Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Gefion fortsætter forsikringssalg trods forbud fra tilsynet

Carsten Vitoft

mandag 22. juni 2020 kl. 7:00

Selv om Finanstilsynet allerede i slutningen af marts forbød Gefion Insurance at udstede flere forsikringer, fortsætter salget i flere andre europæiske lande. Det kan Økonomisk Ugebrev dokumentere med skriftlige forsikringstilbud. Dermed risikerer kunder i andre europæiske lande at stå uden forsikring, hvis Gefion går ned. Ledelsen afviser og vil ikke interviewes om sagen.

Ledelsen i kriseramte Gefion Insurance risikerer nu ikke bare at miste sit forsikringsselskab, men også at skulle stå til ansvar for at have fortsat salget af forsikringer, trods et klokkeklart forbud fra Finanstilsynet. Kapitalforholdene er nu så svage i selskabet, at tilsynet er meget tæt på at trække selskabets tilladelse til at drive forsikring. Det kan fremprovokere en umiddelbar likvidation af selskabet.

Det kan ske allerede i den kommende uge, da selskabet nu har overtrådt flere af tilsynets tidsfrister for at skaffe ny kapital og igen overholde lovens solvenskrav. Alligevel fortsætter nogle af selskabets agenter i udlandet med at sælge nye forsikringer, der kan blive fuldstændig værdiløse og efterlade kunderne uden forsikringsdækning, hvis Gefion går ned.

HØJT SPIL
Finanstilsynet kan ikke kommentere på den konkrete situation, men generelt oplyser kommunikationschef Søren Møller Christensen om den slags:

”Helt generelt vil Finanstilsynet gribe ind med de virkemidler, der er til rådighed, hvis det kommer frem, at et selskab opererer i strid med sin tilladelse. Det bemærkes i den forbindelse, at der er et velfungerende samarbejde mellem tilsynsmyndighederne i de forskellige EU-lande, hvor der bl.a. udveksles relevante oplysninger om selskaber, der opererer i flere lande. Hvorvidt en forsikring, der er tegnet i strid med vilkårene i tilladelsen, er gyldig, vil være en civilretlig afgørelse, der skal træffes i det civilretlige system, i det tilfælde, at en kunde lider tab som følge heraf.”

Et konkret tilbud lyder på forsikring via en af Gefions franske agenter, og her er udstedt tilbud i slutningen af april måned, selv om finanstilsynets påbud trådte i kraft allerede den 25. marts 2020. Samtidig kan Økonomisk

Ugebrev også dokumentere, at andre af Gefions agenter i både Frankrig og England stadig, her to måneder efter tilsynets påbud, har forsikringspolicer liggende på deres hjemmesider, hvor det fremgår, at forsikringsbetingelser og policer er fra Gefion Insurance.

Gefion er det fjerde selskab på det danske forsikringsmarked, der nu er i vanskeligheder på ganske få år. Adm. direktør og ejer af Gefion er Tonny Anker-Svendsen, og han har prøvet det før. Alpha Insurance var det andet danske forsikringsselskab, der gik ned (2018), og det var han også medejer af. Nu kæmper han med næb og klør for at undgå en ny konkurs.

Gefion har hængt i tovene i mere end et år nu, hvor det flere gange er konstateret, at selskabet ikke kunne overholde lovens solvenskrav. Solvensen har været helt nede på 0,72 i forhold til det tilladte minimum på 1,0, og Gefion har været under skærpet overvågning fra Finanstilsynet i mere end et år. I slutningen af maj 2020 udløb tilsynets frist for at skaffe yderligere kapital. Alligevel har både Gefion og tilsynet været påfaldende tavse. En ny tidsfrist blev givet, erfarer Økonomisk Ugebrev, men også den udløb i denne uge – uden en afklaring.

FORTSATTE UDSTEDELSER
Det er selvfølgelig sprængfarligt for kunderne, og derfor har Finanstilsynet undervejs sikret sig, at Gefion og Tonny Anker-Svendsen trækker så få som muligt med sig i graven, hvis selskabet går ned. Det skete med påbuddet mod at tegne flere forsikringer :

”Selskabet skal senest den 25. marts 2020 kl. 16 indsende dokumentation for, at selskabet har instrueret alle forsikringsagenter m.fl. om, at de ikke længere må foretage tegning af forsikringer, inkl. foretage fornyelser af eksisterende forsikringer, på vegne af Gefion Insurance. Dokumentationen skal indeholde bekræftelser fra forsikringsagenterne m.fl. om, at de har modtaget selskabets instruks, og at de ikke længere vil foretage tegning af forsikringer på vegne af selskabet, samt indeholde dokumentation for, hvordan tegningsstoppet er kommunikeret til forsikringstagerne,” lød tilsynets beskyttelse af kunderne.

Nogle agenter er altså alligevel fortsat med at udstede nye forsikringer på vegne af Gefion, der ikke selv udsteder

disse policer. Opgaven er overladt til en netværk af agenter på tværs af hele Europa. På Gefions hjemmeside kan man se, at der stadig er et nært samarbejde med partnere. Det samme på agenternes hjemmeside, og det har en naturlig forklaring, lyder det fra Gefions juridiske chef Mogens Aarestrup Vind:

”Tegningsstoppet påvirker ikke allerede tegnet forretning, herunder skader og administrationen af vores eksisterede forretning mv. Vores samarbejde med vores agenter på denne del af forretningen er derfor uændret. Vi kan fortsat ikke kommentere på rygter i markedet eller anden information, som vi ikke kender indholdet af. Jeg kan oplyse, at vi i overensstemmelse med Finanstilsynets påbud har instrueret samtlige agenter om, at de ikke må tegne ny forretning på vegne af selskabet. Alle vores agenter har skriftligt bekræftet, at de vil overholde påbuddet. Vi har efterfølgende gennemført en intern kontrol af de data, som vi modtager fra vores agenter. Denne kontrol bekræfter fuldt ud, at vores agenter ikke har tegnet ny forretning efter påbuddet,” forklarer han.

KONKRET TILBUD
Disse kontroller synes dog ikke at have været særlig grundige. Tjekker man listen over Gefions agenter, er det ikke svært at finde agenter, der stadig reklamerer for samarbejdet med Gefion. Eksempelvis har Octane Underwriting fra England stadig forsikringspolicer fra Gefion til kunderne liggende på sin hjemmeside. Det samme gælder Patrona fra Irland, og de franske samarbejdspartnere reklamerer stadig omkring samarbejdet med Gefion på sin hjemmeside.

Til det svarer Gefions juridiske chef: ”Alle vores agenter har tegnet forretning op til datoen for tegningsstoppet, og det er helt sædvanligt, at der er en vis forsinkelse i registreringen af ny forretning. Det er muligvis forklaringen på dine oplysninger.”

En gennemgang af samtlige af Gefions agenter viser, at ingen af dem har skrevet på deres hjemmeside, at Gefion er i problemer, og at der ikke må tegnes nye eller forlænges gamle forsikringer fra Gefion Insurance. Og direkte adspurgt, om Ugebrevet må se de breve, som Gefion har sendt ud til sine agenter for at få dem til at stoppe salget, svarer Mogens Aarestrup Vind, at disse informationer er fortrolige.

Det konkrete forsikringstilbud, som Økonomisk Ugebrev er i besiddelse af, og som er udstedt efter tegningstoppet med Gefion som selskab, lyder det fra Mogens Aarstrup Vind:

”Jeg har ikke mulighed for at kommentere på et dokument, som jeg ikke har set. Efter vores opfattelse har vi efterlevet påbuddet.” Omkring policerne på agenternes hjemmesider mener han, at det kan være dokumentation for tidligere indgåede policer.

Ugebrevet forsøgte i sidste uge at få et interview med adm. direktør Tonny Anker-Svendsen omkring situationen. Han ønskede ikke at stille op.

Økonomisk Ugebrev har spurgt en stor fransk forsikringsagent om tilbuddet, og her bekræftes det, at en af Gefions fire franske agenter, der ser ud til at have brudt tegningsstoppet, med eller uden Gefions viden.

MULIGT LOVBRUD
Agenten ønsker at være anonym men vurderer, at Gefions franske agent bryder loven. Det er dog uvist om Gefion har kendskab til det.

”There are no control, no communication and no respect of rules. It is a very serious matter, and this is illegal. I know but have no papers that some contracts have also been renewed after the 30th of March by this Representative agent of Gefion,” forklarer han til Økonomisk Ugebrev. Imens kæmper Gefions ledelse og ejere med at redde selskabet, hvor samarbejdet med agenter selvsagt er både følsomt og vitalt lige nu. Hvis ikke agenterne kan fortsætte med at sælge, er risikoen, at de selv går konkurs på grund af Gefions tegningstop. Det er allerede sket for en agent i England, Stavely Head. Så lige nu kan de ikke betjene deres kunder – med mindre de starter nye aftaler med Gefions konkurrenter.

Samtidig arbejder Finanstilsynet relativt langsomt, og tilsynene i de andre lande venter blot på det danske Finanstilsyns afgørelser. Og kunderne er ikke opmærksomme på problemet, da ingen informerer dem direkte. Gefion kunne ellers nemt skrive direkte ud til kunderne, men det kunne jo betyde, at de vælger at skifte selskab i så fald.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank