Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers: Derfor står SAS-aktien foran styrtdyk, skøn på balanceprisen

Morten W. Langer

lørdag 03. oktober 2020 kl. 12:16

SAS kan stadig konkursbegæres, men pengekassen er fyldt

Udviklingen i SAS-aktien har i denne uge været noget af det mest besynderlige på det danske aktiemarked i mange år. Selvom der nu sker en 90 procent udvanding af de eksisterende aktionærer, er aktien alligevel steget til himmels. Udvandingen sker i forbindelse med udstedelse af flere milliarder nye aktier.

Kun én ting er sikkert: Aktionærer, der har købt ”gamle” SAS-aktier efter de store stigninger i denne uge, kommer til at tabe rigtig mange penge.

Udviklingen viser flere ting: For det første er det danske (og nordiske) aktiemarked nærmest blevet overtaget at uerfarne amatørinvestorer, som ikke undersøger tingene særlig grundigt. Det skal ikke opfattes nedladende, fordi man skal jo starte et sted. Men det viser, at man let kan blive rundbarberet privatøkonomisk på aktiemarkedet, hvis man ikke sætter sig grundigt ind i tingene.

For det andet har SAS selv og emissionsbanken, SEB, gjort det urimeligt svært at forstå for de private investorer, hvordan tingene praktisk hænger samme under kapitaludvidelsen, og hvad der er op og ned på nye og gamle aktier, samt tegningsretter.

Forvirringen opstod først, da det viste sig at værdien af tegningsretter fragik de gamle aktier, før der blev udstedt tegningsretter til de samme aktionærer. Depotværdien styrtdykkede altså, og det så ud som om, at kursdykket kom ud af den blå luft. En skandaløs svag proces af rådgiveren SEB.

Dernæst blev prospektet (link-https://rightsissue.sasgroup.net/assets/docs/ProspectusEN-v1.pdf ) først offentliggjort den 30. september,  efter processen var i fuld gang. Først fredag (den 2. oktober) landede tegningsretterne i aktionærernes depoter og kunne handles på børsen. Før fremlæggelsen af prospektet var det næsten umuligt at finde disse oplysninger.

Men nu er det hele lagt på bordet, og situationen er sådan: En SAS-aktie har givet tildeling af ni tegningsretter. Der skal én tegningsret til at tegne en ny SAS-aktie til 1,16 SEK, ca. én dansk krone. Ved den igangværende udvidelse udstedes 7,3 mia. tegningsretter, som kan anvendes til at tegne 7,3 mia. nye aktier á ca. 1 krone.

Investorerne bliver altså oversvømmet med tegningsretter, og mange vil ikke udnytte alle deres tegningsretter. Det er grunden til at de nye tegningsretter blev handlet til 13-14 øre stykket fredag. Med andre ord kan man nu købe nye SAS-aktier for 1,13 kr. (altså prisen på en ny aktie til én kroner plus prisen på en tegningsret på 13 øre).

Det er i lyset af dette billede, som har været velkendt et stykke tid, at den seneste ugers kursstigninger kan sige at være vanvittige.  Onsdag toppede aktien i knap tre kroner, og aktionærer, der har købt på toppen, får et kurstab på mindst 50 procent, tror vi.

Fredag lukkede SAS-aktien i 2,1 kr. Nogle har altså fredag købt SAS-aktier for over to kroner, selvom de kan købe nye SAS-aktier for 1,13 kr. altså til næsten halvdelen af prisen. Forklaringen på denne ekstreme skævhed i markedet er nok den, at mange ikke har forstået tricket med køb via tegningsretter. Men denne skævhed vil markedet selv regulere de næste uger.

Vi ser følgende scenarier: Enten betyder fortsat udbudspres, at prisen på tegningsretter holder sig på 10-15 øre, og prisen på SAS-aktier presses ned i nærheden af 1,2-1,5 kr. Eller også stiger prisen på tegningsretter op fra de aktuelle 13 øre til 40-50 øre (altså en stigning på flere hundrede procent), og den gamle SAS-aktie falder knap så meget.

Efter ophør af handel med tegningsretter skal SAS aktien (sammenlægningen af gamle og nye aktier) finde en balancepris. Og hvad bliver den så.

Her er vores bedste bud: Efter kapitalforhøjelsen har SAS en egenkapital på 14 mia. SEK, svarende til 10 mia. kr.  Som det fremgår af denne tabeloversigt over nøgletal for de store europæiske luftfartsselskaber (link https://ugebrev.dk/flashnews/finans-flashnews/sas-er-sas-virkelig-179-mia-kr-vaerd-regn-selv-efter/), handles de til ca. 0,6-0,7 procent af indre værdi. Bliver det samme tilfældet for SAS, ender vi på en børsværdi på ca. syv mia. kr. mia. kr. som skal deles med 7,7 mia. aktier.

Det svarer til en pris under én kroner. Men da SAS vil stå i en meget stærk konkurrencesituation, med en solid kapitalbase, en stærk likviditet, en stærk markedsposition med henblik på ekspansion, når hele situationen normaliseres, så ser vi en mulig aktiekurs på 1,3-1,4 kr. og måske lidt højere på 6-12 måneders sigt. For aktionærer, der har købt gamle aktier i denne uge, vil det koste tab, men nye aktionærer med en købspris på 1,1 kan få en solid gevinst.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank