Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

ROIC Rating: CEO’er i vidensvirksomheder de nye helte

Økonomisk ugebrev

søndag 26. april 2020 kl. 18:20

CEO Performance 2020: Hvilke topchefer er bedst til at skaffe aktionærer et højt og stigende afkast på den investerede kapital? Det kortlægger Økonomisk Ugebrev hvert år i en rating af ROIC. Årets vindere skal findes blandt selskaber med højt vidensindhold. Især high tech– og biotekvirksomheder var i 2019 gode til at forene et højt og stigende afkast med stor vækst. Dermed træder en ny gruppe af topchefer for alvor frem i rampelyset.

Små og mellemstore vidensbaserede virksomheder formår bedst at forene vækst og afkast. Sådan lyder konklusionen i Økonomisk Ugebrevs årlige rating af CEO Performance, baseret på ROIC og vækst i ROIC og omsætning i 2019. ChemoMetec er det ypperste eksempel. Selskabet havde 85 ansatte i det seneste regnskabsår og er specialiseret i udvikling af analyseudstyr, der kan tælle og analysere celler, og som typisk bruges i pharma-industriens laboratorier. Omsætningen er mere end fordoblet på fire år. Michael Eising, der har været adm. direktør siden 2014, topper dermed Økonomisk Ugebrevs årlige CEO Performance-ranking. Han blev i starten af 2020 afløst af Steen Søndergaard.

Grundlæggende er en ny gruppe CEO’er kommet i fokus i dette års rating: Der er i løbet af få år opstået en dynamisk gruppe af vidensbaserede mindre og mellemstore børsnoterede selskaber, som løber fra de ”gamle” kapitaltunge selskaber inden for industri og farma. Denne topgruppe er begyndt at spille en større rolle på børsen, bl.a. i takt med, at den nu kan opvise aktiekursstigninger, som de større virksomheder kun kan drømme om.

ENDNU IKKE KENDTE
Topgruppen tæller ud over Chemometec også Lars Marcher og hans afløser Juan Jose Gonzalez fra Ambu, Peter Røpke, der siden 2016 har været CEO i RTX, og Per Tejs Knudsen, der i 2002 stiftede cBrain, som han stadig leder. Hertil kommer Jan van de Winkel, medstifter af og CEO i Genmab og Klaus Holse, der siden 2012 har været CEO for Simcorp. Også René Svendsen-Tune og Gitte Aabo fra GN Store Nord er med på denne gruppe af topchefer.

De er foreløbig mindre kendte end topcheferne for landets største koncerner. Men det er ikke mindst disse mennesker og deres evner til at skabe afkast og vækst, der kan forme dansk erhvervsliv i fremtiden. I alt kan syv af virksomhederne i top ti betegnes som udprægede vidensvirksomheder, hvis succes bygger på en stor forsknings- og udviklingsindsats.

ChemoMetec kan præstere et ROIC, der over det seneste regnskabsår er steget 9 procentpoint til 30 pct., mens omsætningen over de seneste fire år er mere end fordoblet. Michael Eising erklærer sig i ChemoMetecs årsrapport ”meget optimistisk,” men ”det er også vigtigt at være opmærksom på, at en vedvarende meget høj vækst er udfordrende for en virksomhed af ChemoMetecs størrelse.” Hans afløser har taget tråden op med endnu en af mange opjusteringer.

Stiftere og ledere i topvirksomhederne er generelt meget bevidste om at skabe afbalanceret vækst. Og i modsætning til mange tidligere ledere og ejere af vækstvirksomheder virker de ikke særligt interesserede i at sælge ud til større selskaber. Ambu og GN og til dels Simcorp har da også allerede bevist, at virksomheder af denne type på egen hånd kan vokse sig store – og hamle op med større konkurrenter. At de store formår Vestas både at klare sig mod stærke tyske og amerikanske spillere og fremstormende kinesiske rivaler, og samtidig at præstere branchens bedste nøgletal. Det skaffer også en topplacering til CEO Henrik Andersen og forgængeren indtil august 2019, Anders Runevad.

Vestas bliver stadig mere en vidensvirksomhed. Men den store vindmøllevirksomhed er stadig først og fremmest en industrivirksomhed. Dens ledelse demonstrerer, ligesom Anders Nørgaard i FirstFarms og CEO Torben Rosenkrantz-Theill i emballageproducenten Brdr. Hartmann, at en høj CEO Performance ikke er forbeholdt avancerede virksomheder i it-, biotek- og medico-sektorerne.

Morten A. Sørensen og Casper Wulff (research)

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Nyt job
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Nyt job
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank