Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Stærkt skuffende udvikling i dansk økonomi

Økonomisk ugebrev

mandag 10. august 2015 kl. 11:05

Dansk KonjunkturBarometer

Allerede før valgkampen til det seneste folketingsvalg, viste dansk økonomi betydelige svaghedstegn, som beskrevet i Økonomisk Ugebrev før sommerferien. Allerede i valgkampen i de landsdækkende medier, blev det fremført som en entydig sandhed, at opsvinget i dansk økonomi var på skinner. Nøgletallene fra de seneste måneder bekræfter, at det begynder at se rigtig skidt ud for dansk økonomi. Indtil videre er de ret beset kun to forhold, som trækker i den rigtige retning: For det første pæne prisstigninger på ejerboliger, hvor Home Husprisindeks for 2. kvartal dog melder om en vis mathed. For det andet signalerer beskæftigelsesdata fra Danmarks Statistik fortsat øget beskæftigelse, især omkring lønmodtagere, men AKU opgørelsen viser en flad udvikling i første halvår. Da beskæftigelsen er en lagging indikator, behøver det ikke at sige meget om den aktuelle udvikling i økonomien.

Vi lægger vægt på to vigtige drivkræfter i dansk økonomi, nemlig dels udviklingen i privatforbruget, og dels udviklingen i serviceindustrien, som de seneste år har været den alt overvejende trækkraft i erhvervslivet. Begge komponenter ser nu ud til at tage til i styrke. De seneste 3-4 måneders data for detailsalget fra Danmarks Statistik, bakket op af Dankortomsætningen (excl. betalingsoverførsler) viser, at danskerne nu for alvor begynder at holde på pengene. Indtil starten af sommerferien tyder meget på, at privatforbruget har ligget nogenlunde stabilt. Men de seneste data for Dankortforbruget, som normalt er en god indikator for privatforbruget (excl. bilsalg) viser nu direkte faldende forbrug. Seneste Dankort data viser uændrede data i forhold til samme måned side år, når man renser for rene betalingsoverførsler. Korrigeres også for Dankortets øgede markedsandel af danskerne betalinger ved indkøb, ses nu faldende privatforbrug på 2-3 procent i juni.

DS konjunkturbarometer for serviceindustri viser i den samlede månedsopdatering stort set sammen overordnede score som de foregående måneder i 2015. Men tallene viser underliggende en stor ændring i mønsteret. ”Af indikatorens tre komponenter er det vurderingerne af den faktiske omsætning med nettotallet 5 og den faktiske forretningssituation med nettotallet nul, der trækker indikatoren ned, mens forventningerne til omsætningen med nettotallet 12 holder indikatoren oppe,” skriver Danmarks Statistik. Med andre ord er den faktiske omsætning på det seneste faldet markant, og den samlede indikator holdes alene oppe af (optimistiske?) forventninger til fremtidig afsætning.

DS Konjunkturbarometer for industri ligger for seneste måned nogenlunde uændret underdrejet. Til gengæld sås der nu også tvivl om styrken i de seneste stigning i huspriserne: ”Prisniveauet i 2. kvartal i år var dermed 5,1 % højere sammenlignet med 2. kvartal sidste år. Den pæne kvartalsstigningstakt skyldes dog primært teknik, idet huspriserne tog et kraftigt nøk opad i marts måned, hvorefter huspriserne er forblevet på det nye højere niveau i løbet af 2. kvartal. Således var huspriserne faktisk 1,1 % lavere ved udgangen af 2. kvartal end ved udgangen af 1. kvartal, når man betragter de rene månedstal. Der er altså sket et niveauskift i priserne i marts, men den kraftige prisvækst er altså ikke fortsat igennem 2. kvartal, snarere tværtimod,” skriver Home i den seneste husprisstatistik.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank