Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Waturus revisor dumper selskabets halvårsregnskab

Morten W. Langer

torsdag 10. september 2020 kl. 7:00

Artikelserie om First North-selskabet Waturu: Vandtech-selskabet har i det nye regnskab fået et kraftigt forbehold i revisionspåtegningen fra Beierholm, der i foråret har afløst BDO som revisor. Forbeholdet vedrører en særdeles kontroversiel værdiansættelse af en kommende børsnotering af et datterselskab til 50 mio. kr. Værdien kommer fra salg af aktier til en ”ekstern investor.” Men se lige, hvem den eksterne investor er.

Besynderlighederne fortsætter med at vælte ud af Waturu, der nu har været noteret på den danske First North-børs i lidt over et år. Efter at Økonomisk Ugebrev er begyndt at sætte fokus på selskabets manglende salg, tvivlsomme teknologi og nu også noget, der ligner en tvivlsom regnskabspraksis, er aktiekursen halveret, og selskabets værdi er dykket fra over 600 mio. kr. til under 300 mio. kr.

I det netop aflagte regnskab for halvåret har Waturu stadig ikke noget salg, efter fire års eksistens med en enkel teknologi, og ledelsen har tilsyneladende mest fokus på arbejdet med at børsnotere to datterselskaber. Det ene, Watgen Medical A/S, er i det aflagte regnskab bogført til 50,3 mio. kr., selvom revisor sår alvorlig tvivl om værdien, da selskabet jo endnu ikke er børsnoteret.

Begrundet forbehold
Værdiansættelsen er baseret på salg af aktier i datterselskabet til en ”ekstern investor”, som det oplyses. Revisor begrunder i påtegningen forbeholdet med, at ”værdiansættelsen af kapitalandelene i dattervirksomheden Watgen Medical A/S, er baseret på en kapitalforhøjelse fra en ekstern professionel investor på t.DKK 6.445 gennemført den 13.12.2019. Selskabets regnskabsmateriale indeholder ikke informationer, som gør det muligt for os at foretage en kontrol af, om denne værdiansættelse er retvisende pr. 30.06.2020.”

Interessant er det, at revisor skriver, at der er tale om en ekstern professionel investor: Ifølge CVR-registeret er der nemlig tale om en investor, som allerede er storaktionær i Waturu. Det betyder, at regnskabslæserne her kan få det vildledende og misvisende indtryk, at der er tale om en uafhængig transaktion mellem uafhængige parter. Det er tvivlsomt, om man kan opfatte investor som en reel uafhængig part, da investoren har en klar kommercielle interesse i en succesfuld emission.

Waturu har tidligere oplyst, at kapitalforhøjelsen kommer fra en af de store aktionærer i Waturu: I en børsmeddelelse af 12. december 2019 blev det oplyst, at ”Waturu Holding A/S´s datterselskab Watgen Medical A/S har dags dato indgået investeringsaftaler med HEBO Danmark Holding ApS om kapitaltilførsel på DKK 10.945.000,- og med medstifter og CTO MD Prof. Peter Bjerring med yderligere DKK 1.250.000,-. Der investeres i trancer. DKK 8.945.000,- tilføres selskabet i december måned 2019.”¨

Billigt aktiekøb?
Ifølge CVR-registeret er netop HEBO Danmark Holding, som ejes af Bonnik Nicolajsen Hansen, også storaktionær i Waturu Holding med en ejerandel på 10-15 pct. Derfor har denne investor en klar og entydig interesse i at fremme værdiansættelsen af den kommende nynotering. Bliver børsnoiteringen af Watgen Medical en succes, vil det automatisk løfte værdien af hans Waturu-aktier. Derfor kan hans investering i Watgen Medical vise sig at blive ”gratis.”

Waturus ledelse har tidligere oplyst, at Watgen skal børsnoteres til en samlet værdi på mindst 250 mio. kr. Og HEBO har købt sig ind i datterselskabet til en modværdi af ca. 70 mio. kr. for hele selskabet.

Påfaldende er det i den forbindelse, at selskabets tidligere revisor, BDO, fratrådte ved den seneste generalforsamling i maj 2020, hvor Beierholm kom ind i billedet. Selvom den omtalte transaktion foregik i december 2019, er der ikke justeret i værdiansættelsen i det aflagte årsregnskab under BDO’s revision af årsregnskabet.

Waturus ledelse har tidligere oplyst, at Watgen Medical skal børsnoteres i efteråret, hvilket også må anses for nødvendigt af hensyn til koncernens likviditetssituation. Ledelsen skriver i regnskabet, at ”Waturu Holding forventer at likviditeten forbedres væsentligt i andet halvår 2020, som følge af tilbagebetaling af mellemværende med Aquaturu A/S, samt fra den forventede drift.” Ifølge regnskabet er der efter likviditetstræk på godt 6 mio. kr. i halvåret 11 mio. kr. tilbage i kassen, heraf kun 4 mio. kr. i moderselskabet.

Økonomisk Ugebrev har stillet spørgsmål til Waturus CEO Toke Reedtz, som har meldt tilbage, at han mener forholdene er tilstrækkeligt beskrevet i regnskab og tidligere børsmeddelelser.

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank