Folketinget gennemførte onsdag en hasteindkaldt forespørgselsdebat i Folketingssalen, hvor emnet var statsministerens tur til Israel og en mulig dansk vaccineproduktion. I en længerevarende debat i Folketingssalen stod statsminister Mette Frederiksen og sundhedsminister Mogens Heunicke i skudlinjen. Alle Folketingets partier, undtagen Socialdemokratiet, stod bag følgende ”forslag til vedtagelse”
”Fremsat den 17. marts 2021. Forslag til vedtagelse. Af Peder Hvelplund (EL), Martin Geertsen (V), Liselott Blixt (DF), Stinus Lindgreen (RV), Katarina Ammitzbøll (KF), Lars Boje Mathiesen (NB) og Torsten Gejl (ALT): Folketinget konstaterer, at udvikling, produktion og indkøb af vacciner mod covid-19 er centralt. Folketinget konstaterer, at regeringen bør inddrage Folketinget i udarbejdelse af vaccinestrategien. Dette har statsministeren forsømt senest i forbindelse med besøg i Israel. Folketinget opfordrer regeringen til at indkalde partierne til forhandling om den førte og fremtidige vaccinestrategi.”
Økonomisk Ugebrev har tidligere påpeget det forunderlige i, at den danske stat ikke for længst har valgt at understøtte udvikling af en dansk vaccine, som forskere fra Københavns Universitet har udviklet, og som på mange måder er de eksisterende vacciner overlegen. Altså hvis de foreløbige resultater i dyreforsøg holder stik.
Da udviklingen af den endelige vaccine koster milliarder, har børsnoterede Bavarian formelt overtaget ejerskab fra udviklerne, altså forskerne på KU og biotekselskabet Expres2tion, og i forrige uge hentede selskabet ekstra penge på børsen til at finansiere et fase I/II forsøg. Det er sket efter det danske vaccineprojekt forleden fik grønt lys af de hollandske myndigheder til at starte forsøg i mennesker, hvor de første resultater ventes af ligge klar om 1-2 måneder.
Hvis alt går efter planen, kan der være en godkendt effektiv dansk vaccine sidst på året. Men det kræver at den danske stat går ind i projektet. Netop det var til debat onsdag i Folketinget, og både statsministeren og sundhedsministeren pointerede flere gange, at man tidligere havde været i dialog med Bavarian, men at det nu igen var blevet meget aktuelt at overveje mulighederne. Hasteindkaldelsen kom ikke mindst efter en stor artikel i Dagbladet Information, der via aktindsigter kunne afsløre, at sundhedsmyndighederne tidligere har anbefalet at støtte Bavarians vaccine, men at det politisk blev afvist. Det fik sundhedsministeren drøje hug for, ikke mindst fordi alle partier tilsyneladende synes, at det er en supergod ide med en dansk vaccine, da der fortsat ventes flaskehalse og brug for adgang til senere revaccinationer.
Meldingen fra statsministeren og sundhedsministeren er nu, at man hurtigt vil undersøge mulighederne for, at staten kan medfinansiere fase 2 og 3 (og fase 4, som Heunicke sagde), og at regeringen ville vende hurtigt tilbage til Folketinget med en mulig indstilling til, at staten bidrager med “betydelige summer”.
Udenom regeringen synes der aktuelt at være en bredt flertal for modeller, som kan give en selvstændig dansk vaccine og/eller en dansk produktion/påfyldning af andre selskabers vacciner på licens.
Statsministerens og sundhedsministerens overraskende lydhørhed skal ikke mindst ses i lyset af, at de har hele folketingets pres over hovedet for at gøre noget aktiv, og Mette Frederiksen vurderer helt sikkert, at det vil være mere politisk gavnligt at spille med frem for at spille mod. Faktum er dog også, at alle partier ønsker flere vacciner og bedre leveringssikkerhed, hvilke burde blive en realitet med en dansk vaccine, hvis de kliniske forsøg falder ud som ventet.
Efter at det danske vaccineprojekt fik grønt lys for at starte fase 1, og Bavarian hentede penge til den indledende fase, ser tingene nu ud til at flaske sig. Flere store finanshuse er efter dagens debat kommet med massive opjusteringer af deres estimater for Bavarian, også selvom det fortsat kan gå galt i de kommende kliniske forsøg. Onsdag steg Bavarian seks procent, efter en analyse fra Nordea, og tirsdag yderligere ti procent, da markedet indarbejdede den ændrede positive holdning til statsstøtte fra regeringen og Folketingets øvrige partier.