AaB’s aktieemission på 52,3 mio. kr. vil på kort sigt dække de seneste to års styrtblødning på bundlinjen, som har kostet 56,3 mio. kr. Men som investeringsmulighed ser vi ingen værdi i de nye AaB-aktier.
AaB offentliggjorde i tirsdags prospektet for en aktieemission, som skal tilføre selskabet op til 52,3 mio. kr. Emissionen sker til kurs 40 og med en lukkekurs dagen før på 76 ligner det et godt tilbud.
Men så enkelt er det ikke. Spørgsmålet er snarere, om det i det hele taget kan betragtes som et tilbud, eller om det snarere er et nødråb.
De seneste tre års regnskabstal tegner i hvert fald billedet af et selskab, hvor pengene fosser ud:
På prospektets forside indledes fjerdenederste afsnit da også med en linje, som burde have stået øverst med fed skrift: ”Investorer skal være opmærksom på, at en investering i Tegningsretterne og de Udbudte Aktier indebærer en betydelig risiko”. Herefter henvises til afsnittet om risikofaktorer for en gennemgang af faktorer, der er relevante for en beslutning om investering i AaB A/S.
Denne gennemgang finder man på side 12 i prospektet, og heraf fremgår det, at de udbudte aktier er risikomærket i kategorien ”Gul” i henhold til Erhvervs- og Vækstministeriets bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter. Det betyder bl.a., at der er risiko for, at investor kan tabe det investerede beløb helt eller delvist.
Hvis man overvejer at investere i de nye aktier, bør man bruge den fornødne tid til at læse de syv sider i prospektet, som fortæller om en række risici ved investeringen. Eller i hvert fald hæfte sig ved punkt 2.1 på side 12 om, at AaB’s indtjening i høj grad vil være afhængig af de sportslige resultater. Det kan synes indlysende, men eftersom AaB ikke selv bestemmer deres sportslige resultater, tilfører det en meget betydelig usikkerhed til investeringen.
Selvom AaB jvf. side 34 i prospektet har en sportslig målsætning om Top 6 i Superligaen, er der en hel række andre klubber, som også har en mening om den sag. Og mht. de topplaceringer i Superligaen, som giver adgang til de profitable internationale kampe, har klubber som FC Midtjylland, FC København, Brøndby, AGF m.fl. næppe tænkt sig at opgive kampen på forhånd.
En anden målsætning er ”markant flere tilskuere” senest i 2020. Man erkender i prospektet, at det er en ambitiøs målsætning, og efter at have læst prospektets bud på, hvordan målet skal nåes, må man erklære sig enig heri. Altså, at der er tale om en ambitiøs målsætning. Meget ambitiøs.
Når man ser aktieemissionen i det større perspektiv siden AaB’s børsnotering i 1998, sidder man tilbage med indtrykket af, at der blot er tale om en gentagelse af noget, vi har set adskillige gange før. På prospektets side 28-29 gennemgåes AaB’s udvikling siden børsnoteringen, og den omfatter bl.a. en række kapitaltilførsler på tilsammen langt over 100 mio. kr. Og nu står vi der altså igen.
Ledelsen vil naturligvis fortælle, at det er en forberedelse til fremtiden, som med den tilførte kapital bliver rigtig god. Men vi ser ikke noget holdbart argument for, at situationen er anderledes denne gang, end de tidligere gange, hvor AaB begyndte at kunne se bunden i pengekassen og var nødt til at hente ekstern kapital.
I bagklogskabens skarpe lys er det mest sandsynlige forløb, at AaB om nogle år endnu engang har brugt den tilførte kapital og igen må bede aktionærerne om hjælp.
Børskurs på analysetidspunktet: 76,00
Kursmål (seks måneder) N/A
Læs tidligere analyser af AaB her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her .
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.