Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Altor kikser på den danske portefølje

Carsten Steno

mandag 09. november 2020 kl. 11:30

Den nordiske kapitalfonds historik i Danmark har været præget af store tilbagefald, hvor OW Bunkers kollaps er det mest kendte. I to af de aktuelle porteføljeselskaber er der akkumuleret underskud på næsten 1 mia. kr. Fagredaktør Carsten Steno har spurgt managing partner Søren Johansen, hvorfor det er gået så galt.

Kapitalfonde og deres mange eksperter kan være nok så dygtige til at analysere virksomheders forretningspotentiale, men i praksis er potentialet svært at realisere ved at styre fra bestyrelseslokalet. Faktisk kan det sagtens gå grueligt galt.

Det synes at være den lære, man kan drage af den nordiske kapitalfond Altors danske porteføljehistorik. Decideret bedrageri, sælgere, der har startet konkurrerende virksomhed, uretmæssige regnskaber og uheldig timing er nogle af de forhold, der har præget Altors danske portefølje.

Uforudsete problemer
Altors danske problemer indledtes helt tilbage i 2014, hvor fonden sendte OW Bunker på fondsbørsen, for blot at opleve at selskabet kollapsede mindre end et halvt år efter, med et samlet tab på 1,6 mia. kr. Bl.a. som følge af bedrageri med oliehandler i en afdeling i Singapore.

I 2012 erhvervede Altor Haarslev på Fyn, der producerer maskiner til fremstilling af foder fra kødaffald. Her kom Altor på kant med sælger-familien, der stiftede en konkurrerende virksomhed. Siden er der tabt 514 mio. kr. i selskabet.

En tredje alvorlig bet kom med købet af virksomheden Tresu i Kolding, der fremstiller maskiner til metaltryk. Her viste det sig, at der opstod store tab på igangværende ordrer, som var alt for optimistisk vurderet i de regnskaber, der lå til grund for købet. Virksomheden er nu ved at være på ret køl efter indsættelse af ny ledelse, men samlet er der til dato tabt 387 mio. kr.

Yderligere har Altor i 2015 sammen med Goldman Sachs købt Hamlet Protein i Skanderborg, der fremstiller proteinholdigt dyrefoder. Her har en global svinepest ført til uventede tab i 2019, og en ny ledelse er sat ind.

I Altors portefølje indgår også Norican, der leverer maskiner til bl.a. bilindustrien. Selskabet har foretaget en del opkøb i de seneste par år for at konsolidere branchen. 2019 gav et underskud på 23 mio. kr. Coronaen har ramt bilindustrien og dermed også Noricans omsætning.

Endelig har Altor siden 2007 ejet Wrist i Aalborg, en skibsprovianteringsvirksomhed, som i 2018 købte en stor hollandsk konkurrent. Integrationen af virksomheden løb ind i store problemer og har reduceret overskuddet.

Uheldig timing har været problemet, da Altor sammen med den norske hotelkonge Peter Stordalen i efteråret 2019 købte den danske rejsekoncern Spies billigt ud af konkursboet efter den britiske rejsegigant Thomas Cook. Seks måneder efter blev rejsebranchen lagt i dvale af pandemien.

Managing partner Søren Johansen erkender, at man ved et kig på regnskaberne godt kan se, at Altor i flere af porteføljeselskaberne er løbet ind i alvorlige problemer. Men han mener ikke, at der er sammenhængende årsagsforklaring.

Ledelser udskiftet
”I en virksomhed som Haarslev har det vist sig svært at kontrollere fra bestyrelseslokalet, hvad det er, der går galt. Eksempelvis er det vanskeligt at vide, om omkostninger ved elinstallationen af en kødforædlingsfabrik i Argentina er budgetteret korrekt.

Her skal man helt ned i detaljen. Vi måtte konstatere, at den oprindelige familieleder, som vi satsede på, i høj grad styrede virksomheden via mobiltelefon. Der var ikke tilstrækkelige støttesystemer til bl.a. projektstyring. Derfor har vi måttet skifte ledelsen ud.”

”Det samme er tilfældet i Tresu, som blev købt af Erhvervsinvest. Her har vi også skiftet ledelse efter at have konstateret, at store projekter regnskabsmæssigt var indregnet forkert og alt for optimistisk.”

”I Haarslev og Tresu har vi haft mange overraskelser. Det kommer til at tage mere tid for de to selskaber at præstere et afkast til deres fonde. Men grundlæggende tror vi stadig på dem, og Tresu har haft en fin udvikling på det seneste.”

Sammenfattende siger Søren Johansen: ”Man kan lede efter mønstre, og vi forsøger hele tiden at blive bedre. Men i hver af de cases, vi har haft i Danmark, har der været særlige forklaringer, som ikke nødvendigvis hænger sammen.

Det kan lyde banalt, men det drejer sig om at finde de rigtige ledere. Det kan man ikke altid gøre, før man har været inde i en virksomhed i et stykke tid. Men grundlæggende har vi trods alt været gode til at finde virksomheder, som er positioneret godt i markedet og som kan udvikle sig. Vi må så bare gå ind og løse problemerne som ansvarlige ejere.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank