”Expert”. Det er den fængende titel på en bog om at forstå vejen til at blive en rigtig ekspert, med undertitlen: ”Understanding the Path to Mastery”. Forfatteren, Roger Kneebone, er lægeekspert. Men han har gjort sig til ekspert i ekspertise ved at studere, hvad eksperter har gjort – eller rettere sagt processen mod at opnå en særlig ekspertise. Det er en yderst relevant bog under corona-pandemien, hvor såkaldte eksperter har udtalt sig til højre og venstre, og hvor der ikke altid er blevet lyttet nok, og andre gange for meget. Journalist Hugo Gaarden anmelder her bogen.
Susan Standring fra King’s College London siger om bogen: “Sig det med en hvisken: Efter Covid-19 er der en voksende erkendelse af, at eksperter virkelig betyder noget.” Ja, det skal hviskes, for eksperter er generelt kommet i unåde, helt efter Janteloven: Du skal ikke tro, du er noget.
Det er der en række grunde til, skriver Roger Kneebone. Alt skal gå hurtigere og hurtigere. Virksomheder vurderes på basis af kvartalsregnskaber. Ingen tager sig tid til at læse rapporter eller artikler, kun tweets. Studerende skal hurtigt have en eksamen, så de får skræddersyet undervisning via computeren fremfor at lave eksperimenter. Dermed får de ingen erfaring i at se, hvordan tingene hænger sammen. Alt vurderes mere og mere snævert. De lærer ikke af fejltagelser, og de får for lidt indsigt i deres medmennesker.
Kneebone tager udgangspunkt i den gamle mesterlære: Man står i lære. Man bliver svend, der ad åre lærer sit håndværk til bunds. Til sidst bliver man mester, der kan lære fra sig. Håndværkssvend hedder på engelsk ”journeyman”, der egentlig betyder en rejsende mand, og det svarer til det gamle danske udtryk, at en svend ”tager på valsen”. Mange håndværkssvende tog førhen til Tyskland. Og det er netop kernen for Kneebone: Det er afgørende, at man får bred erfaring, uanset om man skal være tømrer, CEO, violinist eller virolog. Det vigtigste er ikke at blive ekspert, men at opnå ekspertise gennem en lang læringsproces. Vi har alle brug for eksperter, men ekspertisen bruges måske kun én gang i livet, hvor det til gengæld er afgørende. Et eksempel er flykaptajnen Sullenberg, der landede sit passagerfly på Hudson River, efter at fugle havde sat flyets to motorer ud. Som alle piloter var han gennem sine 42 år blevet trænet i en sådan situation. Han betegnede processen sådan: ”Det er som at sætte små beløb ind på kontoen, og en skønne dag er der nok til at hæve et meget stort beløb.” Uden den erfaring, som ikke opnås på en måneds toplederkursus, var alle mand døde.
Jagerpiloten Phil Bayman siger noget tilsvarende: ”Når tingene går galt, er det vigtigt at sidde på hænderne og tælle til ti.” Selv i en krise er der tid til det. I en krise er det altafgørende at tage nøgtern stilling til, hvilket problem, der er det største, og som man skal tage fat på som det første, når alt er uoverskueligt.
Her kommer vi netop til pandemien: Kineserne reagerede nok tøvende i starten, men den 25. januar skred kineserne til nedlukning af Wuhan, og det vidste hele verden. Taiwan lukkede kort efter for flytrafik fra Kina. Der blev indført test for alle samt isolering af smittede.
Fra den 22. januar informerede det danske udenrigsministerium løbende Danmark om udviklingen, og dagen før havde departementschefen i Statsministeriet slået alarm overfor en Sundhedsstyrelse, der ikke tog epidemien alvorligt. Men først halvanden måned efter havde Danmark en lockdown.
Ifølge Kneebone er det afgørende ikke, om en ekspert har en doktortitel. Det vigtige er evnen og viljen til at erkende andres ekspertise og til at reagere på en situation. Det gjorde den danske sundhedsstyrelse ikke i første omgang. Pandemien er den største økonomiske krise siden depressionen i 30’erne, og den er blevet håndteret totalt forskelligt i Vesten og i Østen – med over en million døde i Vesten. Derfor er Kneebones bog om eksperternes nødvendighed en af de vigtigste i nutiden, fordi den vedrører hvert eneste menneske. Alle skal bestræbe sig på at blive ekspert, selv om man ikke får en synlig titel. Det er processen, der er vigtig. Når vi værdsætter en trænet pilot og en trænet læge, skal vi også værdsætte eksperter i samfundsudviklingen og økonomien.
At generelt tale negativt om eksperter giver bagslag. Derimod skal eksperter næres, og næringen skal begynde i skolerne, hvor elever skal lære at eksperimentere og håndtere fejltagelser i stedet for effektivt at lære noget hurtigt via digitaliseringen.
Expert. Robert Kneebone. Penguin Viking, 336 sider. 14,27 pund på Amazon.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.