Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Den danske solidariske realkredit-model ved at krakelere

Morten W. Langer

søndag 11. april 2021 kl. 9:00

Tema: Rating af obligationsmæglere 2023 – Obligationsmarkedet viste styrke under japansk kæmpe udsalg

Meget tyder på, at det solidariske danske realkreditsystem med ens priser for private danskere ved boliglånoptagelse nu er under hastigt opbrud. 14 pct. af respondenterne i årets realkredit-survey med 701 svar oplyser, at de kun har boliglån direkte i banken, og at de får lavere priser, end nogen af realkreditinstitutterne kan tilbyde. Ekspert vurderer, at de mest attraktive bankkunder får ekstra gode tilbud direkte i banken, som ikke er bundet af realkredittens faste og ens priser for alle.

Det højt besungne danske realkreditsystem, hvor alle private boligejere får samme priser ved optagelse af boliglån baseret på realkredit, kan stille og roligt være på vej ud med badevandet. I dag betaler velhavende boligejere det samme i bidragssatser som de mindre velhavende boligejere, når der optages almindelige realkreditlån. Men denne solidaritet med ens priser og kollektive pantsikkerheder i de enkelte obligationsserier kan ad åre blive afløst af et A- og et B-hold hold blandt boligejerne, hvor de betaler meget forskellige priser.

I dette års survey af kundetilfredshed med realkreditten har vi for første gang spurgt, om der er boligejere, som alene har deres boliglån i banken, og altså ikke i et realkreditinstitut. Det har overraskende mange svaret ja til: Ud af de 701 konkrete svar oplyser 96, eller 14 pct., at de kun har boliglån i banken. Med andre ord har bankerne i dag en betydelig markedsandel på det marked, som tidligere primært udgjorde klassiske realkreditlån.

Bedre vilkår i banken
Det mest overraskende er dog, at respondenterne med boliglån i banken oplyser, at de får mere attraktive vilkår, når der gælder bidragssatser og andre gebyrer, end hos realkreditten, der over en årrække har skruet meget på kursskæring ved låneomlægninger, kurssikringssatser og andre gebyrer.       

Hvis man betragtede kategorien ”Kun boliglån i banken” som et selvstændigt realkreditinstitut, ville dette institut vinde Økonomisk Ugebrevs 2021-rating på prisparameteren.

Fra Realråd siger rådgiver Rene Poulsen til den stigende andel af bank-baserede boliglån: ”Jeg synes, at vi herhjemme har et rigtigt godt realkreditsystem, som stadig sikrer attraktive priser for boligejerne. Men det er også klart, at det kan blive en udfordring for systemet, hvis alle de mest solide bankkunder vælger billige boliglån direkte gennem deres bank, fordi de får nogle meget attraktive tilbud.”

Rene Poulsen vurderer, at boligejerne, der vælger boliglån direkte i banken, ofte får tilbudt nogle meget attraktive vilkår, som også kan være bedre end dem, de får tilbudt i realkreditten.

”Man skal huske på, at bankerne fastsætter individuelle priser for deres privatkunder, mens realkreditinstitutterne kører med faste listepriser, som der er fuld åbenhed om. Som privatkunde kan man typisk ikke forhandle med sit realkreditinstitut, men det kan man godt med banken. ”

Bl.a. Handelsbanken er kendt for at tilbyde sine bedste kunder realkredit-lignende lån, selvom banken også er en del af Totalkredit-samarbejdet.  Også Jyske Bank er gået den vej, og det kan også være en medvirkende forklaring på den lave udlånsvækst i selve Jyske Realkredit.      

MWL

 

Sådan har vi gjort
Økonomisk Ugebrevs årlige undersøgelse af kundetilfredshed i realkreditten er baseret på et internetbaseret websurvey, hvor der er udsendt et elektronisk spørgeskema til 7000 e-mailadresser, som er tilmeldt Økonomisk Ugebrevs gratis nyhedsbrev, eller som er abonnenter på Økonomisk Ugebrev Formue. Med 701 besvarelser er svarprocenten 10.

Svarene er anonyme, men universet er typisk private lidt ældre investorer med en vis formue og en god indsigt i privatøkonomi. Spørgsmålene er så vidt muligt de samme som i tidligere års tilsvarende surveys af kundetilfredshed med realkreditten.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank