ændre på. ”Vi risikerer en negativ sløjfe, men porteføljeselskaberne har allerede exittet en stor del af virksomhederne. Derfor er vores risiko begrænset.”

”Man kan sige, at vi blev skabt på et heldigt tidspunkt, hvor virksomhederne var billige, men hvor risikoen også var betydelig, og behovet for kapital var stort. DVK 2 kan få det sværere, fordi den er skabt under en højkonjunktur. Men den infrastruktur, der er etableret i DVK 1, er givetvis stadig attraktiv for investorerne – også i andre konstellationer. Derfor tror jeg, at erfaringerne fra DVK 1 kan bane vej for en DVK 3, som Vækstfonden nu har fået et politisk go til at etablere,” tilføjer Lars Nørby Johansen.

I DVK 1 indgår bl.a. investeringer i Løgismose Meyers, Sticks & Sushi og Fitness World, som alle er ekstremt hårdt ramte af coronakrisen.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Nyt job
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank