Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Den danske corona-app leger med dataetiske grænser

Joachim Kattrup

fredag 01. maj 2020 kl. 15:45

Regeringen lancerer snart en app, der skal dæmme op for smittespredningen. Indsamlingen af personfølsomme oplysninger fra danskerne rejser en række dataetiske problemstillinger, og det har intensiveret ESG-opmærksomheden på privacy-temaet. Danmark følger ikke EU’s anbefalinger om en decentral dataopsamling. Sverige har af etiske årsager helt droppet en corona-app. ”Det er meget indgribende som løsningen tegner nu”, siger dataetisk ekspert om den kommende danske corona-app.

Den kommende danske corona-app, der skal kortlægge befolkningens adfærd for at identificere og begrænse smittekæder, leger med dataetiske grænser. Løsningen lever ikke fuldt ud op til EU’s anbefalinger for lokaliseringsdata og kontaktsporing. Desuden kan det være problematisk, at det ikke er den bedste statslige organisation til at håndtere datasikkerhed – Danmarks Statistik – som skal stå for dataopsamlingen.

Det vækker en vis bekymring blandt dataetiske eksperter, at Danmark nu lancerer en løsning, hvor meget personfølsomme oplysninger om adfærd opsamlet via mobiltelefon indgår, uden at følge EU’s anbefalinger helt tæt. Staten vil snart kunne følge med i, hvor mange og hvor tæt danskerne er på hinanden. Et af problemerne er placering af data, der ifølge EU’s anbefalinger skal være decentral for at minimere risikoen for misbrug.

”Danmark følger ikke EU’s anbefalinger om, at en decentral løsning er mest i sync med principperne om dataminimering, og at en central løsning kræver meget høj datasikkerhed. Man bør kun indsamle de absolut nødvendige data, og en central løsning rejser flere etiske spørgsmål; hvor langt skal overvågningen gå fra statens side? Det er meget indgribende, som løsningen tegner nu”, siger Pernille Tranberg, som er medstifter af tænkehandletanken DataEthics.eu.

Andre lande har på baggrund af etiske overvejelser indrettet løsningerne anderledes, oplyser Pernille Tranberg. ”Andre lande gør noget andet end Danmark. Tyskland og Østrig har decentral dataopsamling, og Sverige har helt droppet at lancerer en app på grund af etiske overvejelser om privacy”, siger Pernille Tranberg.

Desuden peger hun på, at det heller ikke er uden betydning for risikoen for misbrug, hvem der varetager de personfølsomme oplysninger. ”Man kan stille sig undrende overfor, hvorfor det ikke er Danmarks Statistik, som skal håndtere data. De har et godt omdømme og erfaring med høj datasikkerhed og håndtering af følsomme personoplysninger som andre statslige institutioner ikke har.” Også fra folketinget har der lydt krav om svar på, hvordan indsamlingen af de personfølsomme oplysninger skal håndteres og opbevares. Til Altinget siger for eksempel Enhedslistens it-ordfører Eva Flyvholm, at ”Netop fordi det er så stort og så vigtigt, så skal vi virkelig passe på med ikke at tage nogle forhastede skridt.”

Datasikkerhed og Privacy i fokus på ESG-dagsorden.
Datasikkerhed og privatliv (privacy) er i hele verden kommet i centrum for ESG-opmærksomheden under COVID-19 krisen, viser en kortlægning Økonomisk Ugebrev har foretaget af den globale mediedækning. Det intensiverede fokus på dataetiske spørgsmål sker efter, at mange regeringer, myndigheder og store tech-virksomheder har iværksat dataindsamlingsprojekter og lanceret smitte-app.

Ideen er at forberede sig på en eventuel ny smittebølge i takt med, at samfundene åbner igen i de kommende måneder. For eksempel har Apple og Google indgået samarbejde om at udvikle en digital løsning, ”som skal hjælpe regeringer og sundhedsmyndigheder med at mindske smittespredning vha. Bluetooth-teknologi.” I en fælles erklæring skriver Apple og Google, at ”Anonymitet, gennemsigtighed og samtykke er altafgørende i forbindelse med denne indsats. COVID-19 krisen vender op og ned på ESG-agendaen. Det er stadig helbreds- og sikkerhedsforhold, der i ESG-perspektiv fylder mest i mediedækningen af CO-VID-19 krisen. Men ifølge data fra TrueValue labs fylder den samlede globale mediedækning af virksomhedernes respons på temaer om datasikkerhed og privacy nu henholdsvis otte og fem procent af den samlede COVID-19 mediedækning relateret til ESG-temaer. Tallene er fra 29. april og har været støt stigende siden medio marts må-ned, hvor tallene lå mellem 1 og 2 procent.

Se hele vores samling af artikler om ESG og COVID-19 krisen her .

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Finance Manager
Region Nordjylland
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Økonom til Almen Analyse – Landsbyggefonden
Region Hovedstaden
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank