Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Opgør om alternativer: Store selskaber tromler de små

Carsten Vitoft

tirsdag 03. november 2020 kl. 7:00

Klimavenlige pensionsprodukter skyder i øjeblikket op i flere kommercielle pensionsselskaber efter pres fra branchens kunder, virksomhederne. Nu siger fagbevægelsens organisationer, at de er lige så opsatte på, at arbejdsmarkedspensionskasserne skal bidrage mere til den grønne omstilling. Ifølge et rundspørge, Økonomisk Ugebrev har foretaget, er der meget forskellige holdninger til, hvor meget der skal trykkes på den grønne speeder.

Der er en afgrundsdyb forskel på, hvor langt de danske pensionskasser er nået i den grønne omstilling med deres investeringsstrategier. Så meget som en tredjedel af alle nye pensionskroner havner nu i klimavenlige investeringer hos de danske pædagoger, mens det kun er 6 pct. af de nye indbetalinger hos magistrene i AkademikerPension.

Det viser et rundspørge blandt pensionskasserne, foretaget af Økonomisk Ugebrev. Der er også milevid forskel på de helt store pensionskassers ambitioner på området. Industriens Pension sætter i dag blot 7,5 pct. af medlemmernes pensioner i den grønne omstilling, og målet er at nå 12 pct. inden for de næste ti år. Det er meget langt fra PensionDanmark, der allerede i dag er helt oppe på 20 pct.

Afkast er vigtigst
Pensionskassernes bagland i fagbevægelsen ønsker, at der bliver sat mere fart på. ”Jeg ser meget gerne, at pensionsselskabernes investeringer understøtter og sætter fart på den grønne omstilling. Via vores bestyrelsesposter har vi bakket op om betydelige grønne investeringer, og vi ønsker, at udviklingen fortsætter, så længe det kan kombineres med fornuftige afkast,” lyder det fra forbundsformand Claus Jensen fra Dansk Metal.

”Det er virkeligt positivt at se det store fokus, der er kommet på bæredygtighed hos pensionskasserne. Det er en udvikling, som vi også selv har skubbet på i fagbevægelsen gennem vores bestyrelsesposter i pensionskasserne. Det er klart, at afkast – sikring af medlemmers alderdom – er alfa og omega. Men heldigvis står bæredygtighed ikke i modsætning til det. Tværtimod. Derfor er det store arbejde, der foregår i EU-regi, bl.a. om den såkaldte taksonomi for bæredygtige investeringer, også vigtigt. På sigt skal der være større klarhed og større krav til bæredygtige investeringer,” siger næstformand Arne Grevsen fra FH.

I Industriens Pension ved man godt, at man ikke ligger i frontgruppen af pensionskasser.

”Investeringerne i den grønne omstilling stiger kraftigt hos os i disse år. Men det er korrekt, at et par andre arbejdsmarkedspensionsselskaber pt. lander på en endnu større andel grønne investeringer. En af forklaringerne kan være, at vi først for nylig er begyndt at fokusere på ejendoms- og projektudvikling, og at vi derfor har relativt begrænsede investeringer i nyopførte bygninger, der tæller med i opgørelserne,” siger pressechef Laurits Harmer Lassen.

Der kan være gode forklaringer på, hvorfor nogle er nået længere end andre med den grønne dagsorden. For det er ikke bare fagbevægelsen, der stiller krav til pensionskasserne. Medlemmerne kan være mindst lige så skrappe.

Gang i generalforsamlingerne
For år tilbage var det f.eks. nærmest et rent tilløbsstykke, når Magistrenes Pensionskasse holdt den årlige generalforsamling. Hvert eneste år var der fuldt hus, og det var næppe noget, bestyrelsen så frem til, når medlemmerne en efter en stod op foran en næsten enig forsamling og på ofte meget underholdende vis krævede et mere grønt fokus og fuldt stop for investeringer i kul og olie.

I andre pensionskasser har emnet ikke skabt konflikter. Men medlemsbevægelserne kan også spores til Lærernes Pension og PBU. Mens PBU i dag er frontløberen på området, har Lærernes Pension blot 10 pct. af medlemmernes penge i direkte klimavenlige investeringer. En del af forklaringen kan selvfølgelig være definitioner, som Industriens Pension fremhæver, men der er også sket et fokusskifte i branchen:

Tidligere valgte man sorte investeringer fra, og man blacklistede beskidte virksomheder, hvis de ikke ville i dialog om problemet. Nu bevæger det sig i højere grad mod, at virksomhederne direkte skal bidrage til en mere grøn verden. Det sker der et stort ryk hen mod næste forår, hvor EU kommer med nye definitioner for, hvad virksomheder skal leve op til for at være grønne.

Lærernes Pension og PKA (bl.a. sygeplejersker) har i dag godt 10 pct. i klimavenlige investeringer. Lægernes Pension, Sampension og PFA ønskede derimod ikke at give et bud på, hvor langt de er nået.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank