Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Coronakrisen giver løft til danske leverandører

Økonomisk ugebrev

torsdag 04. juni 2020 kl. 11:30

Coronakrisen har gjort det nødvendigt at have flere heste at spille på ved valg af leverandører . Danfoss er med på bølgen, der også kommer danske underleverandører til gode, Dual Sourcing er det nye slagord i industrien, hvor det ellers i mange år var god latin at skære ned på antallet af underleverandører, skriver fagredaktør Carsten Steno.

I mange år var det god latin i store danske koncerner at skære drastisk ned på antallet at underleverandører for at reducere omkostningerne. Til gengæld arbejdede man tættere sammen med de udvalgte heldige såkaldte Original Equipment Manufacturers, der blev inddraget i koncernernes produktudvikling.

Men coronakrisen har drastisk ændret virkeligheden for de store industrikoncerner, der har oplevet udfald i deres forsyningskæde på grund af svigtende leverancer fra bl.a. Kina og Italien. Derfor hedder det nye slagord nu ”Dual Sourcing”. Det kaldes det, når en koncern beslutter sig til at have mindst to leverandører for hver komponent.

SØGEN EFTER LEVERANDØRER
”Vi mærker her under coronakrisen, at flere større virksomheder nu søger efter danske og europæiske underleverandører, fordi de vil sikre deres forsyningskæder og have flere leverandører. Det er dog mest de større koncerner, der har kræfter og overskud til den øvelse lige nu,” siger chef for Fremstillingsindustrien i DI Jacob Kjeldsen.

Torben Petersen, professor ved CBS i international business med speciale i offshoring og globalisering, peger på, at coronakrisen klart har vist, at de store virksomheder har undervurderet forsyningssikkerheden i deres værdikæde. Fokus har hidtil været på pris og effektivitet og på at udvikle tætte relationer til udvalgte strategisk vigtige underleverandører. ”At tage flere leverandører ind er en af måderne at gardere mod forsyningssvigt på. Og det ser vi nu flere og flere at de store koncerner gøre,” siger Torben Petersen.

Han peger på, at det kan være en fordel at have flere leverandører af en komponent, fordi man så kan benchmarke dem mod hinanden. Omvendt er det lidt af en balancegang, hvis man har flere leverandører inde. Leverandørerne vil være mindre tilbøjelige til at dele deres knowhow med en stor aftager, der har flere leverandører.

En af dem, der praktiserer Dual Sourcing, er Danfoss: ”Det betyder, at vi på mange hovedkomponenter nu har to leverandører. Dette hjælper os bl.a. i sådan en situation, som vi ser nu, med at kunne forsætte med at servicere vores kunder,” siger CEO Kim Fausing.

Kim Fausing erkender, at det tidligere var god latin at reducere antallet af underleverandører, men han mener ikke, at Dual Sourcing strider mod dette princip.

”Vi vil gerne dual source, hvor det er relevant – f.eks. i forhold til kritiske komponenter. Men det at konsolidere leverandørbasen og have to leverandører på relevante emner arbejder ikke mod hinanden. Tag f.eks. to store leverandører af bearbejdede emner – vi kan her vælge at lægge en komponent samlet hos den ene leverandør og en anden komponent samlet hos den anden leverandør. Det giver en stor volumen hos hver leverandør, men en dårlig risikoafdækning. Alternativt lægger vi f.eks. 50 pct. af hver komponent hos hver af de to leverandører. Det betyder, at hver leverandør har to emner i stedet for et, men med samme omsætning (alt andet lige). Dette er vores strategi for at balancere konsolidering og Dual Sourcing,” tilføjer Danfoss-chefen.

Han påpeger, at Danfoss vil forsætte med at gøre sig endnu mere robust og endnu mere regionale:

HJÆLPER OGSÅ VED HANDELSKRIGE
”Vi ser at denne strategi hjælper os med at holde vores produktion kørende, og vi arbejder hver dag for at sikre, at dette kan forsætte, så vi hele tiden kan hjælpe vores kunder. I forhold til andre tiltag, som f.eks. tenderende handelskrige, har vi stor fokus på at balancere impact fra dette med at lokalisere produktion og leverandørbasen, men i sammenspil med dual sourcing-strategien.”

En anden, der har haft gavn af Dual Sourcing, er Roar S. Greinert, ejer af Almexas på Fyn, som bl.a. leverer aluminiumsprofiler til danske robotvirksomheder.

”Vi har fået flere ordrer på det seneste, fordi vores store kunder vil have suppleret på deres billigere kinesiske leverandører. Pris er ikke længere så vigtig en faktor”, siger Roar S. Greinert.

En tilsvarende oplevelse har Mads Milling i metalvirksomheden Alusteel, der også ligger på Fyn. De har opsøgt kunder, der tidligere fik leveret metalkomponenter fra Kina og Sydeuropa, og det har resulteret i flere ordrer.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Nyt job
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank