Mette Frederiksens besøg i Israel har vakt undren i biotekbranchen og i den finansielle verden. Israel har ikke selv vacciner eller bedre adgang til produktionsfaciliteter end Danmark. Tværtimod har Danmark flere produktionsfaciliteter, først og fremmest Bavarian Nordics store fabrik i Kvistgaard, som det har taget op mod fem år at bygge og få godkendt. Og så kan der være en dansk corona-vaccine på vej. Var statsministerens Israel-tur et malplaceret og letbenet politisk reklamestunt? Eller er det en genial forberedelse af multinational finansiering af et dansk vaccinepotentiale, som forskere på Københavns Universitet står bag, spørger chefredaktør Morten W. Langer i denne kommentar.
Statsminister Mette Frederiksen har alle muligheder for at lave en ren dansk succeshistorie. Børsnoterede Bavarian og andre danske virksomheder står parate med produktionsfaciliteter til at producere corona-vacciner, enten baseret på udenlandske licenser eller måske endda baseret på en dansk vaccine, som er udviklet i et samarbejde mellem forskere på Københavns Universitet og Hørsholm-firmaet Expres2ion, som er børsnoteret i Sverige. Forskernes spin-out-virksomhed har indgået en aftale med Bavarian om brug af den nye vaccineteknologi, som skulle være de kendte vacciner overlegen i varighed og effektivitet.
Efter det oplyste er de hollandske myndigheder meget tæt på en godkendelse til at starte kliniske fase ét-forsøg med henblik på at få godkendt en ny dansk corona-vaccine. Godkendelsen til at starte fase ét var ventet i februar. Men den kan nu komme hvilken dag, det skal være.
Haster med finansiering
Ved succesfulde fase 1-resultater, som kan ligge færdige om fire-seks uger, kan forskerne springe direkte videre til kliniske fase 3-forsøg på grund af en fast track. En godkendelse af en dansk vaccine kan altså være indenfor rækkevidde. Men det vil kræve milliardfinansiering til en accelereret fase 3, som Bavarian ikke umiddelbart har adgang til. Men faktisk kan der være en godkendt, og måske overlegen, dansk vaccine klar inden udgangen af 2021, hvis alt går vel.
Men det haster ekstremt med finansieringen. Og netop finansieringen har været afgørende for, at de internationale farmaselskaber allerede har en færdig vaccine i markedet. Regeringerne i USA og Tyskland har finansieret en stor del af udviklingen. Og hvorfor tøver den danske regering så?
Torsdag var det den helt store mediehistorie i de danske medier, at statsministeren på Danmarks vegne har indgået samarbejde med Israel og Østrig om en forskningsfond relateret til corona-vacciner og eventuel bygning af produktionsfaciliteter. I forhold til de hjemlige muligheder, samt Israels egenrådige proces med at skaffe vacciner til sin egen befolkning, ser centrale kilder i den danske finansverden samt på Christiansborg til med undren.
At de danske medier har behandlet Mettes udlandstur som breaking news var umiddelbart overraskende, fordi det er svært at se, hvad den skulle bruges til, og hvorfor der var sådant et hastværk.
I den aktuelle situation har den danske statsminister oplagte muligheder for at sole sig i en dansk succeshistorie, men alligevel har hun valgt at tage til Israel på en rejse. Sådan ser det ud, hvis man ser på de to historier hver for sig.
Men måske er statsministeren mere genial end ”gal”. Er det planen at få Israel og Østrig til at medfinansiere den danske vaccineudvikling, og kickstarte en produktion på Bavarians anlæg i Nordsjælland? Og at det skal ske uden om EU, som er stordumpet i vaccinesagen? Det vil være genialt.
Møder med konsortiet
Efter det oplyste har de danske sundhedsmyndigheder og centraladministrationen holdt flere nylige møder med AdaptVac-konsortiet om både mulighederne i den nye danske corona-vaccine, eventuel medfinansiering og brug af eksterne produktionsfaciliteter, bl.a. Bavarians anlæg i Kvistgaard.
Hvis statsministerens besøg i Israel er en del af planen på hjemmefronten, vil hun kunne sole sig politisk i en national succes og tillige gøre noget gavnligt for det danske samfund. Umiddelbart ser det mest ud til, at statsministeren har fået en sær idé om, at hun skulle rejse til Israel for at deltage i ukonkrete samtaler med lederne for Israel og Østrig.
Men altså: Måske er der i virkeligheden en rigtig god mening med galskaben. Var Israel-turen et letbenet reklamestunt fra statsministeren side? Eller er det en genial forberedelse af flernational finansiering af et dansk vaccinepotentiale? Vi tror på det sidste, fordi et udenlandsbesøg af denne karakter for en statsminister normalt forberedes måneder i forvejen. Men denne gang kom det pludselig ud af den blå luft. Vi tror, at statsministeren har en plan.