Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Tænk, hvis Keynes genopstod

Joachim Kattrup

tirsdag 07. februar 2017 kl. 11:53

Hvad ville Keynes egentlig sige til den skrantende europæiske og danske økonomi i dag? Det spørgsmål har erhvervsmediet Erhvervsfilosofi.dk forsøgt at svare på.

En del tyder på, at han ville være stærkt kritisk over for den kurs EU, har valgt med henblik på at bekæmpe arbejdsløshed, deflationære tendenser og fattigdomsproblemer? Er det i det hele taget den rigtige kur, der ordineres fra Strasbourg og Bruxelles, i forhold til problemerne?

Økonomiske kriser korrelerer med social uro og i værste fald demokratiets tilbagetog, og det er derfor vigtigt aktivt at gribe ind og rette op på markedssamfundets svigt. I dag er der paralleller til den sociale, politiske og økonomiske situation i 30’erne, og avisoverskrifter i 2016 lader ikke 1936 meget tilbage. Høj arbejdsløshed i de hårdest ramte europæiske økonomier, mangel på vækst og social polarisering har udløst en storm af offentlig vrede mod politikerne. Brexitafstemningen i Storbritannien, resultatet af det amerikanske præsidentvalg og den voksende støtte til højreekstremistiske partier i Tyskland og Frankrig er her symptomatiske fremtrædelsesformer.

Keynes ville efter sin genopstandelse undre sig over, at dansk økonomi har ladet sig hvirvle ind i en ond cirkel af manglende økonomisk-politiske indgreb. I stedet sætter man sig på hænderne, mens man plæderer for at lade markedsmekanismerne arbejde uden politisk indblanding. Forklaringen skal findes i centrale beslutningstageres accept af Lissabontraktaten og vækst- og stabilitetspagten – uanset partifarve

Stabile priser, sunde offentlige finanser og en holdbar betalingsbalance dominerer de politiske målsætninger, mens arbejdsløshed og beskæftigelse er gledet i baggrunden. Dette skyldes først og fremmest, at skiftende regeringer på trods af resultatet af folkeafstemningen i 2000 har accepteret konvergenskravene, der fokuserer på inflationsbekæmpelse, tilnærmelse mod balancerede offentlige budgetter og renteudviklingen.

Læs hele artiklen her 

 

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank