I dette års Rating af Bestyrelsesformændene i de 50 største danske børsselskaber er der store omrokeringer og flere overraskelser: DSV’s afgåede formand Kurt Larsen, som de seneste år har været en suveræn vinder, har fået en værdig aftager. Novo Nordisks formand indtager efter nogle års tilløb i år igen en topposition i dette års rating. Læs hvordan 30 analytikere vurderer de danske bestyrelsesformænd, og hvem der går frem, og hvem der går tilbage.
Økonomisk Ugebrevs Rating 2020 af de bedste bestyrelsesformænd byder i år på en nyskabelse i toppen af ranglisten: De seneste års ubetingede triumf til DSV ved både at vinde ratingkåringerne af den bedste CEO, CFO og formand bliver i år brudt. Ja, DSV’s CEO og CFO er igen i år løbet af med guldpokalen. Men i år må transportkoncernens nye bestyrelsesformand, professor Thomas Plenborg, tage til takke med en flot andenplads, efter han har afløst legendariske Kurt Larsen, der gennem en menneskealder har været mr. DSV.
Thomas Plenborg fra CBS, med akademikerbaggrund, blander sig i feltet af meget dygtige og erfarne erhvervsfolk. Det er klart, at det giver ekstra guldstøv at være hos DSV, men det er også en anerkendelse fra analytikere og porteføljeforvaltere, at de tildeler ham denne flotte placering. Nu skal Thomas Plenborg blot de næste år bevise, at han kan leve op til værdigheden. Men det bliver på ingen måde en let tid for finansieringsprofessoren, der både skal stå i spidsen for en kæmpe fusionsproces og en verdensomspændende krise, der også har ramt DSV. Læs også interview med Thomas Plenborg i dette tema.
Flere bestyrelsesformænd har i dette års rating taget solide hop frem af ranglisten til en placering i topgruppen. Novo Nordisks Helge Lund har de første to år som formand placeret sig mådeholdent som nummer 21 og nummer 16, efter han overtog formandsposten i 2018. Novo Nordisk synes at rykke stille og roligt fremad mod tidligere tiders storhed, og det har også smittet af på analytikernes vurdering af Helge Lund i år. Han springer frem til en flot delt tredjeplads, sammen med Peter Schütze fra SimCorp. Han debuterede som formand for selskabet i sidste års formandsrating som nummer elleve.
Stort spring frem for Walther Thygesen
Royal Unibrews formand Walther Thygesen hopper frem til en femteplads fra en placering som nummer 18 sidste år. Det næststørste danske bryggeri har suspenderet forventningerne, som så mange andre, og påpeget at salget på restauranter og barer ikke bliver som forventet på grund af nedlukningen. Men analytikerne synes at belønne informationskvaliteten under krisen. Læs også interview med Walther Thygesen i dette tema.
Martin Krogh Pedersen er ikke noget særlig kendt navn i dansk erhvervsliv. Men analytikerne giver ham alligevel en placering som sjettebedste bestyrelsesformand, samme placering som sidste år. Han er formand i Ringkjøbing Landbobank, som er under reel ledelse af CEO John Fisker. Landbobanken har historisk haft meget magtfulde topchefer, men også meget dygtige topchefer, og så er det måske ok. Bestyrelsesformanden giver sikkert lang snor til John Fisker, men det er positivt, at formanden i hvert fald ikke er i lommen på bankdirektøren. Formanden ejer et investeringsselskab med en egenkapital på 260 mio. kr., så han er ikke afhængig af lån i banken, som mange bestyrelsesmedlemmer i danske banker ellers er.
Niels Jacobsen, bestyrelsesformand for Jeudan, rykker frem på ranglisten, til en placering som nummer syv mod en 13. plads sidste år. Pladsen deler han med Vestas’ Bert Norberg, der flytter ned fra en andenplads sidste år. Generelt har det seneste år været udfordrende for de store vindmølleproducenter, med et betydeligt prispres og lavere marginaler. Vestas er kommet betydeligt bedre gennem vanskelighederne end de nære konkurrenter, men aktiekursen ligger på nogenlunde samme leje som for ét år siden.
Årets etter, Lars Rasmussen fra Coloplast, indtager også en plads som nummer elleve som formand for Lundbeck, hvilket er en fremgang fra nummer 32 sidste år. Den store medicinalkoncern har været gennem nogle år med tumult, efter at den tidligere CEO Kaare Schultz pludselig forlod koncernen til fordel for israelske Teva.
Han forlod et selskab, som havde boostet bundlinjen med besparelser, men hvor der viste sig ikke at være oplagte afløsere for de produkter, som løb af patent. Lundbeck har siden fået en ny CEO og er startet med mere aggressive opkøb for at udfylde hullet, og det er også senest blevet belønnet af analytikerne og porteføljemanagerne. Faktisk er Lars Rasmussen også formand for Ambu, hvor han efter afløsning af Jens Bager sidste år, kommer ind som nummer 15 med en bedømmelse lidt over middel. Måske sidder det fortsat i analytikerne, at de med Ambu har været gennem en meget urolig periode med skift af CEO, formand og massiv kritik af en flagrende informationspolitik. Jens Bager fik sidste år en placering som nummer 42 mod en ottendeplads året før. Ambu ser dog ud til at komme stærkt igen, efter en relancering af den amerikanske salgsstrategi, som virkelig ser ud til at give pote. Senest med en opjustering af årsforventningen til overskuddet.
Hos flere af de store danske erhvervsikoner får bestyrelsesformanden en middelkarakter, altså hverken ringe eller særligt godt. Blandt dem er formanden for A.P. Møller-Mærsk, Jim Hagemann Snabe, der dog rykker frem til en 22. plads mod sidste års placering som nummer 40. Overordnet synes der fortsat at være en vis skepsis omkring rederikoncernens nye strategi med dør-til-dør levering for kunderne. Logistikforretningen, som skal sørge for det sidste stykke ud til kunderne, er ikke vokset nævneværdigt de seneste år, og den aktuelle krise har heller ikke hjulpet på tingene, selvom bunkerpriserne er faldet markant.
Flere af sidste års bundskrabere ligger også i år svagt placeret. Gengangere er blandt andet bestyrelsesformændene for Sydbank, Jyske Bank og Alm. Brand Bank. Med på bankholdet er i år også Danske Banks formand Karsten Dybvad, som rykker fra en plads som nummer 27 sidste år til en 48. plads i år. Men kan ikke ligefrem kalde det en opbakning til den strategi, som bankens bestyrelse har valgt, som jo indebærer en flerårig meget kostbar oprydning, som hårdt belaster lønsomheden. Håbet er, at Danske Bank kommer ud på den anden side som en ny bank. Mere effektiv, mere kundefokuseret og med en stærk compliance. Men usikkerheden om udfaldet af projektet er stadig stor.
Som en ny på næstsidstepladsen kommer ISS’ formand Lord Allen of Kensington, der dratter ned fra en placering som nummer 31 sidste år. Servicekoncernens skuffende indtjeningsudvikling og strategiske slingrekurs koster virkelig dyrt på tillidskontoen. Økonomisk Ugebrev har som et særspørgsmål spurgt analytikerne om, hvordan de ser på behovet for eventuelle ledelsesudskiftninger. Kun én ud af 20 mener, at både CEO og formand skal fortsætte arbejdet. 40 procent siger ved ikke. Til gengæld vurderer 20 procent af respondenterne, at de begge bør udskiftes, andre 20 procent at CEO Jeff Gravenhorst bør udskiftes, og andre 15 procent at formanden alene bør sættes af.
Bang & Olufsens bestyrelsesformand Ole Andersen indtager i år en suveræn bundplacering, og det er måske ikke overraskende i forhold til de seneste års strategiske slingerkurs, og manglende eksekvering på en ny salgs- og distributionsstrategi, og hvor de to brands, B&O Play og Bang & Olufsen blev lagt sammen. Det kostede den tidligere CEO jobbet, og senest er selskabet blevet hårdt ramt af COVID-19, hvilket i sidste uge udløste en melding om, at selskabet nu henter 400 mio. kr. i ny kapital bakket op af de store aktionærer, idet alternativet nok var en konkurs. Generelt har de fleste formænd fået en ringere bedømmelse end sidste år, men da der næsten er sket en parallelforskydning for alle formændene, er der flyttet meget på rangfølgen. I årets undersøgelse har vi stillet et særspørgsmål om, hvorvidt det forventes at bestyrelsesformanden i lyset af den aktuelle krise ”er mere kommunikerende og synlig, for at klargøre selskabets retning og strategiske overvejelser?”
Til dette spørgsmål svarer 32 procent ”i meget høj grad” og 27 procent svarer ”i nogen grad”. De svageste placeringer i årets formandsrating kan altså også være påvirket af, i hvor høj grad formanden har været synlig, ikke mindst for de hårdest ramte selskaber.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.