Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Dansk venture i historisk investeringsræs

Peder Bjerge

tirsdag 10. november 2020 kl. 7:00

De seneste opgørelser over danske ventureinvesteringer viser, at vækstvirksomhederne  i overraskende grad er i stand til at tiltrække venture-penge på trods af coronakrisen. Antal selskaber, der senest har fået kapital, er det højeste nogensinde, vurderer branchemand. Fagredaktør Peder Bjerge fortæller den opsigtsvækkende historie.

”Hvis du i marts-april havde sagt til mig, at vi ville se så højt et niveau af ventureinvesteringer, ville jeg have spurgt, om du havde spist svampe.”

Ifølge Jimmy Fussing Nielsen, der ud over at være partner og medstifter af ventureselskabet Heartcore Capital er næstformand i ”Aktive Ejere” (tidligere DVCA, brancheforeningen for en række investorer i Danmark), har udviklingen på det danske venturemarked overrasket ikke bare ham, men også mange andre i markedet.

”Hvor vi normalt investerer i omkring syv virksomheder om året, har vi i den her periode investeret i et nyt selskab om måneden. Samlet set har vi i runde tal investeret de samme penge, vi investerer bare mindre beløb ad gangen,” siger han.

Hans analyse stemmer overens med det generelle billede.

Penge i it-virksomheder
I dag, på vej ind i coronapandemiens fjerde kvartal, viser Vækstfondens seneste opgørelse af ventureinvesteringer på det danske marked, at der er fuld gang på trods af Coronakrisen. De sidste kvartaler viser, at særligt biotek- og medtech-virksomheder slår stærkt igennem. En virksomhed som Galecto har i september fået tilført 400 mio. kr. fra et konsortium af tre fonde, herunder Novo Seeds.

Også virksomheder, som udvikler it-løsninger til erhvervslivet (software as a service, oftest forkortet SaaS) fylder godt i de seneste to kvartaler. I andet og tredje kvartal har den type virksomheder tiltrukket knap 730 mio. kr. fra danske og udenlandske venturefonde.

”Det er historisk to områder, hvor Danmark har været meget stærk,” siger Jimmy Fussing Nielsen. Han peger på, at det særligt er de modne selskaber, som er mellem fem og syv år gamle, der er i stand til at hente de helt store investeringsrunder.

Generelt er Jimmy Fussing Nielsen overrasket over, at så mange virksomheder har opnået finansiering nu, hvor vi er et par kvartaler henne i coronakrisen.

”For det første ser vi nogle meget store finansieringsrunder. Og for det andet er niveauet ikke lavere end i samme periode sidste år. I sig selv er det et sundhedstegn, som jeg i hvert fald ikke havde forventet i begyndelsen af krisen,” siger han.

”Indtil videre har corona ikke haft den store effekt i de to store segmenter, it og life science. Nærmest tværtimod. Generelt i venturebranchen har vi langt fra oplevet, at aktiviteten er aftaget i de seneste ti måneder. I antal af investeringer ser vi det højeste investeringsniveau nogensinde,” siger Jimmy Fussing Nielsen.

Ifølge ham er det også overraskende, hvor meget privat kapital, der har været til stede i markedet til at finansiere disse virksomheder.

Pointen er, at der har været adgang til mere kapital fra både eksisterende og nye investorer til venture-investeringer, end man kunne have forventet. Adgang til offentlig matching af kapital har styrket selskabernes finansielle situation, og dermed har selskaberne i gennemsnit fået længere ‘løbetid’, førend de skal rejse penge igen, mener Jimmy Fussing Nielsen.

Så hvis branchen forventede en lang nedtur, eller ”atomar vinter” som han udtrykker det, ville vi ikke se den investeringsaktivitet, som vi ser nu.

”Umiddelbart kan man sige, at denne krise handler grundlæggende om sundhed. Den er ikke finansiel. Samtidig har regeringerne meget hurtigt været ude med økonomiske hjælpepakker. Nok kan den økonomiske påvirkning være hård, men kortere end de langsigtede eftervirkninger efter f.eks. finanskrisen. Derfor har vi indtil nu ikke set en nedtur. Men om vi får den med forsinkelse, kan vi kun gisne om,” siger Jimmy Fussing Nielsen.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank