Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

CEO satser hårdt: Hartmann forceres til mere vækst

Økonomisk ugebrev

tirsdag 22. september 2020 kl. 7:00

Med endnu et opkøb bliver Brdr. Hartmanns ekspansion i 2020 nu massiv. En stabil udbyttebetalende industrivirksomhed skal gøres til en vækstvirksomhed. Viruskrisen har skaffet ekstraordinært mange penge i kassen. Brænder de nu i lommen på virksomhedens vækstlystne ledelse, spørger Morten A. Sørensen i denne kommentar.

Brdr. Hartmann overraskede i begyndelsen af september med endnu et vækst-initiativ. Emballagekoncernen vil overtage den russiske støbepap-fabrik Gotek-Litar.

Dermed sætter CEO Torben Rosenkrantz-Theill og bestyrelsesformand Jan Klarskov Henriksen endnu mere fart på transformationen af Hartmann fra en stabil udbytteleverandør til en vækstvirksomhed, der drives frem af stærke globale tendenser. Der skal sættes gang i det danske industriklenodie, der er 69 pct. ejet af Stadil-familiens Thornico Holding.

Tidligere i år har Hartmann varslet køb af en indisk emballagefabrik samt betydelige udvidelser af produktionskapaciteten i USA og Europa. Desuden er koncernen ved at etablere en ny fabrik i Brasilien. I august blev det forventede investeringsniveau for 2020 løftet fra 400 til 450 mio. kr. Og med meddelelsen om købet i Rusland er det forventede investeringsniveau blevet omtrent tredoblet i forhold til de tre foregående år til 600 mio. kr.

Penge i kassen under viruskrisen
Brænder pengene i lommen på Hartmann-ledelsen?  Ekspansionsbølgen kommer i hvert fald i takt med, at Hartmann ser ud til at få sit bedste år nogensinde. Viruskrisen har fået forbrugere verden over til at spise flere æg – en billig og nem måde at få proteiner på – og samtidig bliver flere æg solgt i supermarkeder og færre på åbne markeder og til restauranter og kantiner. Det betyder større afsætning af Hartmanns ægge-emballage af støbepap.

Det ser ud til, at fremgangen fortsætter året ud. For hele 2020 venter Hartmann nu en omsætning på 2,5-2,7 mia. kr., mod 2356 mio. kr. i 2019. Overskudsgraden ventes at blive 15-18 pct. Dermed kan resultatet i 2020 blive det dobbelte af de 215-250 mio. kr., som Hartmann har præsteret i de seneste fem år.

Likviditeten var ultimo juni løftet til 92 mio. kr., mod minus 30 mio. kr. et år tidligere, selv om investeringerne allerede på det tidspunkt var løftet til 146, fra 88 mio. kr., og den netto rentebærende gæld siden årsskiftet er nedbragt med 112 mio. kr.

Likviditeten var dog også forbedret, fordi selskabet har droppet udbyttet – normalt ca. 65 mio. kr. – for 2019. Det skyldtes ikke viruskrisen. Tværtimod ville CEO Torben Rosenkrantz-Theill og den daværende bestyrelsesformand Agnete Raaschou-Nielsen med den beslutning ”secure our continued ability to capitalise on future attractive expansion and acquisition opportunities in order to secure the strongest possible foundation for sustaining growth,” fremgik det af årsberetningen.

Think Ahead skal give vækst
Hartmanns ”Think Ahead”-vækststrategi fra 2019 baserer sig på stærke tendenser, som at flere mennesker bor i byer og øget fokus på bæredygtighed – og dermed på pap- fremfor plastemballage. Hartmann vil udnytte disse tendenser ved at øge sin kapacitet, øge effektiviteten, intensivere marketing og ved at købe op på eksisterende og nye markeder. I den forgangne del af 2020 har viruskrisen presset Hartmann uventet voldsomt frem ad det vækstspor, som ”Think Ahead” har lagt.

Torben Rosenkrantz-Theill har imidlertid understreget, at ekspansionen i 2020 ikke bygger på en forventning om, at den stærke virusbetingede vækst i afsætning og indtjening i 2020 kan fortsætte. I de kommende år regner strategien med en overskudsgrad på 14 pct, mod de 15-18 pct, der forudses i 2020. Men den stærke forøgelse af kapaciteten er baseret på, at det globale marked for ægge-emballage udvikler sig positivt, at Hartmann kan styrke sin position på markedet, og at koncernen uden større vanskeligheder kan udnytte og integrere de opkøb og kapacitetsudvidelser, der er sat i gang i 2020.

Der er en del, der skal lykkes. Brdr. Hartman er tidligere kørt fast i globale ekspansionsplaner. Tanken om, at Hartmann kan vokse på ryggen af en global tendens mod mere bæredygtighed, er heller ikke ny, og det har ikke forhindret, at Hartmann i lange perioder har udvist stagnerende omsætning.

Aktiemarkedet har foreløbig i år belønnet Hartmann-aktien med en stigning på 62 pct.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank