Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Bank: Dansk industri ikke så hårdt ramt som ventet

Morten W. Langer

mandag 08. juni 2020 kl. 9:30

Fra Handelsbanken:

Industrien er ikke så hårdt ramt som frygtet

• Industriproduktionen faldt kun med 4,5% m/m i april, hvilket var væsentligt mindre end frygtet

• Medicinalindustrien holder fortsat hånden under udviklingen

• Men selv uden medicinalsektoren er faldet i produktionen væsentligt mindre end i mange andre lande

Industrien holder skindet på næsen
Baseret på meldingerne fra industriens konjunkturbarometer samt nedlukningerne af økonomierne både herhjemme og i udlandet havde vi ventet, at dagens tal for industriproduktionen ville være horribel læsning. Men sådan gik det ikke, hvor faldet i industriproduktionen på 4,5% m/m i april efter vores vurdering må siges at være meget billigt sluppet. April burde ellers have været højdepunktet for den økonomiske nedtur, men tilbagegangen i produktionen i april er inden for de udsving, man normalt kan forvente i den samlede produktion. Tallene viser dog, at der er visse brancher, der er ramt af Covid-19 udfordringerne, med fald i produktionen på mere end 10% i for eksempel tekstil- og læderindustrien, elektronikindustrien, maskinindustrien samt møbelindustrien, men det overordnede billede er altså, at tilbagegangen i den samlede produktion ikke er nær så kraftig som vi havde frygtet det, og som for eksempel industriens produktionsforventninger havde indikeret, jf. figur. Den relativt begrænsede nedtur i produktionen peger på, at væksten i dansk økonomi muligvis ikke vil være helt så negativ som frygtet i andet kvartal, om end den langt større servicesektor dog må formodes at være langt hårdere ramt end industrien.

Medicin hjælper
Da den månedlige vækst i produktionen samtidigt blev opjusteret med 0,1%-point i både marts og februar er der således nu tale om, at industriproduktionen ligger uændret i perioden fra februar til april i forhold til den foregående tre-måneders periode. Den udvikling står i skærende kontrast til flere af Danmarks større samhandelslande, hvor produktionen er faldet ud over en afgrund. Vi fik således også friske tal for den tyske industriproduktion i dag, der viste et fald på hele 17,9% m/m i april efter et fald på 8,9% måneden før. I Sverige og USA faldt produktionen med hhv. 17,0% m/m og 13,7% m/m i april. Udviklingen understreger muligvis den noget mindre konjunkturfølsomme sammensætning af den danske industrisektor, hvor bl.a. medicin- og fødevareproduktion udgør tæt på 35% af den samlede produktion. En af årsagerne til at produktionen ikke faldt mere i april var da også netop en ny stigning i medicinalindustrien på 1,8% m/m i april. Selv renset for medicinalindustrien var tilbagegangen i den samlede produktion dog også ‘kun’ på 6,6% m/m. De store fald i flere andre lande som Tyskland skal da også ses i lyset af bl.a. kollapset i bilsektoren, der fylder meget i den samlede industrisektor.

Omsætning dykker
Selv om faldet i produktionen ikke var nær så slemt som frygtet, var der dog også visse mere negative signaler i dagens rapport. Således faldt industriens omsætning med 9,3% m/m i april, hvor især et fald i omsætningen på eksportmarkederne på 11,3% m/m trak ned. Det er det største fald i eksportomsætningen nogensinde opgjort i tal, der går tilbage til år 2000, hvis man ser bort fra de store udsving omkring årsskiftet 2016/17. Det vidner om, at industrien trods alt mærker effekten af opbremsningen på vores eksportmarkeder noget mere end hvad de overordnede produktionstal peger på. Hvor kraftigt den svagere vækst blandt vores større samhandelslande har påvirket salget af varer til udlandet, kan vi få indblik i i morgen, hvor udenrigshandelstallene for april offentliggøres. Baseret på tallene for eksportomsætningen, jf. figur, kan det vise sig at være mere triste tal end dagens industriproduktionsopgørelse. Omsætningstallene omfatter dog også salg af varer produceret uden for Danmarks grænser, mens udenrigshandelsstatistikken udelukkende omfatter varer, der fysisk krydser den danske grænse, hvormed der kan være visse forskelle i tendenserne i de to statistikker.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank