Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Derfor opjusterer provinsbankerne nu

Morten W. Langer

torsdag 05. november 2020 kl. 11:30

I tiden op til den aktuelle regnskabssæson har der været en stribe børsmeddelelser om opjusteringer af årsforventningen. Efter de første konkrete regnskaber begynder der så småt at tegne sig et billede af, hvorfor bankerne – eller i hvert fald nogle af dem – klarer sig bedre end forventet.

Skjern Banks 3. kvartalsregnskab levede op til den seneste opjustering fra banken. Heri hed det, at ”de væsentligste årsager til opjusteringen er:
• Høj aktivitet på alle områder, herunder på formidlingen af realkreditlån
• Fortsat stærk tilgang af nye kunder i alle bankens afdelinger
• Tilfredsstillende kursreguleringer i 3. kvartal
• Faldende nedskrivningsbehov i 3. kvartal”

Faktum er, at opjusteringen også et stykke hen ad vejen skyldes forsigtige forventninger til resten af året. I dag er det velkendt, at bankernes nedskrivninger bliver markant lavere end tidligere forventet, bl.a. på grund af en næsten fuld genåbning af samfundet. Det har selvfølgelig udløst lavere tabshensættelser i 3. kvartal. Hvis der korrigeres for dette, kom banken ud med samme resultat i 3. kvartal som i 2. kvartal.

Høj aktivitet
Bag denne udvikling skal det retfærdigvis nævnes, at kursreguleringerne i 3. kvartal var 5 mio. kr. lavere end i det foregående kvartal. Og nettorente- og gebyrindtægter var 1,6 mio. kr. højere end kvartalet før, efter lidt højere nettorenteindtægter og lidt højere gebyrindtægter, men det var altså ikke det, der for alvor rykkede.

Ledelsen forklarer væksten med ”stigninger i lånesagsgebyrer, kurtage på værdipapirhandel og øvrige gebyrer, som følge af generelt høj aktivitet hos bestående kunder.”

Udlånet steg en smule i kvartalet. Og mest interessant er det, at indlånet faldt meget markant – fra 6,55 mia. kr. til 6,27 mia. kr., altså med næsten fem procent efter en flerårig periode med stigende indlån. Udviklingen ligger helt i tråd med resultaterne i Økonomiske Ugebrevs kundeundersøgelse for nogle måneder siden, der med al tydelighed viste, at de private bankkunder ikke vil finde sig i at betale minusrenter på deres indlån.

Alternativet er, at de hiver deres indlån ud og sætter pengene i aktier og investeringsbeviser i stedet for. For bankerne er dette skifte en fremragende forretning.

På indlånet er indtjeningen i bedste fald 0,15 procent, svarende til forskellen på minus 0,75 procent på bankindlånet og 0,6 procent, som banken skal betale i Nationalbanken for at placere pengene. Får banken pengene overdraget i formueforvaltning eller som placering i investeringsbeviser, er bankens indtjening i højere grad 1-2 procent. Altså en verden til forskel.

Dette skifte kan de kommende år blive en kæmpestor generator af ekstra indtægter for de banker, som formår at udnytte mulighederne. I sidste ende handler det om ekstra milliarder i indtjening. Skjern Banks ledelse skriver også, at ”for helåret forventes udlånet at være svagt faldende, til trods for den meget tilfredsstillende kundetilgang i alle bankens afdelinger.” Billedet understøttes af Nationalbankens udlånsstatistik.

Når der har været mere end en håndfuld opjusteringer fra provinsbankerne den seneste må-ned, skyldes det altså også stigende indtægter fra realkreditlån.

Kaprer nye kunder
Men meget tyder også på, at mange provinsbanker har været gode til at tiltrække kunder fra storbankerne, der har været præget af lavere kreditvillighed end i mange provinsbanker.

Og så er der fortsat uden tvivl negative brandingeffekter af storbankernes mange problemsager med gældsinddrivelse, hvidvask og stor afstand til den enkelte kunde, ikke mindst i forlængelse af store omkostningsbesparelser.

Selvom Nordea kun aflægger koncernregnskab, og altså ikke et særskilt regnskab for den danske forretning, gives nogle få oplysninger om de danske divisioner. Overordnet er billedet for Nordea i Danmark betydeligt ringere end i Sverige, Norge og Finland.

Af bankens Factbook for 3. kvartal fremgår det, at der var tilbagegang på flere områder: Indenfor ”Business banking” faldt både nettorenteindtægter og gebyrer i Danmark, men der var solid fremgang i Sverige og Norge, og udlånet i Danmark dykkede fem mia. kr. I ”Private Banking” faldt indtægterne næsten 10 procent, mens de steg markant i de andre tre nordiske lande.

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Nyt job
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Nyt job
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank