Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

Modelporteføljen: Topaktien er nu en 10-bagger

Steen Albrechtsen

fredag 04. december 2020 kl. 22:30

Det har nok engang været en aktiv periode for modelporteføljen, hvor vi har tilkøbt én position og delsolgt en anden. Særligt en aktie skiller sig denne gang ud og det er ikke for en positiv præstation. Det medfører dog ikke et alt for hårdt indhug i afkastet. Modelporteføljen kan præstere en mindre tilbagegang og dykkede under 1,6 mio. DKK igen. De 2 benchmark indeks ligger status quo i forhold til seneste opdatering for 14 dage siden.

Hvis vi skal starte med de gode nyheder fra den seneste periode, så var det, at porteføljens topaktie stadig holder sig rigtig flot. Vi benyttede det flotte kursniveau til igen at delsælge 2.500 stk. Vi ramte ikke topkursen i perioden, men ikke desto mindre kunne vi som beskrevet i udsendelsesmailen hjemtage en gevinst på næsten 800 % på de solgte aktier.

Tabellen ovenfor viser +776%, men heri er også inkluderet et valutakurstab. Salgskursen på 66 SEK er 9,6 gange højere end købskursen på 6,85 SEK og isoleret er der altså tale om en gevinst på 860% før omkostninger og valutatab. Med en slutkurs på 69,4 SEK er de resterende 4.500 Cantargia aktier (og ikke 5.000 stk. som vi fejlagtigt fik skrevet i udsendelsesmailen) nu officielt en såkaldt 10-bagger på acceptable 4 år.

Vi har varmet op til salget gennem lang tid, og det er som indikeret mange gange risikomæssige overvejelser, der ligger bag. Aktien vægtede over 20%, og det er et niveau, som vi ikke kan forsvare at fastholde i porteføljen særligt længe, da den skal være replikerbar. Cantargia vægter nu 14,5% og er fortsat den største position i porteføljen, skarpt forfulgt af Zealand Pharma med 13,5%.

Modelporteføljens afkast faldt fra 37% år-til-dato til 32,9%, mens Nordic Health Care og Nordic-40 var næsten uændrede med år-til-dato afkast på 16,3%

og 13,8%. Porteføljens afkast er således stadig lige akkurat dobbelt så højt som det bedste benchmark. Selvom det er for tidligt at se tilbage på året 2020, så er afkastet år-til-dato på 32,9% stadig ganske flot og absolut godkendt i et svært investeringsår. Investeringsgraden ligger på 81,7% og det levner stadig plads til 1-2 tilføjelser, uden at vi dog føler noget hastværk efter tilkøbet af Immunovia.

Immunovia
Salget af Cantargia banede vejen for, at vi med god samvittighed kunne sætte mere kapital i spil i Immunovia, hvor vi onsdag i denne uge fordoblede positionen ved køb af 750 stk. til 122 SEK. Selskabet har den seneste måneds tids været porteføljens negative indslag. Først kom faldet fra 200+ SEK i slutningen af oktober, som følge af den udskudte lancering. Derefter fulgt i denne uge et markant fald uden selskabsspecifikke nyheder.

Synderen var en svensk artikel i Dagens Industri d. 1. december og efter at have konsulteret Morten Larsen, som dækker aktien her i ØU Life Science, er det på sin plads med følgende bemærkninger til udviklingen i Immunovia ovenpå artiklen og den opklarende telefonkonference som selskabet gennemførte i dag torsdag:

Artiklen er generelt lødig og sober og citerer 3 anerkendte læger (2 svenskere og 1 amerikaner), men samtidig ser journalistens ordbrug hårdere ud end hvad citaterne fra lægerne egentlig reflekterer. Generelt ser artiklen ud til at misforstå, hvad pointen med Immunovia’s test egentlig er. Citaterne fra lægerne går bl.a. på, at Immunovias bedømmelse af markedsstør – relsen på de 4,4 mia USD ser stort ud, at testen ikke betyder at man kan erstatte MRI-scanning til diagno – stik af bugspytkirtelkræft med Immunovias produkt. Sluttelig siger lægerne også, at testen er god, men ikke tilstrækkelig præcis til at blive anvendt i praksis. Helt generelt synes vi, at kommentarerne mis – ser den vigtige pointe, at testen på baggrund af de nuværende data IKKE bliver positioneret til at screene hele befolkninger eller til entydigt at afgøre om folk er syge med bugspytkirtelkræft. Tværtimod positioneres den initielt til at ”bort-screene” gene – tisk udsatte patienter overfor den meget dødelige og aggressive kræftform. Med andre ord kan man fortælle raske familiemedlemmer med forhøjet genetisk risiko, at de med 99,3% ikke har sygdom – men pt. Dette er initielt et marked, som selskabet estimerer til 240 mio. USD, hvilket Immunovia ofte har fortalt om og aldrig lagt skjul på. Det kan synes kontraintuitivt at gå efter den ne – gative prediktionsværdi, men det handler i høj grad om hvor farlig og aggressiv bugspytkirtelkræft er. 5 års overlevelsen er 5-10% på tværs af alle stadier og hvis canceren opdages i stadie 1 eller stadie 2 stiger 5 års overlevelsen til omkring 50 % (hvilket er bedre, men naturligvis stadig en meget skidt overlevelsesprognose). Da man af ressourcegrun – de ikke kan screene de genetisk udsatte patienter med MRI-scanninger på løbende, har det en stor værdi, at man via en simpel blodtest i hvert fald med høj værdi (99,3%) kan udelukke, at patienten har bugspytkirtelkræft.

Artiklen highlighter også, at Immunovia står foran de udfordringer, som mange diagnostiske tests har i udrulningsfasen, f.eks. at overbevise klinikere om relevansen. Her er det vigtigt også at have in mente, at testen primært er tiltænkt det amerikanske marked, hvor villigheden til at adaptere denne type produkter er højere end blandt svenske læger i det svenske sundhedssystem. Som eksempel kan det nævnes, at EXACT Sciences test for kolorectal-cancer (Cologuard) blev godkendt i USA i 2014 og har screenet mere end 4 mio. mennesker hidtil og på baggrund af en anslået pris på ca. 500 USD således har genereret op mod 2 mia. USD i omsætning. Dette til trods er produktet ikke klinisk udbredt i Sverige i dag, hvor ældre tests foretrækkes.

Immunovia fortsætter med at kommunikere svagt med investorerne og webcastet var ikke nogen undtagelse. Aktien lå i 135 SEK, da man gik i gang, og da man var færdig faldt kursen hurtigt ned omkring 110 SEK.

Vi ser intet som ændrer vores syn på produktet og synes kursreaktionen er meget hård på baggrund af en mindre og unuanceret artikel. Vi noterer os en for aktien uhørt høj omsætning på 2 mio. stk. eller mere de sidste 3 dage, hvilket naturligvis også indikerer, at de store udsving også må have tiltrukket en række spekulanter. Handelsbanken Fonder har solgt mere end ½ mio. aktier de seneste dage og er dermed en sandsynlig og væsentlig forklaring på salgspresset og den store omsætning i aktien.

Vi betrygger os som nævnt sidst ved den nytiltrådte CEO’s aktiekøb for 2,5 mio. SEK, ligesom vi også noterer, at 4 medlemmer af selskabets bestyrelse i dag torsdag har købt aktier – dog kun for lidt over ½ mio. SEK samlet.

Det var en ekstra lang kommentar om Immunovia af åbenlyse grunde, men vi håber at den forklarer både, hvorfor vi er trygge ved positionen, og hvorfor vi valgte at øge ovenpå det seneste markante fald. Vi ser fortsat henimod lanceringen af testen i 1. kvartal 2021, som bør medføre en revurdering af selskabet og dets potentiale.

Den øvrige portefølje
I den øvrige portefølje var der 2 aktier, som skilte sig negativt ud – InDex Pharmaceuticals og Allarity Therapeutics (Oncology Venture).

InDex meldte lidt skuffende – men ikke helt overraskende givet den manglende fremdrift på partnerfronten – at man selv vil igangsætte et fase 3 studie med cobitolimod. Det koster naturligvis mange penge og planlægges initielt finansieret med en garanteret fortegningsemission på hele 500 mio. SEK, der ventes gennemført efter en ekstraordinær generalforsamling i januar 2021. Med en markedsværdi på 600-700 mio. SEK er det naturligvis en stor emission, og det lagde forventeligt et stort pres på aktiekursen med det samme. Aktien faldt ned til kurs 5 SEK, hvilket modsvarer en markedsværdi på ca. 450 mio. SEK. Selskabet afholder R&D dag i næste uge, og vi overvejer pt. om vores position i aktien skal sælges.

Allarity fremlagde kvartalsregnskab uden væ-sentlige nyheder. Aktien vægter nu ganske lidt og er ikke drivende for afkastet i porteføljen.

På positivsiden var der fremgang at spore til IR-RAS, og vi henviser til omtalen andetsteds i denne udgave. Elekta aflagde også regnskab, og også her er vi trygge ved positionen og dens potentiale. Porteføljens 3 seneste nye tilføjelser (Lundbeck, Asarina og Xspray) ligger næste uændret med en lille 6%-stigning til Xspray som det mest bemærkelsesværdige.

Kandidatlisten
Der er ingen ændringer til kandidatlisten. Den indeholder således stadig Xspray, Lundbeck, Saniona, Asarina Pharma og Oncopeptides.

Steen Albrechtsen

Steen Albrechtsen og/eller dennes nærtstående ejer aktier i Immunovia og har delkøbt igår eftermiddag efter modelporteføljens køb onsdag formiddag.

 

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank