Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Analyse Nilfisk: 2021 et vendepunkt i forhold til ærkerivalen Tennant

Morten W. Langer

lørdag 13. marts 2021 kl. 20:20

Nilfisk har i fjerde kvartal uddistanceret amerikanske Tennant, og ser også i 2021 ud til at kunne gøre det lidt bedre end sin ærkerival. Effektiviseringer og produktudvikling skal give klar fremgang i et 2021, efter Nilfisk tre år i træk, siden 2017 da CEO Hans Henrik Lund tiltrådte, har haft faldende omsætning. Men effektiviteten er øget, og så skal der – efter bedste Danfoss-model – nu mere gang i salget, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne kommentar. 2021 bliver et afgørende år for Nilfisk.
Virksomheden skal bevise, at den efter tre års vigende omsætning, nu igen kan sælge mere. CEO Hans Henrik Lund og bestyrelsesformand Jens Due Olsen får i år en sidste chance for at bevise, at deres strategi rent faktisk virker: At de ikke blot kan effektivisere, men også skabe vækst. Foreløbig er udsigterne gode. Offentliggørelsen af årsrapporten i februar har været en triumf for Hans Henrik Lund.
Efter uventet gode tal for fjerde kvartal 2020 og med optimistiske forventninger til 2021, ser Nilfisk igen ud til at kunne måle sig med den amerikanske ærkerival Tennant, der ellers siden 2017 helt er løbet fra Nilfisk. Den danske producent af rengøringsmaskiner måtte ganske vist melde om stærk tilbagegang på grund af viruskrisen 2020. Men aktiekursen blev alligevel i ugen efter udsendelsen af årsrapporten for 2020 løftet over 16 procent. Nogle investorer aner nu en interessant turn-around historie og skeler netop til Tennant, hvis markedsværdi modsvarer 1,45 gange den årlige omsætning, mens Nilfisk kun ligger på 0,76 gange omsætningen.
De seneste regnskabstal antyder, at så stor en forskel i værdiansættelsen ikke længere er berettiget: Virksomhederne står på mange måder næsten lige: Styrkeforholdet mellem de to rivaler kan altså nu vende igen: Så sent som i 2016 var Nilfisk med en omsætning på 1059 mio. EUR klart større end Tennant med 808 mio. USD. Men i de efterfølgende år voksede Tennant, mens Nilfisk skrumpede: I 2019 havde Nilfisk en omsætning på 833 mio. EUR, hvor Tennant nåede 1138 mio. USD. (998 mio. EUR) og en bedre indtjeningsevne.
Forskellen er udjævnet i 2020. Og hvis Nilfisk i 2021 endelig kan skabe vækst, kan det usikre forløb i 2020 pludselig vise sig at være en solid byggeklods i en velovervejet langsigtet plan. Altså hvor første skridt var at få genoprettet indtjeningsevnen og derefter skabe ny omsætningsvækst. Hvis væksten ikke kommer, må der for alvor opstå tvivl om formand og CEO, og deres fremtid i Nilfisk må anses for usikker.
Salgsvolumen skal genvindes i 2021
Nilfisk understreger i sin årsrapport, at året 2021 vil blive dedikeret til at genvinde salgsvolumen i takt med, at pandemien trænges tilbage.
Efter 2020 understreger selskabet, at ”the foundation for commercial execution is solid.” Det afgørende for de seneste års styrkelse af Nilfisks fundament har været en gradvis underliggende forbedring af indtjeningsevnen – af EBITDA-driftsresultat målt som procent af omsætningen fra 11 procent i 2016 til 12,2 procent i 2019. I det meget vanskelige 2020 fik marginen kun et lille tryk ned til 12,1 procent, og i 2021 kan den blive væsentligt bedre. Dermed kan virksomheden i princippet koncentrere sig om en omsætningskerne, der nok er mindre end for tre år siden, men også driftsmæssigt sundere.
Dette vækstgrundlag er skabt ved hjælp af en række kendte værktøjer: Aktiviteter er skåret væk og solgt som led i en fokuseringsproces, produktion og forsyningskæder er globaliseret, og der er indført en mere centraliseret og ensartet styring af salgsindsats og nationale markeder. Virksomheden har satset hårdt på en produktudvikling, der har ført til lancering af nogle globalt set enestående produkter, og på en digitalisering, der har fået et ekstra skub i 2020.
Denne kur har været ledsaget af konstante effektiviseringer med spareplaner, der har ført til en reduktion af medarbejdertallet til 4339 ved udgangen af 2020 mod 5769 i 2017. Denne recept følges i disse år af en række danske virksomheder. Den har blandt andet været vigtig for Niels B. Christiansen, da han gennemførte en turnaround i det Danfoss, som Hans Henrik Lund kom fra, da han blev Nilfisks CEO i 2017. Nu skal den virke i Nilfisk.
Nilfisk er stadig omgivet af skepsis
Nilfisk er imidlertid stadig omgivet af skepsis. Koncernen har tidligere skuffet håb om mere vækst.
Nogle analytikere advarer desuden om, at Nilfisk måske undervurderer de prisstigninger, der ventes for råvarer og transport i 2021. Det er også et åbent spørgsmål, hvordan markedet for rengøringsmaskiner vil udvikle sig, når en del rengøringsselskaber og -markeder (hoteller, lufthavne og adskillige store kontorarbejdspladser) stadig ligger underdrejede og i øvrigt er blevet tappet for kapital. På den anden side kan et marked i opbrud give automatisering af rengøring et skub. Året bliver afgørende for bedømmelsen af Hans Henrik Lunds indsats i Nilfisk. Privat har han netop selv satset ved at købe Nilfisk-aktier for to mio. kr

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank