Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Danske institutionelle investorer lever op til ny hullet lov om aktivt ejerskab

Morten W. Langer

torsdag 21. januar 2021 kl. 18:37

Inden for de næste måneder skal danske professionelle investorer leve op til nye lovregler om aktivt ejerskab. Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar bringer i en artikelserie de kommende måneder en gennemgang af, hvordan de store danske institutionelle investorer vælger at rapportere. Den nye lov er nemlig hullet som en si på den måde, at investorerne eksempelvis selv vælger, hvad de vil rapportere om stemmeafgivelsen på de børsnoterede selskabers generalforsamlinger.    

Stadigt flere hjemlige institutionelle investorer offentliggør såkaldte voting records, hvorefter der er fuld åbenhed om, hvordan investoren har stemt på de børsnoterede selskabers generalforsamlinger. Da Økonomisk Ugebrev i august 2020 senest opdaterede vores ratingoversigt over knap 30 store danske investorers aktive ejerskab, var konklusionen, at 16 af de 27 investorer oplyste om deres konkrete stemmeafgivning.

12 af dem gav oveni købet korte forklaringer på, hvorfor de stemte nej eller ”ikke stemte” på de enkelte dagsordenspunkter på de børsnoterede selskabers generalforsamlinger. Forklaringerne giver interessenterne bag den enkelte forvalter, altså en bank, et pensionsselskab eller en investeringsforening, mulighed for at forstå, hvorfor forvalteren har stemt ja eller nej på generalforsamlingen.

Flere med på listen
Nu har Økonomisk Ugebrevs opdateret ratingoversigten, som vi gennemgår mere i dybden i de kommende udgaver af det nye Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar. Omkring oplysning om stemmeafgivelse er der kommet flere investorer på positivlisten. For et halvt år siden havde bl.a. LD, PensionDanmark og PFA Pension ikke offentlige voting records.

PFA Pension er siden da kommet på listen, og det er PensionDanmark også, men kun for de 25 største aktieinvesteringer.  PFA oplyser på oversigtssiden, at ”PFA deltager på udvalgte generalforsamlinger hos børsnoterede selskaber i Danmark.” Økonomisk Ugebrevs gennemgang viser, at PFA slet ikke har stemt på danske selskabers generalforsamlinger.

listen fra PensionDanmark er nogle få tilfælde, hvor pensionskassen har stemt, i alle tilfælde med ledelsen.

Til Økonomisk Ugebrev oplyser Lægernes Pension, at de nok påbegynder at offentliggøre voting records i februar, og Nykredit Invest oplyser også at være på vej med noget.

Til gengæld er Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD) en af de få store institutionelle investorer, der ikke offentliggør voting records. LD oplyser dog, at fonden er i gang med at teste en afstemningsdatabase sammen med sin administrator Minerva, og at den efter planen vil blive offentliggjort i løbet af foråret. 

en oversigtsside om aktivt ejerskab oplyser fonden, at den har stemt på alle generalforsamlinger i danske børsnoterede selskaber, hvor den ejer aktier, og selskaberne navngives også. Det oplyses, at LD har haft særlig fokus på ”incitamentsordninger, bestyrelsessammensætning, samt sikring af almindelige aktionærhensyn (f. eks. bemyndigelser til kapitaludvidelser, værn mod overtagelse mv.”

Om konkrete problemsager oplyses blandt andet, at ”I 2019 er flere selskaber blevet kontaktet, inklusive Novozymes, hvis bestyrelse kun akkurat levede op til anbefalingerne om uafhængighed, og Ørsted, hvor et medlem af bestyrelsen kunne se ud til at have problemer med overboarding. Ligesom i 2018 krævede Coloplasts generalforsamling i 2019 involvering. LD Fonde stemte igen imod valget af formanden Lars Rasmussen.”

Danica Pension var ikke med i opgørelsen sidste sommer. Men pensionsselskabet fremlægger også voting records.

Bestemmer selv
De nye lovkrav til oplysninger om aktivt ejerskab gælder for regnskabsår, der starter 1. januar 2020, det vil sige med første offentliggørelse foråret 2021. I loven oplyses det, at ”En sådan offentliggørelse kan udelade afstemninger, der er ubetydelige på grund af emnet for afstemningen eller størrelsen af kapitalandelen i det pågældende selskab. Hvis ikke en institutionel investor eller en kapitalforvalter opfylder disse krav, skal de offentliggøre en klar og begrundet forklaring på, hvorfor de har valgt ikke at opfylde ét eller flere af disse krav.”

I lovbemærkninger oplyses det, at investor selv kan bestemme, hvad der er en ”ubetydelig” aktiepost eller problemstilling. ”Investorer bør fastsætte deres egne kriterier for, hvilke afstemninger, der er ubetydelige på grundlag af emnet for afstemningen eller størrelsen af kapitalandelen i det pågældende selskab, og anvende dem konsekvent,” hedder det i lovbemærkningerne.

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank