Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Brexit kan koste milliarder på pensionsopsparingen

Carsten Vitoft

torsdag 28. januar 2021 kl. 7:01

Pensionsbranchen har investeret milliarder af kroner i unoterede ejendomme og energiprojekter i Storbritannien, som nu er trådt ud af EU. Udtrædelsen står til at ændre forudsætningerne bag de milliardstore projekter, bl.a. omkring lokal statsstøtte. Pensionsbranchen aner hverken ud eller ind lige nu.

Stort set alle de danske pensionskasser har i dag store investeringer i Storbritannien: I vindmølleparker eller ejendomme. Men lige nu brænder de milliardstore investeringer i pensionsselskabernes lommer. Forklaringen er, at den nye brexitaftale på godt 400 sider ikke indeholder mange ord eller aftaler om finanssektoren.

Det er dermed mere uvist end nogensinde før, hvordan pensionsbranchens aktiver på den anden side af Nordsøen ser ud om bare få måneder. Investeringskalkulerne, der skulle sikre en god forrentning af danskernes pensioner, kan falde helt sammen, lyder det fra investeringsekspert Karsten Engmann Jensen, stifter og indehaver af Pengeministeriet.

Umuligt at forudsige
”Risikoen på investeringer i Storbritannien er lige nu enormt høj. Vi ved ikke, hvordan investeringsprojekternes økonomi bliver ramt af brexit. Og vi ved heller ikke, hvordan finanssektoren og dens rammevilkår bliver påvirket. Så pilen peger nedad på den slags investeringer. Jeg vil ikke blive overrasket, hvis nogle danske pensionsselskaber vil få mindre i afkast, end de havde regnet med. Derfor kan de blive tvunget til at foretage nedskrivninger på baggrund af brexit”, siger Karsten Engmann Jensen.

I pensionsbranchen erkender man, at det lige nu er nærmest umuligt at forudse, hvordan det vil gå. ”For tiden er Storbritannien og brexit for uigennemsigtigt og for usikkert til at være interessant for os. Vi ved slet ikke, hvordan det her exit kommer til at udvikle sig. Så vi er meget tilbageholdende, og vi har ikke investeret yderligere derovre i det seneste års tid. Det kommer vi heller ikke til lige foreløbig”, siger Peter Olsson, der er ejendomsinvesteringschef i AP Pension.

AP Pension har netop bedt selskabets revisorer om at gennemgå alle skatteforhold omkring sine investeringer i Storbritannien. ”Vi afventer og følger det tæt. Indtil videre har vi ikke hørt, der skulle være ugler i mosen. Men de har vel også mere end nogensinde brug for sådan nogle investorer som os efter brexit,” siger Peter Olsson.

AP Pension ejer sammen med Sampension en lang række ejendomme i Storbritannien gennem det fælles danske selskab Britiannia. Og her ser man i øjeblikket meget stor risiko, men understreger, at det indtil videre er gået godt.

”Med hensyn til unoterede investeringer, herunder ejendomsinvesteringer, har vi været tilbageholdende med nyinvesteringer i lyset både af brexit-usikkerhed og senest også covid-usikkerhed knyttet til den fremtidige kontorefterspørgsel. Vi har dog ikke solgt ud og har også løbende fortsat foretaget forbedringsinvesteringer. Udviklingen i værdierne har faktisk være fine – og bedre, end man måske kunne have frygtet. Men for serviceerhverv, og særligt finansielle services, er der fortsat stor usikkerhed”, siger investeringsdirektør Henrik Olejasz Larsen fra Sampension.

Status som tredjeland
Netop det direkte ejerskab kan indeholde ekstra komplikationer for partnere, da de teoretisk set ikke længere kan opretholde en ejerstatus på linje med lokale ejere efter brexit. Så et stort spørgsmål er, hvad et tredjelandsstatus kommer til at indeholde. Det kunne jo i værste fald være på linje med russisk status, hvis ikke EU får en god aftale igennem. For ATP er problemstillingen ekstra kompleks:

”Der er næppe tvivl om, at brexit vil øge kompleksiteten i forhold til at drive et britisk pensionsselskab fra Danmark. I og med vi afdækker hele vores valutarisiko i pund, er det en udgift, som skal trækkes fra et potentielt afkast sammenlignet med en investering i kroner eller euro. Men det er ikke nyt i forhold til brexit. Det regulatoriske regime er endnu ikke endeligt afklaret”, siger Mikkel Svenstrup, CIO i ATP.

Skatteforhold er en anden joker, som branchen tager meget alvorligt. PFA og PKA ejer f.eks. verdens største vindmøllepark i Storbritannien ved navn Walney, hvor de formentlig har fået gode skatterabatter for at skabe lokale arbejdspladser. Også dette emne er fuldstændig uafklaret for nærværende, og et andet spørgsmål er, om de engelske myndigheder i fremtiden hellere vil give den slags rabatter til deres egne virksomheder.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank