Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Vestas’ oplagte strategiske træk: Fuld kontrol med havmøller

Morten Sørensen

fredag 02. oktober 2020 kl. 7:00

Tema: 3. kvartalsregnskaber – Vestas satser: Nu skal ordrerne komme. Lagre svulmer.

Det næste logiske skridt i Vestas’ enestående væksthistorie må være, at koncernen sikrer sig fuldt udbytte af det boomende marked for offshore vindkraft. Vestas må købe Mitsubishi Heavy Industries ud af MHI Vestas – joint venturet, der sælger havmøller for 9 mia. kr. om året. Nu er det måske blevet muligt, skriver Morten A. Sørensen i denne kommentar.

Det hører til takt og tone for topdirektører, at de skal undgå at kommentere udviklingen i joint ventures med andet end erklæringer om, at de er fuldt tilfredse. De skal jo tage hensyn til både den trofaste partner i den fælles virksomhed og til den semi-autonome ledelse i venturet.

Efter offentliggørelsen af halvårsmeddelelsen erklærede Vestas’ CEO Henrik Andersen da også, at han er ”very happy” med udviklingen i MHI Vestas – joint venturet med Mitsubishi Heavy Industries, som står for Vestas’ produktion af havvindmøller, og som omsætter for omkring 9 mia. kr.

Netop denne hensynsfuldhed illustrerer også det grundlæggende problem i joint ventures: Ingen af parterne kan skære igennem med egne planer og egen vision for den fælles virksomhed og integrere den fuldt ud i sin egen koncern.

Carlsberg opbyggede f.eks. i 1990’erne en struktur, der nærmest udgjorde en pyramide af joint ventures. Det fungerede ikke godt, og koncernen har siden bestræbt sig på at få majoritetskontrol med sine virksomheder.

Styrkeforholdet er vendt
For Vestas var joint venturet med MHI oprindeligt en af de redningsplanker, som gjorde, at selskabet kunne bevæge sig ud af en krise i begyndelsen af 10’erne. Forbindelsen med et af Japans kendte konglomerater styrkede tilliden til – og finanserne i – Vestas.

Siden er billede vendt. Vestas er nu, målt på markedsværdien, langt stærkere end Mitsubishi (se skema). Ja, med de nuværende aktiekurser kunne Vestas i princippet finansiere et – i praksis helt usandsynligt – køb af hele konglomeratet MHI, der bl.a. omfatter produktion af gaffeltrucks, skibe, hydraulik, elevatorer, fly, forsvarsmateriel samt energiteknologi og omsætter for over 250 mia. kr. om året. Den gamle keiretsu ses i dag som et symptom på japansk industris vanskeligheder med at tilpasse sig en ny æra.

Mens Mitsubishi driver en masse forskellige forretninger, hvor havmølle-produktion fremstår som blot én ud af talrige aktiviteter, er havmøllerne et af de tre strategiske ben, som Vestas står på: Landmøller, havmøller og service.

Markedet for havmøller, som ses stige med 13 pct. om året i de kommende år, vil få stigende strategisk betydning for Vestas. Strategisk kontrol med den vigtigste vækstmotor vil være afgørende. Hertil kommer, at der må være betydelige synergigevinster ved at sammenlægge administration, produktudvikling, produktion og salg i Vestas og MHI Vestas.

Sandsynligvis kan MHI Vestas have brug for et ekstra skub fra den effektive Vestas-organisation. Vestas har etableret sig som verdens stærkeste inden for landmøller, men rivalen Siemens Gamesa er stadig størst på det globale marked for havmøller.

Perspektiverne for offshore er en vigtig grund til, at Siemens Gamesa, målt på price/sales, værdisættes ret højt, selv om indtjeningen har været haltende. For Vestas kan en fuld integration af havmøllevirksomheden være vejen til at løfte værdien af hele koncernen yderligere efter de seneste års aktiekursstigninger.

Det afgørende er naturligvis, om Mitsubishi overhovedet vil sælge sin andel. Topchefen siden 2019, den tidligere strategichef Seiji Izumisawa, forsøger at følge en mere aggressiv og shareholder value-orienteret linje, der indebærer køb og salg af virksomheder.

På den anden side er de japanske keiretsu’er ikke kendt for villigt at opgive de én gang erobrede positioner, og netop MHI Vestas spiller en rolle for Mitsubishis forsøg på at ligne en stadig mere grøn virksomhed.

Men pengene får jo ofte det sidste ord. Og netop ud fra en strategisk værdi-orienteret tankegang må MHI Vestas være mere værd for den specialiserede producent af vindkraftanlæg, Vestas, end for konglomeratet MHI. Seiji Izumisawa vil blive bedømt for sin evne til at vride mere værdi ud af det store MHI. Og den universelle opskrift på værdiskabelse har snart i mange år været at fokusere og frasælge perifere aktiviteter.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank