Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Finanshus: Lange danske renter trækker opad, dagens nøgletal

Morten W. Langer

torsdag 04. februar 2021 kl. 8:14

Fra Nordea:

For tredje dag i træk lukkede de europæiske aktier i går højere. Fremgangen i STOXX600-indekset blev på 0,3% og var navnlig trukket af de italienske aktier efter nyheden om, at den tidligere ECB-chef Mario Draghi er udset til at overtage den ledige plads som premierminister, efter Giuseppe Conte måtte smide håndklædet i ringen i sidste måned.

På det amerikanske aktiemarked lukkede de ledende indeks i går aftes tæt på uforandret, og hen over natten har der også kun været begrænset udsving på de asiatiske markeder.

Lange renter i Danmark trækker højere – mens de falder i Italien. De italienske statsrenter nød i går godt af udsigten til, at den tidligere ECB-chef overtager styringen af regeringen. Med et fald på 6bp er den 10-årige statsrente dermed nu tilbage under 0,60% efter den i sidste måned blev handlet op over 0.70%. Til gengæld var nyheden om den hastigt stigende inflation i januar medvirkende til at sende de lange renter i de sikre nordeuropæiske lande højere. I Tyskland steg den 10-årige statsrente med yderligere 2bp til et niveau på -0,46%, mens den tilsvarende danske lukkede onsdagen i -0,35% – det højeste niveau siden sidste sommer.

På det amerikanske obligationsmarked har investorerne fortsat blikket rettet stift mod det store udbud af statsobligationer der potentielt kan følge i kølvandet på Bidens nye store finanspolitiske hjælpepakke. Det var i går medvirkende til at give et yderligere løft til den lange ende af den amerikanske rentekurve, der nu er tæt på det højeste niveau i næsten ét år.

Styrket amerikansk dollar. Stigningen i de amerikanske renter og en markant hurtigere vaccineudrulning i USA sammenlignet med euroområdet har på det seneste skabt en forstærket efterspørgsel efter den amerikanske dollar. I går blev dollaren styrket med yderligere 0,2% over for danske kroner, så USD/DKK her til morgen handler op i underkanten af 6,20. Sidst USD/DKK lå så højt var tilbage i slutningen af november sidste år.

Skandinaviske valutaer trækker sidelæns. Prisen på en tønde Brent-olie steg i går til op i underkanten af $59, hvilket er det højeste niveau siden coronakrisen startede tilbage i starten af 2020. Trods denne stigning var der dog kun begrænset bevægelser i den norske krone, der dermed fortsat handler lige i underkanten af 72 øre over for danske kroner. Heller ikke i den svenske krone var der i går de store bevægelser, så den her til morgen koster i omegnen af 73,5 øre.

MANDAGSWEBINAR – lyt og se med på vores ugentlige webinar om valutamarkedet her.

Analyser og økonomiske nøgletal

Overaskende stigning i det amerikanske ISM-tal for servicesektoren. Således steg det amerikanske SMI-tal for servicesektoren til 58,7 i januar mod 57,2 i december. Den stigende aktivitet i servicesektoren er overraskende, idet indekset i forvejen lå på et meget højt niveau, og fordi fremstillingssektoren viste et mindre fald tidligere på ugen. Indekset indikerer at nye ordrer, beskæftigelse og forretningsomfang er steget inden for servicesektoren i USA. Eftersom servicesektoren er der, hvor langt de flest arbejdspladser bliver skabt, er dette positivt nyt for et stærkt arbejdsmarked, som er afgørende for forbrugernes optimisme og forbrugslyst.

Kraftig stigning i inflationstallene i euroområdet. Forbrugerpriserne i euroområdet steg meget mere end forventet i januar. Det betød, at den samlede inflation kom ud på +0,9% mod sidst -0,3% og forventet +0,5%. Samtidig steg kerneinflationen til 1,4% mod forventet 0,9%. For at få mere information om hvorledes dette ventes at påvirke inflationsmarkederne, kan du læse mere her.

Dagen i dag

I dag holder Bank of England (BoE) rentemøde. Vi forventer ikke at banken vil komme med overraskelser, da centralbanken formentlig vil afvente og se den realøkonomiske effekt af handelsaftalen i forbindelse med Brexit. Der rapport, eres om mange problemer ved grænsen. På den anden side er Storbritannien et af de lande, der er kommet længst med vaccineringen af befolkningen. Sonia-renten indpriser en rentenedsættelse på over 10 bp, og derfor kan BoE (modsat ECB) være tilfreds med prisfastsættelsen i markedet. Det eneste, der kan udløse en negativ rentepolitik i Storbritannien, er en for hurtig styrkelse af GBP på baggrund af den vellykkede udrulning af vacciner.

Dagen i dag byder også på offentliggørelsen af nye tal for antallet af amerikanere som søger om arbejdsløshedsunderstøttelse – jobless claims. Antallet af anmodninger om arbejdsløshedsunderstøttelse har de seneste uger peget nedad, og vi forventer at antallet af ledige amerikanere vil falde yderligere i takt med, at hjælpepakkerne og vaccineudrulningen tager fart.

Dagens graf: Stejlere amerikansk rentekurve

[postviewcount]

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Direktør til Bygningsstyrelsen
Region H
Erfaren konsulent med indsigt i landbrugets finansielle rammevilkår
Region Hovedstaden
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Business Analyst
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Region Hovedstaden
Nyt job
Økonomikonsulent til fagforbund
Region Hovedstaden
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank