Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

GN og Demant på vej til at løbe langt foran konkurrenter

Morten Sørensen

onsdag 03. marts 2021 kl. 6:58

GN Store Nord

I 2021 vil GN og Demant mere end genvinde, hvad de tabte i høreapparatdivisionerne i 2020, og i de efterfølgende år kan de blive løftet til et helt nyt niveau: Fra 2019 til 2023 kan deres samlede salg – trods tilbageslaget i virusåret – stige mellem 35 og 70 procent, vurderer flere analytikere. Dermed er de to rivaler begge på vej mod en omsætning på over 20 mia. kr. og tæt på at indhente den store schweiziske rival Sonova, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.

Demant og GN er ved at løfte sig til et helt nyt og markant højere omsætnings- og indtjeningsniveau. Netop de danske medtech-virksomheder, der har været hårdest ramt af viruskrisen, kan dermed komme så stærkt igen, at de er på vej ind i en række boom-år.

I GN Hearing har CEO Gitte Aabo og i Demant CEO Søren Hansen – og deres forgængere – lagt grunden til en ny guldalder, hvis man da skal tro en stribe af de vurderinger, der er kommet i kølvandet på 2020-regnskaberne: I 2023 vil de to virksomheders omsætning kunne ligge mere end 40-50 procent over 2019.

Væksten vil det kommende år accelerere i GN- og Demant-koncernernes store divisioner for hørehjælp. Og det er ikke kun, fordi de i en rekylreaktion vil indhente det, de tabte i 2020. Det er fordi de også ventes at kunne vokse mere, end den langvarige væksttrend på over otte procent årligt i deres markeder tilsiger. Også divisionerne for audio/ kommunikation, der især fremstiller headsets, vil fortsætte med høje vækstrater, efter at mere hjemmearbejde og flere digitale møder har givet dem et boom-år i 2020.

Alt i alt vil den forventede vækst også være resultatet af en original ledelses-, forsknings- og udviklingsindsats i de to virksomheder i seneste år. Det underbygges af, at den schweiziske ærkerival Sonova slet ikke ventes at vokse lige så meget.

Diversificering en fordel
EBIT-driftsindtjeningen i Demant blev i 4. kvartal 2020 lidt bedre end ventet af markedet, og prognosen, der forudser en vækst på 23-27 procent i 2021, var også bedre end forudset.

GN’s udmelding for 4. kvartal og prognosen for 2021 skuffede en smule. Men selv de mest afdæmpede forventninger indebærer stadig en meget markant vækst. GN’s omsætning kan, hvis man skal tro aktieanalytikerne, stige fra 12,6 mia. kr. i 2019 og 13,4 mia. kr. i 2020 op til 18,9 – 21,4 mia. kr. i 2023. Det vil sige en vækst på mindst 51 procent fra 2019 – 2023 og i bedste fald på 70 procent over de næste tre år.

Til sammenligning er konsensusestimatet for de to selskabers schweiziske rival Sonova – der har skævt regnskabsår – en vækst på 17,8 procent fra en omsætning fra 19,0 mia. kr. i 2018/19 til 22,4 mia. kr. i 2022/23. Men også en sammenligning af audio/communications-divisionerne med den amerikanske rival Poly (Plantronics) viser, at de danske virksomheder har præsteret særdeles godt i 2020.

Forskning og forberedelse giver gevinst
CEO Søren Nielsen fra Demant samt CEO’erne Gitte Aabo fra GN Hearing og René Svendsen-Thune fra GN Audio nyder godt af mange års forberedelser: De har udbredt produktionspaletten fra hørehjælp til headsets. Denne diversificering, hvor Demant har fulgt GN ved at satse mere på personligt kommunikationsudstyr, har ikke blot skabt stabilitet i virusåret, men også et vækstsegment, der kunne opveje den midlertidige tilbagegang for hørehjælpen.

Også på en anden måde minder de to danske virksomheder om hinanden: De investerer forholdsmæssigt meget i produktudvikling: GN Store Nord brugte i 2020 1149 mio. kr. på R&D (mod 981 mio. kr. året før) – eller 9 procent af omsætningen, og alene GN Hearing-divisionen brugte 11 procent. Demants R&D-omkostninger var i 2020 på 1261 mio. kr. (mod 1120 mio. kr. året før) – også svarende til 9 procent af omsætningen. Til (omtrentlig) sammenligning modsvarede Sonovas R&D-omkostninger 7 procent af omsætningen i 1. halvår af 2020/21.

Men netop produktlanceringerne og teknologien udgør også det store risikomoment for høreapparatproducenterne. Rammer de rigtigt med deres nye lanceringer – eller risikerer de måske ligefrem at skyde over målet i forhold til deres ældre kunder med deres nye avancerede produkter og services? Udviklingen i 2021 vil blive usædvanligt spændende for denne vigtige danske virksomhedsklynge.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Data Scientist til nyoprettet AI-afdeling i AP Pension
København
Privatrådgiver til Djursland Bank
Lystrup
Kommunikationschef til Hospitalsstaben, Aarhus Universitetshospital
Aarhus
Controller med fokus på bæredygtighed til Koncernregnskab i Sampension
Region Hovedstaden
Sydbank søger Privatrådgiver til Kgs. Lyngby
Kgs. Lyngby
Senioranalytiker / Porteføljemanager til infrastrukturinvesteringer
Hellerup
Kommunikationschef til Københavns Professionshøjskole
København
Dyrenes Beskyttelse søger erfaren projektleder til kampagner
Søborg

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank