Ved kun at ville overtage ThyssenKrupps division for mineudstyr, men tilsyneladende ikke cementteknologien, afstår FLSmidth fra at udnytte en langsigtet chance for at dominere det globale marked for udstyr til cementproduktion – og undgår dermed også at tage en stor risiko, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen.
Det er i minebranchen, der nu ses et lys for enden af tunnelen. Et nyt opsving i investeringerne kan komme allerede i 2021. Derfor er det oplagt, at FLSmidth nu vil overtage de aktiviteter i det kriseramte tyske ThyssenKrupp, der er rettet mod miner. Den sandsynlige overtagelse vil tilføre en omsætning på omkring seks mia. kr., og den vil betyde, at udstyr til mineindustrien vil udgøre cirka 75 procent af omsætningen i FLSmidth.
Hvornår der kommer gang i det globale marked for nye cementfabrikker er derimod et åbent spørgsmål. Derfor er det også umiddelbart logisk, at FLSmidth ikke ser ud til at ville købe disse ThyssenKrupp-aktiviteter, som rummer den danske koncerns ældste internationale rival på cementmarkedet, Polysius.
En sammenslutning af FLSmidth og Polysius ville skabe en dominerende international leverandør af cementmaskineri og cementfabrikker. FLSmidth er den absolut mest oplagte køber, de langsigtede synergimuligheder må være betydelige, de to virksomheder kender hinanden godt, og kulturforskellene ville være overkommelige.
Med et køb af ThyssenKrupps cementaktiviteter ville FLSmidth også få adgang til lukrativ servicering af flere hundrede Polysius-anlæg verden over. Sammenslutningen ville samtidig skabe en europæisk champion, der for alvor kunne vise den kinesiske udfordring i denne branche – blandt andet fra den store kinesiske leverandør Sinoma – tilbage.
Hvorfor så ikke også købe ThyssenKrupps cementaktiviteter? Det kan der være flere gode grunde til. Ifølge markedsforskningsinstituttet CW Research er det globale cementforbrug tydeligt ramt af viruskrisen. Det er faldet omkring ni procent i 2020, og det vil falde omkring fire procent i 2021. På den baggrund ligger markedet for cementteknologi hårdt underdrejet, og det er spørgsmålet, om det kommer sig foreløbig. Selv om der vil blive investeret i nogle få nye anlæg og i modernisering og miljø-forbedring på eksisterende cementfabrikker, så er den globale kapacitet foreløbig rigelig.
Mineaktiviteterne er betydelig mere profitable end cement. I 2019 omsatte minedivisionen for 12,2 mia. kr. og havde en EBIT-margin på 7,4 procent mod cementdivisionens 8,5 mia. kr. og EBIT-margin på 4,4 procent.
Analytikere vurderer, at FLSmidths cementdivision kan give tab i 2021, efter at divisionen i de første ni måneder af 2020 har leveret et EBIT-resultat på minus 167 mio. kr. Cementdivisionens ordrebog er over de fire kvartaler til udgangen af september 2020 faldet med over 2 mia. kr. til 5,5 mia. kr. Selvom antallet af ansatte i divisionen er nedbragt til 4366 ved udgangen af tredje kvartal 2020 mod 5334 et år før, anses nye dybtgående besparelser for sandsynlige.
I tilfælde af en overtagelse af ThyssenKrupps cementaktiviteter ville FLSmidths cementdivision få betydelig ekstra kapacitet og skulle efter al sandsynlighed skære ekstra hårdt i både sin egen og den overtagne organisation. De mulige synergieffekter vil i betragtning af markedet være uklare på kort sigt.
Hertil kommer, at risikoen er vigende for, at ekspansionslystne kinesiske virksomheder vil trænge ind i FLSmidths europæiske baghave ved overtage cementaktiviteterne fra ThyssenKrupp. Dels er Kinas regering blevet mere fokuseret på at få nedbragt de kinesiske virksomheders gæld end på udenlandske opkøb. Og dels har kinesiske ejere foreløbig ikke haft det store held med den tredje betydelige europæiske leverandør af cementfabrikker, tyske KHD Wedag, som de i 2013 købte sig ind i og nu holder flydende med lån. Dette selskab har haft konstant underskud siden i hvert fald 2015.
I den situation er den afventende holdning måske nok så fristende for den forholdsvist stærkeste spiller på markedet for cementteknologi udenfor Kina, FLSmidth. Frem for at købe op, kan den danske koncern nu foreløbig iagttage, hvordan – og om – de pressede tyske konkurrenter får kæmpet sig gennem afsætningskrisen.
Dermed kan meddelelsen fra FLSmidth ses som et signal om forsigtighed – og indirekte naturligvis også ses som et signal til ThyssenKrupp om, at prisen på cementaktiviteterne må væsentligt længere ned, hvis prisen skal modsvare den risiko, som FLSmidth ville løbe ved et køb.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.