Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Bankerne klarer sig helskindet gennem corona-året, men …

Morten W. Langer

tirsdag 02. februar 2021 kl. 7:08

På forhånd er forventningen til bankregnskaberne for årets sidste kvartal solide, ikke mindste efter at Jyske Bank for nylig kom med en opjustering. Kursgevinster på værdipapirer, en ny konverteringsbølge og lave tabshensættelser mere end modsvarer vigende nettorenteindtægter. Men 2021 tegner mere mudret, ikke mindst på grund af udsigt til stigende udlånstab.

Jyske Bank kom for nylig med en solid opjustering af årsforventningen for 2020, fra tidligere 1,0-1,5 mia. kr. til ca. 1,6 mia. kr. efter skat. Det forklares i børsmeddelelsen, at nedskrivningerne ventes at lande på nul, omkostningerne er faldet i kølvandet på færre ansatte, og at der ses nettorenteindtægter i kvartalet på 1,2 mia. kr., hvilket er 5 pct. lavere end samme periode forrige år. Til gengæld ligger det også i kortene, at der i kvartalet er bogført solide kursgevinster på aktier og obligationer, samt pæne indtægter på værdipapirhandel og konverteringsaktivitet.

I hvert fald står det fast, at de danske banker har kørt gennem 2020 stort set uden skrammer fra coronakrisen. Og det er især fordi de fleste ulykker er aflyst eller udskudt: De store virksomheder har stort set klaret sig gennem krisen, særligt inden for medicin, medtech, fødevarer og byggeri og anlæg.

En tålmodig stat
For SMV-virksomhederne er de finansielle ulykker udskudt af statens forlængede betalingsfrister for A-skat og moms.

Og som beskrevet i en artikel i den seneste udgave af Økonomisk Ugebrev ser analytikere, at der vil komme en konkursbølge i erhvervslivets underskov til efteråret, som vil ramme bankerne, men i endnu højere grad statens pengekasse, i form af tab. Som det fremgår af artiklen om den nye statslige hjælpefond i denne udgave, vurderer rådgivere, at en del SMV-virksomheder anvender de statslige lån til at tilbagebetale banken, for at undgå at bankerne senere lukker dem ned. Forventningen er altså, at staten vil være en mere tålmodig långiver.      

Under alle omstændigheder ses nu et Q4 med solide kursgevinster og gevinster fra lånekonverteringer og værdipapirhandel, mens de underliggende indtjeningskomponenter er langt mere usikre. To store byggeklodser i indtjeningsbilledet for 2021 er relativt usikre: For det første udviklingen i nettorenteindtægter, hvor data fra Nationalbanken viser, at bankernes samlede indenlandske udlån sidste år dykkede fra knap 1180 mia. kr. til godt 1100 mia. kr. Modsat steg realkredittens samlede udlån fra ca. 2775 mia. kr. til ca. 2875 mia. kr.

Samtidig er udlånsmarginalerne fortsat under pres. Den gennemsnitlige udlånsrente til erhverv er hen over 2020 sevet fra 2,2 pct. til 2,0 pct., og for private husholdninger er marginalen dykket fra 3,8 pct. til 3,5 pct.

Hertil kommer, at også de gennemsnitlige bidragssatser er vigende.      Ifølge rådgiver René Poulsen fra Realråd skyldes faldet i bidragssatserne, at danskernes friværdier er steget, og det har givet anledning til at bidragssatserne er rykket ned i billigere pantkategorier: ”De stigende vurderinger betyder, at belåningsgraden falder, og det udløser lavere bidragssatser. Eksempelvis har vi erfaret, at Realkredit Danmark af egen vilje nedsætter bidragssatserne, fordi deres ”skrivebordvurderinger” stiger. Det bliver spændende at se, når det går den anden vej. For så kan de jo ikke bare hæve satserne, men skal varsle det først.”

Tvivl om hensættelser
Den anden store joker er udviklingen i bankernes tabshensættelser. På den ene side er der næppe tvivl om, at banker ikke har konstateret flere faktiske usikre udlån og egentlige tab de seneste kvartaler, og at de mener, at de store ekstra hensættelser i Q4 dækker det hele. På den anden side presser Finanstilsynet på for at få bankerne til at indrette sig på de nye hensættelsesregler, hvorefter der skal hensættes ud fra en risikovurdering af de fremtidige konjunkturer.

Tilsynet har i en tidligere undersøgelse påpeget, at bankerne ikke har indregnet tilstrækkelige risici i opgørelse af hensættelserne: ”Finanstilsynet forventede, at institutterne i løbet af andet kvartal 2020 i højere grad ville udnytte muligheden for at identificere et øget nedskrivningsbehov på enkeltkundeniveau eller ved analytisk tilgang til hel eller delvis afløsning af de ledelsesmæssige skøn. Det er kun sket i begrænset omfang.

En væsentlig årsag er de store statslige støtteordninger, herunder udskudte skattebetalinger, som staten ikke tilsvarende ville give ved almindelige konjunkturtilbageslag. Støtteordningerne har gjort det vanskeligere for institutterne at identificere, hvor hårdt ramt de enkelte kunder er af COVID-19-krisen,” skriver tilsynet.

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank