Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

Flot IPO-aktivitet i 2020 drevet af First North

Steen Albrechtsen

lørdag 30. januar 2021 kl. 11:44

Efter en svag start på året, steg aktiviteten betydeligt i takt med de positive markeder. Udviklingen er lidt overraskende særligt i lyset af forårets coronakrise på aktiemarkedet, men samtidig også et tegn på, at markedet kom meget hurtigt tilbage fra dybet. Der var dog ikke en eneste reel Life Science notering direkte på den store OMX børs.

Det første som springer i øjnene er, at cirka halvdelen af noteringerne reelt ikke er nynoteringer, men i stedet oplistninger. Det vil sige, at selskaberne i takt med deres udvikling – og kapitalbehov – skifter til en større og mere ”professionelt” rettet børs.

De små udviklingsselskaber tager skridtet fra Spotlight til First North, mens de større selskaber går fra First North og op til den rigtige OMX-børs. Et skifte til en større børs vil andet lige have betydning for likviditeten i selskabets aktie, ligesom værdiansættelsen også må forventes at blive lidt bedre.

Det sidste afhænger naturligvis af udgangspunktet, for illikvide aktier kan jo også sommetider blive værdiansat alt for højt, og uden at der er taget nok hensyn til risikoen i selskabets forretning. En risiko som mere professionelle investorer må antages som helhed at have et lidt mere rationelt syn på end de mindre investorer som helhed.

Blandt de oplistede selskaber, som har taget turen fra First North til OMX finder vi 4 selskaber (IRLAB, IRRAS, CellInk og Xspray) og de tilhører alle vort dækningsunivers. De er markeret med kursiv og de tæller ikke med i den summerede statistik, da 3 af selskaberne allerede indgår længere nede i tabellen i forbindelse med deres oprindelige notering på First North.

Gamle IPOer, størst afkast
Det er ikke overraskende blandt de ældre og mere etablerede selskaber, at vi finder de flotte afkast. Dvs. de selskaber, som er noteret i 2017 og 2018. Med et gennemsnitligt afkast på 77,4% siden IPO har afkastet været pænt for IPOerne som helhed, mens afkastet for 2017+2018 selskaberne ligger på 99% i gennemsnit.

Det er meget vigtigt også at notere, hvor lavt medianafkastet ligger både for 2020, men også for hele afkastet siden IPO, i forhold til det simple gennemsnit. Det understreger, hvor vigtigt det er at ramme de vinderaktier, der 5 eller 10-dobles. Udelader man eksempelvis højdespringeren Sedana Medical falder det gennemsnitlige afkast fra 77,4% til 59,8% til trods for at der er hele 83 selskaber på listen.

Sluttelig skal det også siges, at det er en meget forsimplet oversigt, som f.eks. ikke annualiserer afkastet eller vægter selskaberne efter størrelse eller markedsværdi ved noteringen. Det er derfor blot en tabel man kan tage med sig som inspiration til yderligere undersøgelser eller som indikation af aktiviteten og lidt mere overordnede tendenser indenfor IPO’er i Life Science sektoren.

Helt overordnet kan man konkludere, at det er i Sverige, at aktiviteten finder sted, og at ”økosystemet”, hvor selskaberne vokser ud af en børs og videre til den næste, også ser ud til at fungere pænt. Vi kan også konstatere, at der ikke var en eneste reel Life Science notering i 2020 direkte på OMX.

Steen Albrechtsen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank