Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

To ud af tre investorer oplyser nu konkret stemmeafgivning

Morten W. Langer

mandag 24. august 2020 kl. 11:30

Rating af aktivt ejerskab 2020: ”Anbefalingerne om aktivt Ejerskab” fra Komitéen for god Selskabsledelse for God Selskabsledelse har de seneste år løftet oplysningskvaliteten om de professionelle investorers aktive ejerskab ganske betragteligt. Ligesom sidste år hænger flere investorer i bremsen, nemlig Alm. Brand Invest, Jyske Invest, Jyske Bank og Danske Bank og Lærernes Pension.

Bag de store kvalitetsforskelle ligger en positiv tendens, nemlig at 16 ud af 27 nu oplyser om konkret stemmeafgivning på de børsnoterede selskabers generalforsamlinger, og flere er på vej, viser dette års Rating af Aktivt Ejerskab hos 27 store danske investorer.   

Fem professionelle storinvestorer scorer i top med 9 ud af 9 mulige point i. Sidste års topscorere, ATP, MP Pension og PKA, får i dette års rating følgeskab af Pensam og AP Pension, som altså er nye i topgruppen. De placerer sig som de professionelle investorer, som har den mest seriøse og professionelle tilgang til aktivt ejerskab, som både nationale myndigheder, EU og mange pensionsopsparere i dag ser som en grundlæggende forudsætning for at skabe de bedste investeringsafkast.

Pres på ledelser

Bl.a. ses et professionelt aktivt ejerskab gavnligt for de bagvedliggende opsparere, idet det aktive ejerskab ofte vil betyde, at der lægges et vedvarende pres på topledelserne i de børsnoterede selskaber til at gøre det bedre – og dermed skabe det bedst mulige afkast til aktionærerne. Et oplyst aktivt ejerskab kan også ses som et udtryk for, at den institutionelle investor, altså en pensionskasse eller en investeringsforening, faktisk agerer professionelt og ansvarligt i forhold til den kapital, som forvaltes på vegne af typisk tusindvis af danskere.

Økonomisk Ugebrevs rating består i år af ni konkrete målepunkter, som går fra en generel beskrivelse af politik for aktivt ejerskab, som næsten alle 27 investorer får fuld pointgivning for, det vil sige 1 point.

Tilsyneladende er det mere kontroversielt at oplyse om investors stemmeafgivning på de enkelte selskabers generalforsamlinger. 16 af de 27 investorer oplyser konkret stemmeafgivning, og af dem giver 12 oven i købet korte forklaringer på, hvorfor de har stemt nej eller ”ikke stemt” på de enkelte dagsordenspunkter. Bl.a. Industriens Pension, Danske Invest, Sampension og Danske Bank giver ikke disse uddybende forklaringer i deres offentlige voting records. 

Til gengæld har flere af de store toneangivende institutionelle investorer fortsat valgt ikke at offentliggøre voting records, altså oplysning om hvordan de stemmer på de børsnoterede selskabers generalforsamlinger, selvom de forvalter hundredetusindevis af danskeres opsparinger. Til denne gruppe hører LD, altså Lønmodtagernes Dyrtidsfond, PensionDanmark og PFA Pension.

For alle tre storinvestorer gælder, at de i Økonomisk Ugebrevs Rating ellers scorer fuldt pointtal på alle andre målepunkter. LD og PFA oplyser til Økonomisk Ugebrev, at man for tiden arbejder på at etablere åben adgang til voting records, og c overvejer, om man skal tage dette skridt.

Læs hele temaanalysen i fredagens udgave af Økonomisk Ugebrev Ledelse, med tabeller og ratingoversigter med målepunkter for de 27 undersøgte investorer i undersøgelsen.

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank