Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Lageropbygning giver Novozymes stærkt 1. kvartal

Steen Albrechtsen

lørdag 01. maj 2021 kl. 21:03


En stor del af Novozymes’ 1. kvartalsfremgang er drevet af lageropbygning hos kunderne, og trods det flotte resultat set det ud til, at man skubber en regning foran sig, når lagrene skal justeres tilbage igen.

Ganske overraskende blev det til en flot organisk vækst på 3 procent til Novozymes i 1. kvartal. 

I særlig grad overraskende, fordi man ved aflæggelsen af årsregnskabet for 2020 i februar havde lagt op til, at 1. kvartal ville blive ganske svært, og sandsynligvis med negativ vækst. Først og fremmest pga. det svære sammenligningskvartal fra sidste år, hvor den begyndende corona-pandemi fik kunderne til at hamstre i stor stil og resulterede i en nærmest uhørt høj organisk vækst på 10 procent. Mere end halvdelen af overraskelsen i forhold til den oprindelige (interne og ikke offentliggjorte) forventning kan imidlertid henføres til lageropbygning hos kunderne.

Lageropbygning er lidt som at tisse i bukserne. Det varmer, mens det står på, men der er selvfølgelig også en regning at betale, når kunderne en dag beslutter sig for at reducere lagrene igen. Man forventer en ”destocking”-effekt allerede i 2. og 3. kvartal.

Vi så effekten tydeligt sidste år, hvor Vaskemidler leverede 11 procent vækst i både 1. og 2. kvartal, mens 3. og 4. kvartal bød på minus 1 procent og 0 procent. For den næststørste division (Food, beverages og human health) var billedet det samme med en vækst henover de fire kvartaler i 2020 på 11 procent, 3 procent, minus 5 procent og minus 4 procent.

Ligesom sidste år er der bestemt en risiko for, at Novozymes med lageropbygningen i 1. kvartal skubber en ”regning” foran sig. En regning, der sandsynligvis især skal betales over de næste to kvartaler.

Udover lageropbygning bidrog særligt emerging markets med et hurtigere corona-comeback end ventet, ligesom det underliggende vækstmomentum i enkelte divisioner også var lidt stærkere end ventet.

Novozymes fastholder det ret brede forventningsinterval på 2-6 procent organisk vækst for 2020, selvom man umiddelbart er kommet ret godt fra start. Som begrundelse for at fastholde forventningen finder vi ”timing-factors”, ”Supply chain factors” og en lidt større generel usikkerhed (corona) end normalt.

Timing-factors dækker over lagerforskydningerne, mens de to andre faktorer synes lidt mere luftige.

Novozymes fastholder også målsætningerne for de enkelte divisioner helt uændrede og tilføjer, at det fortsat er hastigheden af genåbningen, der reelt afgør, om man lander i den høje ende af intervallet eller i den lave ende.

Det kan synes en smule konservativt, men den afventende tilgang er forståelig – ikke mindst med tanke på de senere års mange vækst- og regnskabsskuffelser.

BioEnergy leverede en tilbagegang på 9 procent, og her var hovedforklaringen den amerikanske produktion af bioethanol, som fortsat ligger omkring 10 procent under niveauet før corona. Af produktionstallene ser vi også, at der i februar var endnu et pludseligt fald, men også et hurtigt comeback. Det hører med til historien, at 1. kvartal 2020 var ganske stærkt og ikke for alvor nåede at blive påvirket af corona-nedlukningen. Det blev 2. kvartal til gengæld, hvilket tydeligt sås i Novozymes’ organiske vækst på minus 36 procent sidste år i Bioenergy. På den baggrund må der forventes en solid organisk vækst i Bioenergy i 2. kvartal i år, omend det er på en billig baggrund.

Investorerne tripper for at købe sig ind
Reaktionen ovenpå regnskabet viser tydeligt, at investorerne er klar til at købe sig ind i den langsigtede (og overvejende klimavenlige) væksthistorie i Novozymes, ligeså snart der er tegn på, at de senere års problemer er ved at være ovre.

Den store stigning ovenpå regnskabet kan også indikere, at vi måske er på vej tilbage til mønsteret for år tilbage, hvor Novozymes skiftevis skuffede og overraskede positivt fra kvartal til kvartal, hvilket ofte ledte til et fald eller en stigning på 5-10 procent. Over en bred kam har vi efter regnskabet set forhøjelser af kursmål hos analytikerne på helt op til 40-50 kr, hvilket indikerer, at tilliden til, at væksten er på vej tilbage, er stigende.

Det kan dog også ses som et catch-up, da langt størstedelen af analytikerne har en neutral eller negativ tilgang til aktien. 18 ud af 21 analytikere havde f.eks. en Hold (5) eller Salgsanbefaling (13) før regnskabet.

Mediankursmålet inden regnskabet var således 341 i et interval fra 286 til 450. Aktiekursen er altså fortsat en del foran analytikerne.

Det gælder også vor seneste kortsigtede kursmål på 350 (aktiekursen nåede kun ned omkring 380). Vi fokuserede dog også sidst på, at der var ved at være en vending undervejs i selskabets præstationer, og følgelig også i investorernes syn på aktien og aktiekursen.

Vi sætter et nyt kursmål på 400-410, som vi vurderer som et attraktivt indgangsområde, da aktien nu endegyldigt ser ud til at have lagt 340-380 området bag sig. Dermed indikerer vi også, at aktien kortsigtet blev belønnet lidt for vel på regnskabet for 1. kvartal.

Steen Albrechtsen
SA og/eller dennes nærtstående har en shortposition i Novozymes

 

Aktiekurs                                  440,00

Kursmål (6 mdr.)                  400,00

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank