Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Danske Bank om Ugen, der gik – og Ugen, der kommer

Morten W. Langer

søndag 13. december 2020 kl. 11:22

Fra Danske Bank:

Det har været endnu en travl uge i EU. De har nu fjernet en af de største forhindringer for at få vedtaget budgettet for 2021-27 og genopretningsfonden (Næste Generation EU). Gennembruddet kom med ene aftale mellem Tyskland, der har formandskabet for EU i øjeblikket, og Polen og Ungarn, der betyder, at de to østeuropæiske lande dropper deres veto mod det kommende EU-budget.

Aftalen ændrer ikke på, at medlemslandene skal leve op til de krav, der gælder til en retsstat, for at modtage budgetmidler, men sanktioner efter brud på reglerne kan ikke iværksættes, før EU-Domstolen har taget stilling til lovligheden af de nye regler. Det kan forsinke eventuelle sanktioner med op til et år. Opsvinget i Europa er stadig skrøbeligt, og det er derfor afgørende for europæisk økonomi i 2021, at EU-budgettet og genopretningsfonden vedtages.

Det er stadig uvist, om vi får en Brexit-aftale eller ej, da premierminister Boris Johnson og EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen har aftalt at fortsætte forhandlingerne frem til søndag. Vi tror stadig på muligheden for, at parterne kan nå til enighed, men vi er absolut blevet mere bekymrede, da sidste frist for at indgå en aftale, inden overgangsperioden udløber den 31. december, nu er fareturende nær.

Den Europæiske Centralbank har foretaget en afbalanceret og forsigtig justering af de pengepolitiske midler, men ændrer oveordnet set ikke på pengepolitikken. Støtteopkøbene af obligationer under kriseprogrammet PEPP øges med 500 mia. euro til i alt 1.850 mia. euro og forlænges ˊi hvert fald til marts 2022′ fra tidligere juni 2021.

I euroområdet vil vi især holde øje med de PMI-tallene i næste uge. Det bliver interessant at se, om PMI for servicesektoren nåede bunden i november og er begyndt at stige her i december. Forventningerne i PMI-indekset så ret lovende ud i november, og ifølge vores aktivitetsbarometer stiger aktiviteten nu igen i store dele af euroområdet, om end fra et lavt niveau. I USA ser stigningen i covid-19-smitten derimod ud til at lægge en dæmper på aktiviteten.

I Storbritannien er vaccineringen med Pfizers COVID-19-vaccine begyndt i den forløbne uge. Det er ikke gået helt smertefrit, da to personer reagerede allergisk på vaccinen, hvilket fik de britiske myndigheder til at fraråde at lade sig vaccinere, hvis man tidligere har fået alvorlige allergiske reaktioner.

Kinas eksport steg 20 % i november opgjort på årsbasis. Det var den største stigning i ti år, og det ser dermed ud til, at det kraftige globale industriopsving fortsætter. Vi venter flere stærke nøgletal i form af industriproduktionen og detailsalget i næste uge efter de seneste robuste signaler fra PMI. Den nationale økonomiske konference, der sætter dagsordenen for den kinesiske økonom det kommende år, begynder muligvis i næste uge.

Japans premierminister Suga har i denne uge godkendt en længe ventet hjælpepakke på 73.600 mia. yen (13,7 % af BNP). Af den samlede pakke går 40.000 mia. yen til forbrug for at støtte økonomien, der kæmper med nye restriktioner, efter at smitten med covid-19 er blusset op igen. Vi venter, at den japanske centralbank i næste uge forlænger krisepakken med særlige lån til bankerne, der ellers udløber den 31. marts 2021. Det gælder også de 0,1 % i rente, bankerne ekstraordinært modtager af deres udlån, i forbindelse med pakken.

I Danmark er den kommende uge forholdsvis stille med hensyn til nøgletal. Finans Danmark kommer torsdag med deres Boligmarkedsstatistik for tredje kvartal, som formentlig vil støtte op om billedet af et boligmarked i fortsat fremgang, som de hidtidige statistikker har vist. Yderligere vil tallene give os et bedre geografisk overblik over prisstigningerne, som vurderet ud fra Danmarks Statistiks tal for huspriserne særligt har været koncentreret i Region Hovedstaden.

Ud over dette bliver det interessant at følge vores daglige forbrugstal, som uden tvivl vil blive hårdt ramt af den seneste nedlukning af 69 kommuner omkring landets største byer. Det er selvfølgelig særligt forbruget på barer, restauranter o.l. som vil tage et voldsomt dyk, da de er tvunget til at lukke ned, og da dette endda specifikt er i de kommuner, hvor koncentrationen af dem er størst.

Hidtil har vi set, at formindsket mulighed for forbrug i nogle brancher, spreder sig positivt til andre brancher, og det vil sandsynligvis kunne gøre op for noget af faldet i det samlede forbrug.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Business Analyst
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Region Hovedstaden
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank