Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

ØU’s portefølje +20% i år: Nu skal gevinsten beskyttes

Morten W. Langer

søndag 19. juli 2020 kl. 14:12

SOMMERSTATUS: I denne udvidede udgave af ”Langers Skarpe Aktietips” giver vi en grundig opdatering af porteføljens strategi. Vi har et stykke tid kørt med en reduceret risikotagning, idet kun 2/3-dele af kapitalen har været i spil. Årets afkast er 20,0 procent, knap tre procentpoint foran benchmark. Vi giver her vores bud på den strategi, vi vil forfølge de næste 2-3 måneder, samt status på nogle af de aktuelle poster i Porteføljen

(Artiklen er 5.700 tegn. Kun for abonnenter på Økonomisk Ugebrev Formue og Økonomisk Ugebrev Finans: Bestil fire udgivelser af ØU Formue med start august for 179 kr. her 

Overordnet har vi længe ment, at vi befinder os midt i en historisk aktieboble. Og det mener vi stadig: Den globale økonomi er i recession med udsigt til et moderat comeback over de kommende år. Men der vil være varige skader på grund af en afdæmpet forbrugertillid og et erhvervsliv med en mådeholden investeringslyst. Til gengæld betyder centralbankernes ekstreme stimulanser og en historisk lav obligationsrente, at pengene alligevel søger over i aktier.

Sådan har det været de seneste måneder, og de færreste troede på, at aktiemarkederne kunne stige tilbage til udgangspunktet på få måneder, efter bunden i midten af marts. Faktum er dog, at aktiemarkederne mest er blevet trukket frem af nogle få sektorer, nemlig health care og teknologi, hvor vi aktuelt ikke ser noget attraktivt forhold mellem risici og afkastmuligheder.

Mulighederne på den korte bane ligger stadig i de sektorer, som har været underdrejet siden midten af marts, nemlig banker og industriaktier. Her kan de kommende regnskaber for 2. kvartal give en rettesnor, ikke omkring selve kvartalets regnskabsresultat, men hvad ledelserne siger om de kommende kvartaler om markedsudsigter, ændret kundeadfærd og investeringsplaner.

Vi har i Porteføljen for nylig investeret i tre banker, nemlig Danske Bank, Jyske Bank og Sydbank, og det har indtil videre været fornuftige investeringer. Bankerne har været trukket frem af en positiv udvikling i europæiske bankaktier, og af det forhold, at danske banker ikke er blevet ramt af store udlånstab, som det ellers var frygtet.

For bankaktierne er det dog for tidligt at slappe af: For det første har dansk og europæisk økonomi været holdt kunstigt oppe af hjælpepakker indtil nu, og lige netop derfor har bankerne langt hen ad vejen været forskånet for konkurser i erhvervslivet. Og for det andet har vi kun set starten på stigende arbejdsløshed i kølvandet på at lønstøtteordningerne også ophører i løbet af august.

Danske Bank Q2 regnskab overraskede meget positivt, men det var især på grund af en markant positiv udvikling i handelsindtægter fra obligations- og valutahandel, baseret på øget handel og udvidede kursspænd til bankens fordel. Den positive overraskelse bunder altså i høj grad i engangsforhold. Men vi synes også, at den basale bankforretning udviklede sig positivt. Og med den udmeldte omkostningsbesparelser, vil lønsomheden sandsynligvis bliver markant forbedret de kommende år. I første udgave efter ferien i august går vi i dybden med Danske Banks regnskab for at afkode den underliggende indtjeningsudvikling. Og vi kan godt se for os, at posten med Danske Bank aktier bliver en langsigtet investering i porteføljen.

 

I Porteføljen har vi også en stribe poster, som vi forventer vil klare sig relativt godt i et faldende marked. Eksempelvis forventer vi, at de store investorer snart belønner ISS aktier for det kommende chefskifte i servicekoncernen, da den nuværende CEO Jeff Gravenhorst har haft svært ved at leve op til markedets forventninger de seneste år. Der er tydeligvis brug for bedre eksekvering, og vi forventer at den nye CEO, Danske Banks tidligere CFO, vil kunne levere på denne opgave.

Vi forventer også, at der er langt mere energi i Pandora, som allerede fra bunden er fordoblet i kurs. Vi tror, at shortfondene er ved at blive møre efter de seneste stigninger, og at det kan medføre yderligere kursfremgang. Pandora var i sidste uge en af de mest stigende danske aktier, og vi ser at der nu er fornyet momentum i aktien, efter en pause ved den tidligere top omkring 375. Hvis ledelsen kan vise, at smykkeselskabet igen er en vækstcase, så kan der være meget mere i aktien over de næste 3-6 måneder.

Overordnet har vores strategi på det seneste været at køre med nedsat risikotagning på grund af det euforiske aktiemarked. På grund af investeringsgraden på 65%, har vil tabt noget af forspringet til benchmark. Men det er bevidst, at vi hat betalt denne forsikringspræmie. Vi har på det seneste set at markederne har tabt momentum, og de seneste stigninger har især været trukket af teknologi, hvor værdiansættelserne nu synes at være uholdbare.

Både det europæiske og amerikanske aktiemarked står foran nogle meget svære tekniske modstand, og vi overvejer derfor at træde endnu mere ud på sidelinjen for at se, hvad der sker. Kommer bruddet op gennem de tekniske modstande, kan vi altid træde ind igen. Kommer den negative korrektion, vil det give en ny købsmulighed i de aktier, vi for tiden ser som de mest attraktive.

I første omgang holder vi godt øje med de risikoindikatorer, vi lægger mest vægt på. For det første ser vi på udviklingen i iTraxx Crossover, som siger noget om de store investorer lyst til at tage mere eller mindre risiko på bøgerne. Den seneste måned har denne indikator ikke givet noget entydigt signal.

For det andet er det amerikanske krak-indeks, også kaldet Skew nu i et historisk højdepunkt, og det afspejler, at mange investorer spekulerer i meget store generelle aktiekursfald. Som det fremgår af denne grafik (link-https://ugebrev.dk/flashnews/finans-flashnews/skew-krak-indeks-ligger-igen-til-roede-advarselsblink/ ) har den aktuelle høje værdi for skew (aktie putoptioner out-of-money) oftest været et forvarsel om en kommende aktienedtur.

For det tredje er der stor risiko for, at nogle af de andre underliggende risikofaktorer bliver foldet ud, blandt andet vigende tro til at centralbankerne kan redde det hele, den eskalerende konflikt mellem Kina og USA, en ny demokratisk præsident til november og/ eller stigende obligationsrenter, hvor den kinesiske tiårige statsrente den seneste måned er steget ganske meget.

Vi skal gøre opmærksom på, at der godt kan gå et stykke tid før aktiemarkederne for alvor dykker nedad. Vi kan godt finde på, at gå ind i nye enkeltaktier de kommende uger, men de vil sandsynligvis afløse andre aktier i porteføljen, som så sælges. Vi ser det lige nu som den allervigtigste opgave af beskytte årets gevinst på 20 procent i porteføljen. Men det bliver en balanceret proces, hvor vi på den korte bane er parate til at ofre at følge med benchmark, som en forsikringspræmie.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Nyt job
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Nyt job
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Nyt job
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank