Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Stor analyse: Overvurderes Bavarian Nordics vaccinepotentiale?

Morten W. Langer

lørdag 27. marts 2021 kl. 13:46

Da Bavarian endelig kom med på corona-toget, slog spekulanterne til og sendte kursen til himmels. Nu handler alt om covid-19, og midt i euforien giver det anledning til at rejse flere kritiske spørgsmål om processen og potentialet. Lad det være indrømmet med det samme, at vi er lidt bekymrede over timingen i hele udviklingsprocessen af vaccinekandidaten ABNCoV2 og de skiftende udmeldinger fra Bavarian Nordic, skriver redaktør Steen Albrechtsen i denne analyse

Bavarian indgik i maj sidste år aftale om at overtage vaccineprojektet, og den endelige licensaftale faldt på plads i juli måned. Derfra lød det, at man ikke ville bruge aktionærernes penge på den videre udvikling, men at man ville søge andre kilder. Og måske ligeså vigtigt, at man ville igangsætte et allerede finansieret fase 1 studie i 4. kvartal. Vi nåede så helt frem til marts, førend den første patient blev indrulleret og vaccineret.

Udover den tekniske risiko for, at vaccinen ikke virker godt nok i mennesker, eller har nogle uopdagede eller uventede bivirkninger, er der hele den kommercielle risiko: Hvilken type marked er det, og hvor stort et marked er der tilbage, når først vaccinen er færdigudviklet og godkendt? Konkurrencen er stor, og en række spillere er allerede ved at sikre sig solide markedspositioner.

Mange konkurrerende projekter

Den seneste opgørelse fra WHO over antallet af vaccineprojekter viser, at der er 267 vaccineprojekter i gang, og heraf er de 83 i klinisk udvikling, dvs. de testes på mennesker i enten fase 1, 2 eller 3.

Der er 184 projekter i præ-klinisk udvikling, og Bavarians (Adaptvacs) vaccine står som præklinisk projekt. Der er altså et anseeligt antal ”konkurrerende projekter”. Det helt simple spørgsmål er derfor, hvad sandsynligheden er for, at ABNCoV2 er dét projekt, der kan gå hele vejen? Og hvis alt så godt ud, hvorfor satte man ikke turbo på helt fra start og igangsatte en finansiering af de trods alt overkommelige 200 mio. kr., det ser ud til at koste at køre fase 2 studiet?

Man behøver ikke megen fantasi for at forestille sig, hvad der foregår af udviklingsarbejde i de store laboratorier hos de helt store spillere, der allerede har en vaccine på markedet (J&J, Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca), men også hos andre større spillere, der har projekter på vej.

Gådefuld aktieemission på 1,15 mia. kr.

Bavarian hentede den 9. marts ny kapital på 1,15 mia. kr. via en rettet emission, og det blev signaleret kraftigt, at emissionen handlede om selskabets fornyede lyst til alligevel selv at bringe ABNCoV2 videre i klinisk udvikling. Ser man på meddelelsen om emissionen, handler langt den største del om covid-vaccinen.

Til gengæld er det umiddelbart kun 200 mio. kr., der går direkte til fase 2 studiet og opskalering af vaccineproduktionen. Resten går til at udvide fabrikken og til at styrke kapitalgrundlaget og sikre den strategiske fleksibilitet, herunder at kunne forfølge de opkøbsmuligheder, der måtte opstå. Sidstnævnte kan synes noget optimistisk, for det er vores indtryk, at man har hænderne fulde med at udvide fabrikken og få overført vaccineproduktionen – en proces der vil tage flere år og især sluge ressourcer i 2022-2023. Også finansielt. Den guidance, som blev offentliggjort samtidig med emissionen, viser at man ifølge planerne kun ville have 3-500 mio. kr. tilbage i likvider ved årets slutning.

Det syner ikke af meget i en forretning, hvor der over de kommende år skal investeres pænt i fabrik og restbetalinger til GlaxoSmithKline for to købte vacciner (ikke covid-vacciner). Heller ikke hvis man tillægger de 200 mio. kr., der er indlagt i budgettet til fase 2 studiet. Det er med andre ord ikke svært at se emissionen i et andet lys. Et lys, hvor den måske mere skal fylde et hul i finansieringsplanen fremfor at være en stor og offensiv covid-19 satsning.

Fase 3 finansiering er den store joker

Den helt store kurstrigger på kort sigt er finansieringen af fase 3. Her har vi set en stigende grad af politisk velvilje herhjemme til at kaste penge efter projektet og/eller produktionen. Ifølge Bavarian føres der fortsat dialog med forskellige myndigheder med hensyn til finansiering af fase 3 studiet, som kan løbe op i flere milliarder – sandsynligvis over 2 mia. kr. Det er vigtigt at forstå som investor, at vi kursmæssigt er godt forbi den værdi, man ædrueligt kan tillægge den eksisterende forretning.

Man behøver blot at skæve til USA for at se, hvilken effekt corona har haft på de vaccine-virksomheder, der er kommet med på vognen. Bavarian er ikke kommet med på det første vaccinetog, og spørgsmålet er, hvor meget værdi der kan skabes omkring 2. eller 3. tog? Vi kan godt se yderligere potentiale, men det er i vores øjne ret spekulativt. Analyser fra indflydelsesrige børsmæglere har for nylig været på gaden med et kursmål omkring 400, og endnu højere såfremt alt går vel.

Det er et tydeligt tegn på, at investorerne er ved at positionere sig i aktien, og den spekulative optur er næppe slut endnu. Der skal ikke herske tvivl om, at der stadig er upside, hvis det lykkes at gå hele vejen. Det svære er at forstå risikoen, og hvor langt der er ned til omkring kurs 200, som er et godt bud på værdien af den resterende forretning. Vi sætter et spekulativt kursmål på 350 med understregning af det spekulative element, og at et reelt kursmål uden ABNCoV2 nok ligger omkring 200.

Der er lang vej til målet og til, at aktionærerne kommer til at se resultatet af anstrengelserne i selskabets regnskaber. I det lys handler det om at være med på den spekulative bølge så længe som muligt, og hoppe fra, når drømmen om de fremtidige indtægter er på sit højeste. Steen Albrechtsen

Aktuel kurs 302,00

Fair Value 350,00

Læs tidligere analyser af Bavarian her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank