Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Rob de Ridder ansat i 2015: ”Det skete på din vagt”

Morten W. Langer

onsdag 07. oktober 2020 kl. 7:00

Eneste købsanbefaling i C25: Danske Bank

Danske Banks nuværende ledelse har fremstillet sagen om den stærkt fejlbehæftede gældsinddrivelse som skader, der er overtaget fra den tidligere ledelse. Bankdirektør Rob de Ridder har imidlertid været den ansvarlige for området i hele fem år. Men han har alligevel overlevet de eklatante fejl, modsat Jesper Nielsen, som blev fyret for medansvaret i Flexinvest Fri-skandalen. Hvor er konsekvensen, hvor er bestyrelsen, og hvor er de store aktionærer, spørger chefredaktør Morten W. Langer i denne kommentar.

Danske Banks håndtering af de seneste skandalesager bliver værre og værre. Ledelsen er i den seneste gældsindrivelsesskandale blevet taget i stærkt fejlagtige og vildledende oplysninger til offentligheden flere gange, hvilket også er erkendt. Men ledelsen, med direktør Rob de Ridder i spidsen, som den centrale talsmand i sagen, har også bedyret, at det er gamle skader, som den ”nye” ledelse i banken havde overtaget fra den tidligere ledelse.

Økonomisk Ugebrev kan nu afsløre, at Rob de Ridder faktisk har siddet som den øverst ansvarlige i hele fem år for den del af bankens ”maskinrum”, der skulle have håndteret gældsinddrivelsen.

Det har hidtil ikke være kendt, at han kom til banken allerede i maj 2015 med en fortid hos den internationale storbank Citigroup, hvor han havde ansvaret for Treasury & Trade Solutions Client Operations EMEA and Global Process Head Payments & Receivables, altså med sit virke inden for systemer til håndtering af betalingsstrømme med kunderne.

I forsommeren 2015 flyttede han til Danske Bank med ansvar for ”leading the Personal, Private, Transaction, Business & Investment Banking Operations, HR Services & Real Estate Management for the group.”

Senere blev han forfremmet til fra april 2018 at have ansvaret for en lidt bredere operation, som beskrives sådan: ” VP Customer Service Delivery. Leading a global team of approximately 3300 people that combines Operations, Business Support, Customer Support & Change Management, centered around providing outstanding customer experience to all customer segments, in all market areas and all products & services, including AML.”

AML står for Anti Money Laundring, som også bankens håndtering af international hvidvask har været under hans ansvarsområde, hvilket næppe er en styrke for hans generelle omdømme udenfor banken.

Rob de Ridder er altså med god grund af CEO Chris Vogelzang blevet sendt ud i frontlinjen for at forklare pressen, herunder dagbladene og TV-stationer, hvad der i virkeligheden er op og ned på sagen. Et budskab, som er blevet gentaget igen og igen var, at det ikke var sket på den nuværende ledelses vagt.

Men det er altså ikke rigtigt. Bankens bestyrelse har ellers gentagne gange forsøgt at ”rydde” op i mere eller mindre brådne kar, blandt andet med fyringen af den tidligere topchef Thomas Borgen, og senere hans afløser, Jesper Nielsen, som faldt på Flexinvest Fri-sagen, hvor banken havde solgt ulønsomme investeringsprodukter til 87.000 danskere.

Udadtil blev det opfattet som et signal om, at bankens bestyrelse havde behov for at viske tavlen ren, og holde den ren. Altså på den måde, at ledende personer, der kunne gøre en moralsk og etisk genopretning besværlig, måtte forlade banken. Bestyrelsesformand Karsten Dybvads vigtigste opgave var uden tvivl at genoprette danskernes tillid til banken, samt at få styr på de interne kontroller og compliance, ikke mindst i forhold til hvidvask.

Men skandalerne er siden væltet ind over banken, blandt andet med en politianmeldelse for ulovlig kursmanipulation, og senest gældsinddrivelsessagen, som har været kendt i banken i årevis, og fremhævet af bankens interne revisor år efter år.

Man kan måske undskylde CEO Chris Vogelzang, der kom til banken i maj 2019, hvorefter den øverste ledelse ifølge redegørelser begyndte at tage hånd om problemstillingerne med gældsinddrivelsen. Men meget tyder på, at Ridder siden foråret 2015 har siddet i en så central position omkring betalingssystemer og gældsinddrivelse, at bestyrelsen bør overveje hans fremtidige position i banken.

Tiden er igen inde til, at bankens storaktionærer må træde i karakter, uanset hvor trætte de er af situationen. Før Danske Bank for alvor kan komme videre frem, skal der ryddes helt op, og tavlen skal ikke bare gøre overfladisk ren, men der skal renses med et meget skrapt rengøringsmiddel. Derefter er grunden for alvor lagt til at bygge den nye Danske Bank.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank