Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Commissioned research er en ny normal i mæglerbranchen

Sten Thorup Kristensen

mandag 15. marts 2021 kl. 15:04

Kaos på marked for ejerskifteforsikringer: Ny model skydes ned

Tema: Rating af aktiemæglere 2021. Den nye skrappe EU-regulering i MiFID 2 gjorde det urentabelt at analysedække en række mindre selskaber. I begyndelsen delte det branchen, om man skulle kompensere ved at modtage betaling fra de dækkede selskaber. Men nu er fire af de fem største mæglere med på vognen.Vurderingen er, at det vil føre til, at der vil være analyser af flere selskaber end før reguleringen.

For såvel aktiemæglere som mange analytikere var det tydeligvis en betydelig overvindelse, da commissioned research – analyserapporter betalt af de virksomheder, analyserne handler om – kom på banen for nogle år siden. Det er en del af branchens dna, at den arbejder for investorerne. Analyserne skal være uafhængige, og mægleren skal være klar til at vende tommelfingeren nedad i forhold til selskaberne bag aktierne.

Det harmonerer umiddelbart ikke godt med at modtage penge fra selskaberne for at skrive disse analyser.

Færre analyser
Men med MiFID 2, der trådte i kraft i 2018, var der for mange aktiers vedkommende ikke nogen vej uden om, hvis der overhovedet skulle udarbejdes analyser om dem.

Investorerne skulle nu betale særskilt for de klassiske analyser, uanset om de handlede på dem eller ej. De reagerede ved at modtage færre analyser og at forhandle prisen ned på dem, og det blev urentabelt for mæglerne at følge mange selskaber efter den gamle forretningsmodel.

Nordea og ABG Sundal Collier var ret hurtige til at tage konsekvensen af de nye vilkår og tilbyde commissioned research. Men f.eks. Danske Bank fastholdt så sent som sidste år, at man fremdeles kun ville have investorer som kunder i henseende til aktiemægling.

Men nu har også Danske Bank indledt commissioned research – foreløbigt af Sparekassen Sjælland-Fyn og RTX. Det oplyser aktieanalysechef i Danmark Martin Parkhøi. Han fastslår, at det ikke er en kerneforretning, men han vil på den anden side heller ikke udelukke, at også andre aktier vil komme med på den liste.

Ligeledes er SEB Enskilda kommet med på vognen i 2020. Banken har commissioned research af i alt 25 nordiske selskaber. De fleste af dem er svenske, men der er også nogle få danske selskaber blandt kunderne, oplyser aktiechef Carsten Lønborg. Han noterer sig, at denne del af markedet har udviklet sig mere positivt end forventet.

”Det svarer til dengang, Apple fjernede jack-stikket fra deres iPhone, så kunderne var nødt til at købe wireless headset, og fandt ud af, at det var meget rart. Mange selskaber, som nu får commissioned research, ville heller ikke have fået almindelig research uden MiFID 2. Men nu er tilbuddet der, og de har brug for opmærksomhed hos både nuværende og kommende investorer,” siger Carsten Lønborg.

”Og,” tilføjer han, ”derudover er der mange af de helt små selskaber, som er spændende investeringscases på den lange bane, hvilket også gør det interessant at fokusere på dem tidligere, end hvad vi gjorde for fem år siden”

Spørgsmålet er så, om analyserne også gør indtryk på de store og attraktive investorer. Et par forespørgsler i markedet tyder ikke på, at commissioned research endnu har haft sit store gennembrud der. F.eks. betaler Sparekassen Sjælland-Fyn for analysedækning fra Nordea og som nævnt Danske Bank. Over for Økonomisk Ugebrev fastslår sparekassedirektør Lars Bolding, at den primære hensigt er at gøre sig kendt blandt store investorer. Men om det faktisk har den effekt, kan han ikke sige.

Eneste vej til specialistviden
Morten Raunholt Eismark fra ABG Sundall Collier, der analyserer syv danske aktier med betaling fra selskaberne bag, er dog ikke i tvivl om, at efterspørgslen fra de store investorer er der.

”Alternativet til commisioned research er nemlig, at der ingen ekstern specialistviden er tilgængelig om det pågældende selskab, idet de institutionelle investorer oftest ikke vil have ressourcer til at analysere de mindre selskaber fra bunden selv. Pointen, nemlig at skabe viden om det pågældende selskab i markedet, tjener derfor et formål for både selskabet, investorerne og analysehusene, der udfører arbejdet,” siger han.

Af de fem store aktiemæglere er det nu kun Carnegie, der ikke tilbyder commissioned research. ”Vi har diskuteret det på nordisk plan. Men der er bred enighed om, at det ikke er et spor, vi skal ud ad. Det ville konflikte med, at vi giver uafhængig rådgivning til investorer,” siger aktiechef Lars Topholm.

Sten Thorup Kristensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank