Kommentar: Hvornår bliver kundepleje til bestikkelse? Det er et spørgsmål som mange direktioner og bestyrelser i disse dage må stille sig selv, efter bestikkelsessagen omkring IT-firmaet Atea har sat fokus på problemstil- lingen. Ligesom oplysningerne om, at Coloplast i USA i øjeblikket undersøges af Justitsministeriet omkring deres praksis i forbindelse med direkte kampagner. En undersøgelse som kan koste Coloplast et endnu ukendt beløb i forbindelse med et forlig, skriver bestyrelseseksperten Teddy Wivel i denne kommentar.
Er billetter til en fodboldkamp bestikkelse? Invita- tion til at spille med i en golfturnering? Hvad med seks flasker rødvin til en fødselsdag? Eller en middag på Noma? Og lige så væsentligt: ”Hvordan skal man reagere, hvis man konstaterer, at det finder sted eller har fundet sted i ens egen virksomhed?” Problematik- ken har såvel en strafferetlig som en etisk dimension.
Den strafferetlige dimension er i forhold til offent- lig ansatte. Det er det, den politimæssige undersø- gelse omkring Atea i øjeblikket drejer sig om. Ifølge straffeloven er det forbudt ”at yde, love eller tilbyde” en offentlig ansat ”gave eller anden fordel” ligesom det er forbudt for den offentlige ansatte ”at modtage, fordre eller lade sig tilsige gave eller anden fordel”. Så ud fra en snæver fortolkning af bestemmelsen vil selv en gratis billet til en fodboldkamp være en over- trædelse. Vel og mærke også for giveren.