Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Demografi: Europa vil tabe indflydelse uden immigration

Sten Thorup Kristensen

torsdag 14. januar 2021 kl. 7:00

Globalt er der stor usikkerhed om udviklingen i fertilitet og især migration. Derimod er det meget sikkert, at aldringen af befolkningen i den vestlige verden vil fortsætte i de næste årtier. Nogle af verdens rigeste lande vil udvikle sig til at være samfund med flertal af pensionister. Europa vil opleve færre indbyggere og tabe økonomisk indflydelse på den globale scene.

Hvis vi kunne sætte os ind i en tidsmaskine og rejse frem til 2050, ville det måske ikke være den tids teknologi, der vil kræve den største tilvænning for at falde til. Nok så svært kunne det være at begå sig i en verden, hvor gennemsnitsalderen er langt højere end i dag. Det rammer især Europa og nogle velstående asiatiske lande.

Hvordan vil det være at leve i samfund, hvor et flertal af befolkningen er i pensionsalderen, eller tæt på den? Vil det skabe politiske rystelser, når de yngre skal forsørge en befolkningsgruppe, der i kraft af sin størrelse sikkert har den politiske magt? Coronakrisen – hvor man har sat samfundet på den anden ende for at beskytte de gamle og syge – vil måske blive husket som blot et forstudie til senere problemstillinger.

Et andet spørgsmål er, hvordan aldringen vil forskyde magten og drivkraften i verden. Ifølge konsulenthuset Roland Bergers prognose vil gennemsnitsalderen i 2050 ligge i et spænd fra blot 19 år i Niger til hele 57 år i Sydkorea.

Flest pensionister, men de unge har magten
Det kan meget vel være, at pensionisterne, målt på antal hoveder, i flere vestlige lande vil være den største gruppe. Men konsulenthuset vurderer, at det i praksis vil være de unge og driftige, der har magten.

Forudsigelser om befolkningens aldring er rimeligt sikre, fordi de pågældende allerede er født. Prognoserne på den front kan kun for alvor blive væltet, hvis der sker noget dramatisk med levealdrene, f.eks. på grund af krige eller sociale sammenbrud. Andre parametre i demografiske prognoser er langt mere usikre. Et af de meget interessante spørgsmål er, hvornår befolkningsvæksten vender til negativ vækst på grund af faldende fødselsrater.

Konsulenthuset forventer ikke, det vil ske inden 2050, men på det punkt er der uenighed. Nogle demografer har hæftet sig ved, at fødselsraterne falder langt hurtigere i lande, der i dag oplever høj økonomisk vækst, end de gjorde i de vestlige lande under industrialiseringen.

Roland Berger vurderer, at der i 2050 vil være 9,7 mia. mennesker i verden – 1,9 mia. flere end i dag. Over halvdelen af denne vækst vil finde sted i Afrika, med særligt høje vækstrater syd for Sahara. Som det eneste kontinent vil Europa opleve decideret skrumpende befolkning.

Europa vil tabe magt
Sammen med forskellene i befolkningernes aldring betyder det, at vores kontinent relativt vil tabe indflydelse og økonomisk magt, når man sammenligner med Afrika. Dette tab af magt og indflydelse kan dog ændres, hvis der sker en folkevandring fra eksempelvis Afrika til Europa.

Men netop migrationen er den sværeste demografiske parameter overhovedet at forudsige. Store folkevandringer fra syd til nord kan forekomme at være et mareridtsscenarie. Men det er ikke nødvendigvis uhåndterbart.

De mest problematiske folkevandringer skyldes flygtningestrømme, og hvis migrationen domineres af uuddannede og fattige. Den første gruppe udgør i dag under en fjerdedel af migrationen over grænser, og for så vidt angår den anden gruppe er Roland Berger optimistiske: Konsulenthuset forventer markant højere velstand, hvilket dels kan dæmpe migrationsstrømme, og dels kan gøre migranterne nemmere at integrere.

I 2025 forventes, at kun seks procent af verdens befolkning vil være helt uden uddannelse, mod 13 procent i 2020 og 22 procent i 1990. Som konsulenthuset fremhæver, er der en næsten lineær sammenhæng mellem uddannelsesniveau i en befolkning og dens bnp pr. capita. Også selvom årsagssammenhængen ikke nødvendigvis er ligefrem – der kan også være en effekt, så et samfund bruger mere på uddannelse, når det får råd til det, fordi uddannelse også betragtes som et gode i sig selv.

Men hvor problematiske migrationsstrømme bliver, afhænger naturligvis også meget af deres størrelse og karakter. Her varierer buddene ekstremt. Især er der store forskelle i vurderingerne af, hvor mange klimaflygtninge, der kan forventes. De mest pessimistiske forventer, at global opvarmning vil motivere over én milliard mennesker til at finde et nyt land at bo i.

Sten Thorup Kristensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank